fredag 22 december 2023

DAN FÖRE DAN - FÖRE DAN - FÖRE DAN - SAMT 5 FRÅGOR

Som en del andra "barn" älskar jag att fira jul och dessutom älskar jag att laga en massa julmat samt ha massor av släktingar och goda vänner på middag. Men har tyvärr fått börja acceptera en annorlunda julafton... 

Jag brukar julpynta precis hela huset samt köpa roliga julklappar. Släktingar har vi dock väldigt få kvar och inga alls här på Gotland, men vår gode vän Cronis kommer så det blir nog trevligt ändå på julafton. Alltså har jag bestämt att vi ska ha det vanliga på julbordet trots att vi är få, men kanske inte så mycket av varje rätt. 

Vi börjar med ett glas glögg vid baren - sen blir det 3 sorts sill, 3 sorts lax, ägghalvor med räkor och så smör, bröd, kex och ost. Men jag har hoppat över inlagd böckling som jag älskar och sardiner som Rolle fått för sig passar på ett julbord. Janssons måste man ju däremot ha och så bakad leverpastej. 

Därefter blir det prinskorv, köttbullar, revbensspjäll och skinka med hemgjord legymsallad och cole slaw samt 2 sorts senap - varav en hemgjord - samt lite grönsaker. (Det är det som brukar gå åt minst av.) Sen tar vi Stiltonost och kex med lite portvin till. Vi avslutar lite senare - inte med gröt utan med varsin liten Gino (färska jordgubbar, kiwi, banan och riven vit choklad som gratineras i ugnen) med vaniljglass. Inte så svenskt kanske, men mätta kommer vi garanterat bli...

Några julklappar har vi inte köpt i år. Jag kan ju inte gå i affärer och min kusin Monica och min väninna Christina börjar också bli lite skraltiga så C föreslog att vi skulle hoppa över det. Praktiskt för mig, men fruktansvärt tråkigt. Så Rolle och jag slog våra kloka huvuden ihop och bestämde oss för att förutom det obligatoriska kuvertet göra en julklappspåse full med julklappar till vår "hustomte" Johan och hans familj.

Rolle levererade påsen tidigare, men då var varken Johan, hans fru eller dom tre grabbarna hemma. Nu står skinkan på spisen och jag har våttorkat alla ytor utom i hallen, så det får jag ta i morgon. Nyss ringde det på dörren och där stod Karro,  hustomtens trevliga fru, med ett julpaket till oss!? Vad har vi gjort för att förtjäna en julklapp? 

ELISAS FEM FRÅGOR

  1. Känner du dig klar inför julens dagar?  Nej, se ovan, det återstår en massa matlagning...
  2. Hur kommer du fira (eller inte fira) i år? Se ovan...
  3. Har du någonsin kört julklappsleken? Vad är det? Se nedan vad vi gjorde förr...
  4. Vad är något du alltid gör under julen? Njuter av alla tända ljus...
  5. Vad är ett julminne du alltid kommer minnas? Julminnena är många och glada, men vi firade en jul i Los Angeles hemma hos våra vänner Hans & El-Jay som var  mycket speciell. En otrolig kul jul med en blandning av svenska och amerikanska traditioner. Där fanns julskinka och sill på julafton, kalkon och sockor på spiselkransen på juldagen. Och på julafton var det party för alla svenska vänner och på juldagen amerikansk släktmiddag. Och ute var det 25-26 grader varmt. Den julen kan man aldrig glömma!
VÅR JULKLAPPSLEK; 
När vi firade julafton hemma hos oss eller tidigare hos mamma och pappa så skulle alla ha med sig en julklapp som inte fick kosta mer än mellan 10:- till max 25:-. Sen la vi alla klappar i en hög - som blev stor för vi kunde vara rätt många personer. 
Efter maten så började julklappsutdelningen med att jag agerade tomte. Det gick till så att jag tog ett paket och gav till den som satt närmast. Sen skulle den personen packa upp klappen och alla skulle beundra den - eller skratta åt att det var fel person som fick den. 
T.ex. snygga disktrasor till en äldre man - min pappa som aldrig diskat i hela sitt liv fick det ett år och blev otroligt besviken. Vilket vi andra hade jättekul åt. Först därefter fick nästa sin klapp och började packa upp, så det tog  väldans lång tid. Men med tanke på att det blev ett otroligt billigt och lätt julklappsinköp så gillade alla den här typen av "julklappslek"...

