måndag 19 juni 2023

REGN och TRÄD

 Det började lite försiktigt redan i förrgår eftermiddag med några enstaka droppar. Framåt kvällen hade det kommit "hela" 1 mm och man började hoppas...

När man står i entrén och tittar till vänster ser det ut så här. Man ser ut till "förträdgården" på andra sidan staketet, men man ser framförallt hur torrt det är. Den vitbrokbladiga Acer negundo `Flamingo´ som jag satt som en ynka liten buske på 60-70 cm för 15 åren är numera ett stort träd, men den gillar inte bristen på vatten...
Går man ut på trappan till "lilla altanen" och tittar åt samma håll som förra bilden så ser man ett annat träd - också en brokbladig lönn en Acer pseudoplatanus - tysklönn, men en gulbrokig.

Igår morse när vi vaknade visade vattenmätaren på 5 mm och vi var otroligt tacksamma. Även om vi egentligen helst önskade oss mellan 10-15 mm. Men precis som vanligt fick man vara glad för det lilla!

Tittar man rätt fram från "lilla altanen" så ser man en uppstammad lärk - Larix decidua - och ett träd till höger - som inte är brokbladigt - en japansk katsura, Cercidiphyllum japonicum - vars blad först blev skadade av frosten och sen av torkan.


Tittar man lite snett till höger från altanen ser man katsuran längst till vänster och sen stenhörnan med mitt favoritträd, den gulbladiga Gleditsia triachantos `Sunburst´- korstörne.

Tyvärr är det nog dock alldeles för litet för att buskar och träd samt vår bruna gräsmatta ska återhämta sig. Träden fäller sina löv, så nu har Rolle tagit ut slangen för att vräka på vatten på lönnarna. Det är visserligen fortfarande gråmulet men inget mer regn är utlovat av vädersajterna...

Tittar man till höger från "lilla altanen" så ser man ut mot "parken". Där det ser ut som en liten dunge, där skymtar ruinen. Så ser man allra längst bort den enda tall plus en stor björk som vi sparat vid avverkningen (tog bort nästan hundra höga smala fula tallar här). Men vi, alltså jag, har planterat massor av snygga träd. Men dom är flesta är ju än så länge ganska små, förutom den amerikanska linden på höger sida som har blivit enorm... 

Istället ska vi tydligen räkna med sol och värme närmaste veckan, så dom 5 mm  gör nog bara att dom stackars växterna inte dör nu - men att allt ogräs växer till sig. Så jag blir kanske tvungen att ta en tur med min åkogräsklippare snart igen!

Tittar man ner från gaveln på altanen så ser man förutom benveden och klematisen
i hörnan en Robinia pseudoacacia`Umbraculifera´, alltså en klotrobinia - som
växer nära växthuset. Tyvärr är den inte så klotformad längre, skulle ha
beskurits kraftigt i vintras men det blev inte gjort...

 
Som du kanske förstår så är jag extra förtjust i träd och vedartade växter - har nog kommit från mitt bonsai-intresse. I nästa inlägg ska jag fortsätta med att visa träden bredvid växthuset och sen dom på baksidan. Jag tror att jag satt runt 30-35 träd totalt plus massor av buskar. 

SUSIE


4 kommentarer:

Anna i Portugal sa...

Vad bra du bidrar till bättre värld med dina träd! Regnet behövs verkligen och 5mm gör ju dessvärre varken till eller från. Bra ni vattnar träden när det nu bara kom en lurefax till regn.

Maribel sa...

Hej Susie!
Det var inte mycket regn som kom hos oss heller, men det var en början. Trodde det hade sinat helt med regndroppar. Idag ser det ut att bli en solig dag igen, redan 25 grader nu på morgonen. Ni har en stor härlig tomt med massor av träd. Vi får hoppas att det blir lite mera regn så växterna klarar sig.
Ha det gott /Kram Marika

Ingrid sa...

Som jag väntade och väntade på de där regndropparna, men det blev inte mycket av det. 3,5 mm fick vi här vid Odvalds, men på något sätt fräschade det upp lite. Allting är bättre än ingenting!
Ha en fin midsommar!
Kram, Ingrid

Lena i Wales sa...

Regnet behövs och idag ska det regna mer eller mindre hela dagen här.
Hoppas dock på bättre väder i midsommar.
Kramar och glad midsommar!