KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

torsdag 10 april 2014

DEL 1 AV: En rundvandring...

...i vårträdgården som jag tänkte bjuda på idag. Så jag startar med en bild tagen vid ingången till "innerträdgårdens" framsida.


Eftersom vi med hönsnät spärrat av baksidan så att poolkillarna lätt ska kunna gå ut och in genom grindarna och inte behöva stänga dom hela tiden, så är Santos lite ledsen när vi inte jobbar här. Men...idag gjorde jag faktiskt det. Fast inget som han tyckte var kul precis, jag klippte gräset med åkgräsklipparen!
Yes, nu börjar det!!


Eftersom jag är lite barnslig så måste jag ju ha ett påskris, eller två. Så det blev ett litet med blåa fjädrar inne också. I den här krukan har jag haft två orangefärgade ljungplantor hela vintern. Och dom var faktiskt riktigt snygga fortfarande, men nu är det ju helt andra färger som gäller så dom kastade jag.

Här är det alldeles nyklippt gräs för första gången den här säsongen. Gissa om gräset var högt och tovigt och det har det varit länge. Jag har tjatat på Rolle att serva gräsklipparen i veckor. 
Men, OK, det har varit för kallt tidigare för att klippa, men idag var det hela +12 grader och sol!


Här, precis på utsidan av staketet till "innertomten", växte det tidigare en jättestor tall och en ask. Tallen togs ner för ett antal år sen, men den jättestora stubben och dom större rötterna var kvar. Nu togs tallens och askens stubbar bort tillsammans med dom andra på den gamla vägbanken.
 Det tog sen Rolle och mig en halv dag att ta bort alla smågrenar och stubbitar, fylla på jord, kratta, så i gräs och fixa till grushörnan på insidan av staketet. Nu blev det jättebra och jag har slagit ur hågen att sätta ett nytt - vackert och mindre - träd i gropen.  Det står nämligen en syren närmast och så en Dodong-rönn längst bort mot vägen - och sen har vi ju det gulbladiga korstörnet i stenhörnan till vänster. Det får ju inte bli FÖR mycket växter.....

Och något annat jag fått reviderat mina planer om, det är yttertomtens "häckplantering av träd".
Längst bort utmed vägen hade jag nämligen tänkt mig att sätta 5 vit- och grönbrokiga asklönnar (Acer negundo `variegatum´ ) ganska tät så att kronorna växte ihop.
Asklönn är en trädsort som är en av dom mest snabbväxande som finns. Jag har en redan vid ingången till "innerträdgården" och trots att det bara är 7-8 år sen det var tre pinnar i lillfingerstjocklek är det fullvuxet - runt 6 m högt. Vi har varit tvungna att beskära det ordentligt flera gånger. 
Att jag inte kan göra det här beror på att dom 5 träd jag beställt måste jag nu plantera mot kohagen. Sen kan bonden avverka sina jätteträd precis när han vill!


Visserligen har jag tagit 5 skott av det träd jag har, dom har sen stått den här platsen över vintern, som jag så småningom kan plantera ut. Men dom behöver nog något år till på att växa till sig.....


Annars går det framåt med markbearbetningen. Erik, vår snälle hustomte, kom med sin traktor och en harv och körde ett varv innan det regnade, nu ska han bara köra ett varv till sen ska jag så gräs och plantera en massa träd och buskar när vi kommer hem från Öland. 
Fast idag grävde vi upp ett träd där ute som tyvärr hade dött. Det var den lilla gråbladiga Coyotepilen vi flytttade ut dit förra året. Istället flyttade jag dit en barrväxt, en Himalayaceder som jag köpte förra året. Rolle gillade inte platsen jag satt den på, så nu är den omlokaliserad!

2 kommentarer:

Carita och Bertel sa...

Tack för visningen av er trädgård, härligt med så stora ytor att jobba med. Ha en fin helg/Carita

lavendia sa...

Tack, du har Öppen trädgård idag tydligen. Vilka ytor du har. Och klippt gräset redan! Fin helg!