  
GOD JUL
SUSIE

12 kommentarer:

Hannele sa...

Jul är fint, men tycker inte längre om att stå vid spisen, finns mycket gott färdigt. Har alltid firat mina jular hemma (eller hemma hos barnen).
Julaftons morgon fick våra barn nån liten sak i julstrumpan, som faster skaffat i USA när hon studerade där.
Önskar fina juldagar!

Susjos sa...

Jättekul att läsa om din jul, den låter jättetrevlig!
Å vilket minne med julen i LA!
Önskar dig en God Jul!

Mrs Calloway sa...

det låter som om ni får en god och trevlig jul. Jansson är ett måste. den gör jag imorgon. sedan griljerar jag skinkan. mina vegetariska barn gör några rätter. maken doppar i grytan. jag är snart ensam om att äta skinkan. maken tar ibland till brunkålen. barnbarnen ska klä granen imorgon.

it_is/Anette sa...

Känner igen det här med att det finns mycket kvar att göra än. Förr så hade vi uppesittarkväll där vi pyntade, satte upp julgranen o mycket av mat o godis gjordes klart.
Erat sätt att spela julklappsspelet låter skoj, speciellt om man är många som deltar
Ha en riktigt fin julhelg

Anna i Portugal sa...

Hoppas julen blir så skön som ni tänkt och att all mat som du lagat smakar fantastiskt gott. Den julklappsleken låter trevlig. Vi har alltid haft julklappsutdelning så att varje paket öppnas inför alla. Det har tagit tid ibland :) Önskar dig en härlig uppesittardag & kväll!

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Det låter så gott när du beskriver vad ni ska äta. Och jag minns att ni brukar avsluta med Gino. Kul tycker jag. Julklappsleken lät rolig!
Önskar nu dig och Rolle en riktigt God Jul!

Kram Anita

Barwitzki sa...

Åh ja julmiddagen... väldigt viktig... och jättebra. Julafton den 24 december Potatissallad med olika varma korvar - en typ av senap - Bautzner senap - och grönsaker.
Ja, sedan första advent har det varit glögg... med och utan alkohol - på grund av förarna och barnen även utan :-))))
och sedan för den första dagen av jul, gåsen med allt tillbehör...
många vänliga hälsningar till dig. Jag önskar dig en trevlig Christmas. Kram till vackra Gotland från Viola.
Hemgjord senap låter gott! Ja verkligen... so gott.

Paula sa...

Den julklappsleken du berättar om skulle jag också gå med på. Vi ger bara julklappar till barn, numera mina tre barnbarnsbarn varav ett är så stort (12år) att hon bara vill ha pengar att handla för själv. Precis så var mina barnbarn också när det begav sig, trist men enkelt för alla inblandade. Maten låter som du skulle ha ett gästgiveri därhemma, jisses, hur många magar har ni? Vi har dragit ner massor, skinka, kålrotslåda, lax, sill vill jag ha, övriga vill ha köttbullar och prinskorv också. Sen äter alla godis och choklad i mängder, alla utom jag. Kul ju va? Önskar dig o maken en riktigt God Jul, julekram från pörtet

Kina sa...

Jag har dragit ner på mycket under senare år. Ja, både vad gäller pyntande och mat. Det är skönt att ha släppt kraven på sig själv att det alltid ska vara på ett visst sätt, och jag känner en mycket större tillfredställelse och ett lugn nu för tiden. Det är härligt! God Jul och kram till dig och din "gubbe"!

Maribel sa...

Hej Susie!
Tror ni kommer att få en riktigt trevlig Julafton. God mat och trevligt sällskap.
Önskar er en riktigt God Jul!
Kram Marika

Rosor och ruiner sa...

Låter som en rolig julklappslek!

Kikar bara in en liten kortis så här mitt i natten, och önskar er en God JUL!

Kram Gunilla

Boklysten sa...

Vi har tagit bort mycket av det där med julklappar också nu när alla vi "barn" är vuxna. Hos oss blir det en gemensam större julklapp till hushållet (i år en ny TV eftersom den förra packade ihop) och ev en mindre individuell julklapp som vi ofta får välja själv.