KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

onsdag 6 januari 2016

NATTFUNDERINGAR!

I natt hade jag svårt att sova, så vad gör man då. Man ligger där i mörkret och vrider och vänder på sig och stackars Santos - som numera ockuperar våra sängar - han har precis lagt sig till rätta för 20:e gången med sin jobbiga krage när man är tvungen att vända på sig. Då går han till husse som sover och ligger still. Men när han börjar snarka, då är det min säng som gäller. *fniss*Men man kommer på en massa när man inte kan sova. Det jag roade mig med i natt var att inreda växthuset. Både med möbler och växter. Trots att vi ännu inte riktigt bestämt oss för hur det ska se ut!
Det här är ju drömmen, men för det första är det inget växthus utan ett "njuthus" och så är det gjort i trä. Inte Rolles material precis.  Sen passar det nog inte riktigt in till vårt lite mer omoderna hus. Fast vansinnigt snyggt är det.....
Nej, så här ska det ju set ut, fast svartlackat. Alltså ska växthuset stå direkt på ett gjutet golv, ingen mur. Vi kommer dock varken ha husfönster eller dörr direkt in i växthuset tyvärr.
Det hade vi tänkt från början, men då hade vi varit tvungna att placera växthuset utanför kontoret. Då hade hela den sidan varit full av tillbyggnader; altan, pool och så dessutom ett växthus. Nej, det hade blivit alltför plottrigt!
Nu har vi bestämt att det ska placeras på sydgaveln -från vänstra hörnan och nå precis över jättegräset så det måste grävas bort - igen. Sen så gör vi en liten trappa från altanen så att den hamnar nära gaveln på växthuset. Det ska ju vara bekvämt och lätt att komma in i det!


Det här med mur eller icke mur, var lite knepigt att bestämma sig för.  Det är så "inne" med murar just nu. (Det går mode i allt.) Nu blir det utan, men man är ju inte sämre kvinna än att man kan ändra sig. För det är huset nedan är fantastiskt vackert!
Fast vi hade ju inte kunnat använda oss av så snyggt tegel, i vårt fall måste det vara kalksten om vi skulle göra något liknande. Vi har faktiskt kalksten på flera ställen; under dom två altanerna, vid  murrabatten samt ruinen. Så man kanske skulle fundera lite till.....
Det är ju så att man kan titta runt lite på allas idéer om hur växthus/uterum ska se ut och bli väldigt inspirerad. Så har ni några idéer och bilder hör gärna av er!
Det här rummet nedan är ju inget växthus, men jag tycker det är otroligt vackert. Så lila kommer det bli i mitt svarta växthus....
Ett par stolar och ett bord ska finnas, så man kan sitta och jobba eller bara njuta. Sen vill jag ha ett lågt skåp där jag kan förvara lite saker och ovanpå det en öppen hylla för förvaring av alla mina små krukor.
Själva odlingen på golvet ska ske i mina 4 stora runda plåtlådor - med plastkrukor inuti - och sen 3 långa stora svarta trälådor som Rolle ska snickra ihop. (Han som hatar att snickra, men när han såg priset på dom jag ville ha.....)
Lite högre upp vill jag ha en odlingshylla (4,5 m) som passar växthuset. Alltså svart! Där ska man kunna ha småkrukor med blommande växter. För blommor blir det ju naturligtvis.....Sen har vi dom matnyttiga växterna jag ska odla. Jag har ju två vindruvsrankor, en svart och en röd, dom ska få sitta kvar på sin spaljé om det går att rädda rotsystemen. OM, så kommer växthustaket snart vara igenväxt för dom växer så otroligt. Det är dock inga ätdruvor, så man får väl lära sig göra vin!
Sen vill jag ha bougainvilla, visserligen inte ätbart men jag älskar bouganvilla och dom finns i fler färger än i cerisrött.  
När det gäller matnyttigt så tar jag det ganska lugnt första året. Några få tomater, chili, paprika, sallad, små kiwi, fikon och så rädisor. Ja, jag vet dom växer som ogräs, men det vore kul att ha några i växthuset.
Jag är ju ganska van att odla i lådor - se pallkragarna ovan - även om det inte är matnyttiga saker jag odlar där. Så någon oro för själva odlingen har jag inte, det är stilen och inredningen jag funderar mest på faktiskt.....

