KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

lördag 26 september 2015

VÅRLÖKAR.....

...eller ska man kalla dom höstlökar!? För det är ju nu på hösten man planterar dom!
I vilket fall som helst så ska vi alldeles strax åka iväg och hämta ett lass som har kommit hem från Dix i Holland och som vi beställde tidigt i våras (alltså innan jag blev sjuk).

Narcissus `Jetfire`

Jag sköter papperen och betalningarna åt alla trädgårdsvänner, medan Eva tar hand om det jobbigaste - att sortera upp alla tusentals lökar till respektive.
Själv har jag bara 4 som jag ska sortera till. Det är min bästa väninna i Gustavsberg, sen är det min kusin i Älta och så är det min väninna här på Gotland, Lisa i Levide.

Narcissus `Sun Disc´

Men...nu har jag "lite" problem med var jag ska sätta alla lökarna. Narcissus skulle jag ha till parken där dom kan få förvilda sig och inte äts upp av några djur. Jag började ju redan förra året med ett par hundra av olika sorter och det blev jättefint. Så nu fortsätter jag. 
Likaså tänkte jag sätta ett 50-tal Gula Hundtandsliljor i kanten på parken. där kan dom få sprida sig ohämmat!

Erythronium `Pagoda´

Sen var det ju så att jag inte skulle jag ju inte ha något i "långrabatten" som nu är uppgrävd, rensad och har fått ett tjockt lager täckbark. Fast jag kom på att några Allium (som jag älskar) kunde jag ju ha mellan träden och buskarna. Det skulle ju vara snyggt! 

Choinodoxa forbesii

Till min stora förvåning visade det sig dock att jag inte beställt några Allium i år! Jag brukar ju ALLTID ta åtminstone 100 av någon rolig sort!! Jättetrist!!!
Fast jag skulle ju kunna kasta ner några av den här vackra Vårstjärnan, men jag tror faktiskt att dom också passar bättre i "parken" där dom kan få växa ifred och föröka sig.

Iris x hollandica `Tiger Mix´

Men...här är en växt, våriris, som jag garanterat ska ha i f.d. "långrabatten" så att man ser dom från matrumsfönstret. Kolla in färgerna.....

Tulipa `Akebono´
Och på tal om färger...jag som tidigare aldrig ville ha något gult i trädgården och absolut inte gula tulpaner. Jag föll pladask för den har underbart vackra tulpanen. Nu är det bara att hoppas att den är lika vacker i verkligheten!


Men ändå vackrare är den här - som jag förmodligen blir jättebesviken på när den börjar blomma. Det brukar ju vara så..... *snyft*
Men båda dom här tulpansorterna ska nog få växa i f.d. "långrabatten" så man ser dom. Eller kanske ännu hellre i någon pallkrage framför fönstren - om det finns plats för dom!

5 kommentarer:

lavendia sa...

Du menar att du bara får "litet" problem var du ska sätta alla lökar. Jag skulle få rätt mycket problem.
Fina allihop på varsitt sätt. Irisarna är riktigt tivoliaktiga. De lär synas från fönstret. / Britt

Maribel sa...

Hej Susie! Det var en hel del fina lökar. Jag har inte gjort någon beställning än, men köpt några paket i affären. Tittar på olika kataloger och websidor, och har svårt att bestämma mig, det finns så mycket fint. Tror jag skall koncentrera mig på Narcisser och Påskliljor så blir jag inte så besviken när rådjuren hälsar på. Hundtandsliljan är fin, den skall jag spana efter. Hoppas du hittar någon bra plats för dina lökar.
Ha det fint!
Marika

Ölandsvindar sa...

Ojojoj! Visst ja, redan dags för det! Jag har inte hunnit med i år men det blir säkert någon resa snart neråt "bebodda trakter" så jag hinner köpa några. Lite påfyllning varje år skadar inte. Hoppas nu verkligen att det var sista sucken från dina rinnande källor och att torrperioden är nära.
Kram /Kerstin

HWIT BLOGG sa...

Åhh ja tiden går fort, snart är vi där när de blommar igen :)
Den sista tulpanen är ju helt otroligt vacker!!! Vill ha!! Men som du säger, kanske den är helt röd sen bara...
Ha en finfin vecka i solskenet!
Kram Titti

Martas rike sa...

Susie, det är så mycket dramatik på din blogg, så jag får hjärtklappning i förväg. Vad har hänt nu, tänker jag. Din förmåga att pressa ut det allra bästa ur varje dag som går beundrar jag och det ger mig styrka i mitt liv. Allt kryddat med vackra växter och naturbilder. Jag har aldrig varit på Gotland heller, så jag njuter och längtar dit.
Stor kram
Marta