fredag 18 februari 2022

FEM FRÅGOR EN FREDAG

Tyvärr måste jag erkänna att dagens ämne inte var nåt alls för mig. Jag använder mig nämligen nästan inte ett dugg av mobilen - och likadan är min gubbe. Vi var ju egna företagare och efter det att vi flyttade hit så blev vi mer eller mindre jagade av telefonen då. Det räckte.....

Vi har - eller jag kanske ska säga hade - varsin mobil som vi enbart använde när vi åkte iväg från varandra. Eller var i Visby på sjukan t.ex. och behöver ringa och tala om att läkarbesöket var avklarat och det gick bra att hämta. Att jag skriver "hade" beror på att sist när jag var på mammografin och blev klar så snabbt att jag tänkte det var vettigt att ringa Rolle så han kunde hämta mig, då får jag beskedet att det inte går att kontakta honom!? Trodde naturligtvis att han glömt att slå på mobilen. Som tur var så stod han parkerad precis utanför dörrarna när jag kom ut.

Igår snöade det! 

Rolle blev lite sur när jag påpekade att telefonen inte var på - för visst var den det! Och när jag då ringde till honom igen så fick jag beskedet att någon abonnent med det tel.nr. fanns det inte!? Eftersom vi har Telia (det enda som funkar riktigt bra här på Gotland) så började jag kolla upp problemet och då visar det sig att Rolles telefon som inköptes för c:a 4-5 år sen använde sig av 2G - vilket Telia tydligen redan lagt ner här på ön i år!?


Men idag är det sol och grönt igen!!

Min urgamla mobil, som alltså nästan är 20 år - fick jag av min kusin som jobbade på Ericson - den funkade däremot fortfarande. Så igår kväll försökte jag hitta den på nätet för att kolla upp den. Det tog timmar eftersom det inte fanns nån namnmärkning på den, men till slut så hittade jag en bild på den. Och då visade det sig att den använde 3G-nätet - som också ska läggas ned inom kort!


För att väcka upp vårkänslorna lite - Tulipa `Lilac Perfection´.

Alltså behöver jag snart också en ny mobil för 4G eller 5G. Men jag vill inte ha nån sån där superavancerad som man kan göra "allt" på, jag vill bara kunna ringa. Så nu har vi ett problem. Ska vi helt enkelt lägga ner det gamla hederliga fasta telefonnumret (som nu går över mobilt bredband och kostar massor av pengar) och istället enbart ha varsin mobil? Nåt för TV´n  behöver vi inte, vi har ju parabol. Och ska telefonerna fortfarande enbart ha kontantkort - eller ska vi köpa nya med nåt vettigt abonnemang? Mycket att tänka på..... 
TIPS mottages tacksamt!!!

Men över till Elisas frågor:

  1. Hur mycket använder du ring-funktionen på din telefon? Förstår inte riktigt frågan (se ovan) eftersom på den fasta telefonen MÅSTE man använda ringfunktionen. 
  2. Vad är ditt längsta telefonsamtal med någon? Ett par timmar kanske.....
  3. Hur mycket tid spenderade du i telefon som tonåring? Nästan ingen tid alls.....
  4. Är ljudet normalt på eller av? Mobilen är ju avstängd jämt, men den fasta är på jämt.....
  5. När spenderar du mest tid med att använda telefonen? När jag sitter hemma och ringer upp mina vänner - alltså kvällstid. Ringer så gott som aldrig på mobilen.....
Gå gärna in hos Elisa och läs allas svar!


Det är faktiskt inte så långt till maj!

SUSIE


 

10 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

jo, Ericsson har haft hållbara mobiler, nu går utvecklingen fort, jag har bara haft en enkel mobil länge, men för ett par månader sedan uppgraderade jag mig, nu har jag vaccinpass, ska resa och annat, så kan det vara bra att försöka hänga med, har alltid mobilen på, ha trevlig helg!

Ingrid sa...