14 kommentarer:

lavendia sa...

Vad spännande med alla ideer. Det svarta med lila, var ju häftig. Och det första är ju också fint. Så där undanplockat blir det nog inte i ett växthus förstås.
I vårt växthus har vi plattor på "golvet" men på en gavel och i varsin fyrkant på gaveln där man går in, har vi rabatt. Där har vi vindruvor, hibiscusar, rosmarin och ginko biloba. Men jag odlar också sallad o rädisor (inga skadedjur) i den joden. Men i övrigt är det krukor som gäller. Det blir flexibelt. Vad jag längtar - också. / Britt

gittan sa...

Hur stort är växthuset tänkt att bli? Jag/vi har ett växthus från Willab som vi är supernöjda med!!! Om jag skulle skaffa ett nytt blev även det ifrån dem och färgen densamma, mitt är ju mörkrött, men i dagsläget hade jag valt högre stolpar och en murad sockel eftersom jag odlar i spannar. Men ska det användas även som sittplats föredrar jag nog att vara utan mur för att få ut mer av känslan att inne och ute möts. En tanke om en sak som vi har stora problem med, vi isolerade underifrån och la sedan sand och marksten. Detta gör att myrorna stormtrivs och de har efter ett par års tid underminerat hela, dj-la golvet!!! Nu är vi inne på att ta upp stenen och gjuta en betongplatta för att sedan lägga tillbaks markstenen igen direkt på den och därmed slippa alla dessa myror. Jag vet ju inte hur ni har det på myrfronten på ön men det är en detalj/tips att ta med i beaktning
God fortsättning på det nya / Kram gittan

Trädgård På Djupet sa...

Spännande planer! Bra tips på tankeverksamhet när man ligger sömnlös.

Evas Kvarnaro sa...

Natten innan kunde inte jag heller somna, nu är det lika illa . . .
har en del funderingar oxå men inte samma som du.
Det hjälper inte att räkna får heller, vi tänker på att besöka er och Gotland igen,
men när var hur det är en annan tanke . . .
Åhh Santos han gäspar tror det drar lite i min mun nu . . .
Gonatt kram/ Eva

HWIT BLOGG sa...

Ja det är på nätterna bästa idéerna kommer hi hi! Spännande med dit växthus, lär bli alldeles underbart...ja jag drömmer också om ett men när man hyr så är det inte bara att slå upp ett i trädgården hur som helst. Får klura lite där...
Ha en skön torsdag!
Kram till dig från Titti

Marlise sa...

Hej Susie
Danke für deine Mail.
Ich hatte viel Arbeit und habe deshalb noch nicht geantwortet.
Deine neue Mailadresse habe ich gespeichert.
Ihr habt ja richtig viel Schnee auf Gotland.
In Deutschland gibt es auch Eis und Schnee
Nur wir ganz im Westen von Deutschland
bekommen warme Luft vom Mittelmeer
und wir haben 8 Grad plus.
100km östlich von uns, ist es minus 5 Grad.
Es ist fantastisch, das du neue Pläne hast.
Baut eine schönes Gewächshaus
und wie ich dich kenne
ist es nachher ein schöner Wintergarten.
Ich wünsche dir,
das auch deine 2 Wunden heilen
und du 2016 in vollen Zügen genießen kannst.

Tack för ditt mail.
Jag hade en hel del arbete och har därför ännu inte svarat.
Din nya e-postadress jag har sparat.
Du har så mycket snö på Gotland.
I Tyskland finns det is och snö
Bara vi i långt väster om Tyskland
få varm luft från Medelhavet
och vi har 8 grader plus.
100km öster om oss, är det minus 5 grader.
Det är fantastiskt att du har nya planer.
Bygger en vacker växthus
och som jag vet att du
Det är sedan en vacker vinterträdgård.
Jag önskar att du,
läka dina 2 bråck
och du kan njuta av år 2016 till fullo.
Må så bra kram Marlise

Ingrid sa...

