KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

tisdag 11 juli 2017

VÄDERCHOCK!?

Igår blev man verkligen uppskrämd när SMHI på TV talar om att det skulle bli 30-40 mm med regn idag. Dom hade t.o.m. gått ut med en "klass 1 varning" för Öland och Gotland, risken för  översvämningar var överhängande!

Klängrosen `Penny Lane´ som hade frusit/torkat ner helt men nu har kommit med
en gren på 30 cm och på den en enda ros!
Så vi packade ihop alla dynor - alltså även dom som redan låg i skydd under taket på altanen - samt alla mindre blomkrukor och ställde dom under tak. Fast man var ju lite misstänksam. SMHI är inte kända för att "tippa" rätt precis. Och vad har vi fått; hela 5 mm!

Klängrosen `Santana´.
Alltså blev det precis som vanligt helt fel prognos. OK, det var väl inget större besvär att springa runt och försöka se till att saker och ting inte blev vattenskadade - men ändå!
Kan dom aldrig få till något rätt!?

Ruinen med `Santana´, samt till vänster en finnoxel (det lilla trädet framför rosenbusken till vänster) vi grävde upp nere vid kusten för 7-8 år sen.
Gick en kort prommis igår kväll med Santos för att beundra min gubbes jobb i parken och för att kolla dom 10 LED-lamporna jag köpt och placerat ut. 3 av dom fungerade inte, också typiskt! 
Rolle låg på knä hela dagen och gjorde fint med att rensa rent runt både ruin, stolpar och träd. Han tog det närmast vägen så nu har han "bara" halva parken kvar! 

Vy från bänken som finns i stenhörnan - och där man nästan aldrig hinner sitta!
Sen formade vi också med gemensamma krafter till Forsytian bredvid växthuset. Jag nådde inte längre upp själv för den hade dragit iväg så otroligt högt. Klippningen gick fort, det jobbiga var att få upp alla blad som la sig på stenarna under. Jag får ju inte böja mig framåt.....

Gräset jag sådde i höstas när vi la igen den tidigare stenövergången, har inte riktigt tagit sig. Det har varit alldeles för torrt, men blir det regn så kommer det nog igång.
Men vi blev båda nöjda, trots att jag fick finklippa lite efter det Rolle var klar. Han tyckte det "dög" men jag såg naturligtvis en massa kvistar som stack ut både här och där. Så det är bra att ta lite kort efteråt, då ser man missarna lättare. 

Gleditsia `Sunburst´. 
Till höger om sittbänken i stenhörnan finns det en jättestor lavendel som precis har börjat blomma och så det gulbladiga lilla trädet förstås!

När gräset är förhållandevis nyklippt ser det rätt hyfsat ut, men det är fullt med bellis som gör att det
blir stora ruggar så man får klippa ofta!
Rakt fram från bänken sett har vi våra 10 pallkragar absolut fullproppade med växter. Både ditplanterade och självsådda. Så det är nästa jobb; Rensa ur, klippa ner och ta bort överblommat.
Men inte idag, det duggar fortfarande en aning - skönt!

Det mesta är faktiskt självsådda plantor numera, kanske mest av sånt man kallar ogräs; Lupiner, salvia, nävor m.m. m.m.

När jag hade höstflox i Stockholm så började dom inte blomma förrän i slutet på sommaren. Här har dom redan
satt igång. Men jag tror att det är det här med att odla dom i pallkragar som gör att dom både trivs och ynglar av
sig och blommar så tidigt!
Eftersom det är lite blött ute fortfarande så ska vi nu passa på att åka till Burs och köpa potatis.
Vi - alltså Rolle - har hittat en sort som han tyckte var riktigt god och dessutom mycket lättskalad. Eller man kanske ska säga lättgnuggad; Arrow hette den. 

Ett annat ogräs som jag inte rensat bort; Digitalis. Nedanför växer rosa fänrikshjärtan som nu när busken som stod här tidigare har dött, ges en möjlighet att sprida sig.
Låter ju kanske knäppt att åka runt halva ön på jakt efter potatis, men är man "potatisgalen" så är man. Och det är riktigt trevligt att få en liten utflykt ibland. Man kan ju inte bara vara hemma och jobba i trädgården. Eller hur!?

2 kommentarer:

Ruben sa...

Blommande höstphlox redan!!! Det verkar som de 5 millimetrarna gjorde susen, ha ha! Nej, det är nog bara så, att det är mycket tidigare på Gotland än här.

Ha det gott!
/Ruben

Marta Ronyai sa...

Oj, vilken läcker Gleditsia! Min blir mindre och mindre för varje år, jag blir inte klok på den. Det är ett träd som jag absolut vill ha, det ska väl inte vara omöjligt i en bergomgiven trädgård nära kusten i Gbg?
Vad har du för tips för mig, Susie?
Sommarkramar
Marta