KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

onsdag 9 april 2014

PÅ ALLMÄN BEGÄRAN...

...som det så tjusigt heter! Det "allmänna" är i det här fallet min musikälskande gubbe som i flera dagar har tjatat på mig att lägga ut lite bilder på hans favoritblommor;

BLUES-SIPPAN

så här följer ett antal!


Jag vet inte om jag tidigare har berättat historien om när vi skulle åka till Gotland på en tidig - och enda - vårsemester. Våra goda vänner U & E har ett sommarställe här och dom åker fram och tillbaka väldigt ofta. Det här året hade dom precis kommit tillbaka till Stockholm efter att ha varit här nån vecka. När vi pratade med dom berättade dom att dom plockat MASSOR av blåsippor!


Som trädgårds- och växtintresserad boendes i Stockholm så blev jag helt chockad och kläckte naturligtvis ur mig direkt att blåsippor faktiskt är fridlysta! Då skrattade dom bara - och såg dessutom inte ett dugg skyldiga ut!!Så åkte vi ner, landade sent på kvällen men redan dagen efter gav vi oss iväg på en tur runt ön. Då förstod vi varför dom bara skrattat - det bokstavligen kryllade av blåsippor! 
Dom fanns - och finns - praktiskt taget överallt. Vi har dom t.ex i vårt dike och vi hade dom i massor - innan vi avverkade - på yttertomten. Så om man tog några hundratal så märks det ju inte. Men däremot får man inte gräva upp hela plantor och köra iväg med till fastlandet, det gillas inte!

Det är väldigt vanligt med "röda" (fast jag tycker dom är rosalila) blåsippor här. Jag tror att det beror på den kalkhaltiga jorden...men jag är inte säker.

Och ljust blekrosa är också väldans vanligt. visserligen väldigt söta, men inget man reagerar på.

Men idag trodde jag att det var fullt med vitsippor vi såg, tills jag kom närmare och såg att det var helt kritvita blåsippor. Och det fanns massor av dom just här vid vår undangömda lilla badsjö!

Och jag som inte är så där vansinnigt förtjust i vita blommor, jag föll pladask! Såna vill jag ha på yttertomten när den blir klar!!


Konstigt, men det är egentligen typiskt mig. Jag blir alltid väldans förtjust plantor som jag hittar i handelsskolan som är i "fel" färg.  Jag vet inte varför, men det tilltalar mig.....


Här är t.ex.en julros som skulle vara vit. Först trodde jag att det var kylan som gjort den så rosa, men alla julrosor blommar ju på vårvintern så det kan nog inte vara det. Men fin är den och idag var jag iväg för att köpa en blå, men den hade inte kommit hem. Så jag gör ett nytt försök på fredag!  Idag såg jag också att den rödblommiga nunneörten har börjat blomma. Den gillar jag, även om den några gånger har riskerat att rensas bort. Det ovan jord dör ju bort framåt försommaren och då är det lätt att man tror att det är något elakt ogräs i jorden!På tal om vitblommande växter så skulle faktiskt också jag vilja ha en sån här magnifik magnolia i trädgården. Men, magnolia trivs inte hos mig. Jag har gjort ett par försök... Just det här exemplaret växer i Bodnant Garden i Wales där min kusin och hennes gubbe är för att fira hans födelsedag. 

9 kommentarer:

mammi sa...

Så himla mycket blåsippor har då inte vi här nere. Men jag har "lånat" några från skogen, som inte vill vara tjuvgods, så de försvinner bara. Men visst är de underbara
Kram

Annika sa...

Så långt våren kommit hos dig! Och vilken fröjd att få gå omkring bland alla blåsippor! "Röda" blåsippor har jag sett någon gång, men vita var nytt för mig!
Tacka gubben din för att han fick dig att lägga ut så underbara blåsippebilder!
Ha det gott!
Annika

Ingrid sa...

Visst är blåsipporna fina. Nu blommar de precis överallt och i skogen har de så långa fina skaft och jag nästan har haft funderingar på att plocka en bukett.

Nunneörten blommar här också och på ett ställe i Vallekvior täcker den stora områden i trädgården. Den är verkligen fin.

Kram, Ingrid

Evas Kvarnaro sa...

Jag älskar blåsippor och vi har inga som växer vilt härom kring.
Jag älskar magnolian och tyvärr kan vi inte plantera någon i denna zoon, ingen idé att ens försöka, har inte sett i någons trädgård.
Du kan väl ta en spade Susie och gräva upp lite av de vita blåsipporna, *hi hi hi . . . .

Nu flyger vi till 'blåkulla'
(Irland)
Glad Påsk tillönskas er.

Ölandsvindar sa...

Vi har en backe ner mot Kalmar sund där det växer blåsippor i alla färgerna. I den stora "Nordiska floran" står det att de förutom blå kan vara röda, lila och vita. De olika färgade plantorna växer så tätt ihop att rottrådarna måste trassla in sig i varandra så jag tror inte på teorierna om att det skulle vara olika jordmån som orsakar varianterna. Flyttar du en vit planta så förblir den säkert vit.Så är det med min lilarosa planta som jag fick för flera år sedan från en skogstomt.
Kram /Kerstin

Ruben sa...

Vita blåsippor har jag aldrig hört talas om innan du skrev om dem! De kanske bara finns på Gotland!? De som drar åt rött är ju lite vanligare.

Ha det gott!
/Ruben

lavendia sa...

Så mycket blåsippor på samma gång har jag aldrig sett. Då är det tydligen Gotland man ska åka till.
Jag har en blå vitsippa(har haft förra året iallafall), men vita blåsippor har jag inte sett.

Gunilla Teckenberg sa...

Vackert, vi bor också mitt i blåsippsland här på vår mark. Varje vår tänker jag att jag måste gå en blåsippspromenad men de blommar när det är som mest arbete i trädgården, men i år skall jag...

Rolles röst väger tungt, motsvarar säkert hundratals röster så helt rätt, på allmän begäran.

Kram!

Yvonne Blom sa...

Härliga bilder med många Bluesiga sippor. Här hemmikring finns inte så många, får vänta på upplevelsen tills vi kommer till Öland och hoppas att inte alla har blommat över.
Ha det fint! Kram