Så kreativ du är där du ligger och snurrar i sängen. Det ska verkligen bli spännande att se hur du får det i ditt växthus. Physalis odlade jag också och det gick jättebra, men ta inte för många tomatplantor, för då får du ut på byn och sälja. Jag hade åtta plantor i mitt växthus och vi åt och åt, så till slut frågade Åke lite försynt om det verkligen var bra att äta så mycket tomater. Man skulle ju kunna göra egen ketchup eller torkat dem, men det gjorde jag aldrig.
Ha det så gott där i Eksta!
Idag skiner solen i alla fall här i Klintehamn.
Kram, Ingrid

Ölandsvindar sa...

Planering är halva nöjet! Jag har plattor i ett av mina växthus men med "sandrabatter" utmed sidorna. När jag ställer tomathinkar där, söker sig rötterna så småningom ut genom bottenhålen och ner i den fuktiga sanden så jag får dra loss dem på hösten. Tror att det är ganska bra med den möjligheten för dem. Man kan också vattna på extra där om man ska vara borta några dygn (jag har ingen bevattningsanordning). Men det finns nog lika många bra lösningar som det finns växthusägare, så fortsätt att planera under de långa, mörka vinternätterna, det är väl det enda man kan ha för sig nu för tiden.
Kram /Kerstin

Rakel sa...

lovely pics!

http://www.alovelystyle.com/

Carita och Bertel sa...

Det är ju själva planeringen som är spännande även om den ibland sker på natten. Då kan man hitta på mycket. Det blir svårt att välja växthus det finns så mycket att välja på men ni kommer säkert fram till det bästa för er så småningom. Ofta tar man till för litet som man märker efter ett tag. Det vi har är gammalt och var först 5 kvm som sedan blev 10 kvm, fast vi borde ha ett som är 20. Men det blir nog bara drömmar för oss, det medför så mycket arbete. Lycka till med växthuset så småningom. Ha det fint, Carita

mammi sa...

Verkar spännande. Vi har ett vanligt drivhus av glas. Vår granne sa när vi berättade om det. "Vad ni än gör, köp inte ett för litet" !!! NU vet vi att det var alldeles för litet. Efterklok kan man ju alltid vara...
Kram till er alla 3

Martas rike sa...

Vilka fina inspirationsbilder du har hittat! Svart och lila (+grönt!) är så snyggt!
Jag tycker nästan att det är en fördel att inte bygga in befintliga fönster och dörrar utan sätta växthuset på en "tråkig" vägg bara. Rum med växthus utanför upplever jag instängt, bekanta har det så, jag gillar det inte. Vi har berget 1,5meter från vår enda fönsterlösa gavel, så där kan vi inte bygga, det är därför vi har planer på fristående bygge. Bara det beslutet tog mig 7-8 år.
Den plats ni har valt verkar perfekt, men ta väl hand växterna som är där nu, det lilla formklippta trädet är jättegulligt.
Jag har också mina dåliga nätter, 1-2 i veckan, de är hemska. I mitt huvud blir det bara snurr och kortslutning, inga härliga visioner.
Önskar dig en stark kropp i det nya året och lycka till med förverkligandet!
Kram
Marta

Anja sa...

Det är ofta som de fina idéerna dyker upp på natten när man inte kan sova. Väl använd tid för din del just denna natt. Tänk så kul att drömma och planera. Ditt njut-/växthus kommer att bli så läcker! Och platsen du resonerade dig fram till är bra ur huset synvinkel....men, men! Det kan bli rysligt varmt i söderläge...hoppas att vinrankorna skyddar bra mot solen.
I vårt klimat är glashusen lite problematiska. När sommaren blir kanon, är växthuset ofta för varmt på dagen. När solen inte skiner blir det för mörkt för vissa grödor så som tomater...Men, så klart! En normaltråkig sommar är ju glashuset en välsignelse :-)))!

Lycka till med projektet!
/Kram, Anja

lavendia sa...

Man kan mycket väl ha kamelia i växthus. De vill ju ha det svalt. Jag har haft min i uterummet i det längsta, men när det började bli minus för länge tog jag in min och nu står den i ett svalare rum. Två knoppar är nästan helt utslagna. Kamelia tycker inte om förändringar. / Britt