Jag har min fasta telefon kvar, men ringer aldrig på den, så den kostar mig ingenting (Vi har bredbandstelefoni). De som vill kan alltså ringa till mig och själv har jag en livlina ut om mobilen av någon anledning skulle strejka. Jag ringer bara på mobilen där fria samtal ingår i månadsavgiften.
Ha en skön helg!
Kram, Ingrid

Anna Pettersson, Telia sa...

Hej Susie!

Det här med utveckling är både bra och dåligt, för visst känns det som att det går rackarns fort ibland. Jag vill då bara dra i handbromsen ibland. :D

Nu står vi dock här och kan bara gå vidare, haha, men som representant för Telia har jag självklart ett tips.

Kortfattat, ett familjeabonnemang och varsin Doro-mobil. Billigast och enklast.

Sen är ju detta min åsikt och självklart något ni två får blöta och stöta själva, men kika gärna på mobilen och abonnemang här:

https://www.telia.se/privat/telefoni/telefoner/doro

Ta ett varv med vår kundtjänst om du har fler funderingar eller bara beställ själv på Mitt Telia – www.telia.se/mittelia

Ha en underbar helg och nu hoppas vi på vår och alla vackra färger som kommer med det. :)

//Anna, Telia

Mrs Calloway sa...

jag gillar min gamla mobil. tyvärr borde den bytas nu. min gamla Mac också. jag känner att det blir för mycket på en gång. vi saknar inte den fasta telefonen. maken håller på att lära sig att han ska ha telefonen med sig. att den är mobil, liksom

Bokdamen sa...

Den går fort utvecklingen, ibland kanske lite väl fort men så är det. mobilen gör jag mycket med. Trevlig helg!!

BP sa...

Hahaha! Och jag som trodde att jag var "gammalmodig". Jämfört med dig är jag ju supermodern - hahaha:-)
Men du har verkligen en poäng - hur klarade vi oss utan mobiltelefoner för 50 eller så år sedan´? Alldeles utmärkt - egentligen, om man tänker efter.
Har också Telia och är väldigt nöjd med det. Dessutom är man ju så illa tvungen att ha en "modern" mobil om man vill betala räkningar eller swisha. Det sistnämnda gör jag sällan. Men BankIDn använder jag lite oftare.

Susjos sa...

Min syster har en enkel Nokia telefon som bara kostade några hundralappar, och har ett comviq kontantkort till det, det kan man fylla på enkelt antingen via datorn eller köpa ute på butikerna.
Ha en fin helg!

Paula Merio sa...

Jag hade en Doro innan dottern fick mig att byta till en Iphone. Jag uppskattar sånt som GPS i min mobil när jag lär känna min nya stad Falun och irrar omkring utan att hitta till busstationen... o lite annat sånt. Men Doro är användarvänlig o har alla basfunktioner.
Det är ett elände att försöka hänga med i den tekniska utvecklingen som bland annat innebär att man uppgraderar mobilnäten så att man är tvungen att uppdatera även telefonen.
Så det var hos dig snön hamnade, här har vi strålande sol.Kram från pörtet

Kina sa...

Jag har ju två mobiler just p.g.a. att jag är en sådan "mobilmotståndare". Vill ha en telefon att ringa/ta emot samtal med, och kanske någon gång skicka Sms. Men sedan kommer ju det här med bankID och swish, som nästan gör en tvungen att ha en mobil med en massa andra saker på.
Min lilla telefon är en hopfällbar Doro, som man enbart ringer/sms:ar med. Har kontantkort hos Telia på den, och tycker att den funkar helt perfekt. Den fasta telefonen tog jag bort för många år sedan. Det var ju bara en extra kostnad. Min lilla Doro får perfekt plats i väskan också, och dessutom blinkar det en grön liten lampa på framsidan om någon ringt och man missat samtalet. Köp en varsin sån! Och Telia sms:ar när det blir uppdateringar och så, har jag för mig. Ha en bra helg! Kram!

Lena i Wales sa...

Jag vet att utvecklingen går framåt, men jag vill inte alltid hänga med. Ett problem för många oss 60+. Ibland blir det för mycket ny teknik och saker som fungera för oss måste ändras.
Jag ringer ytterst sällan vanliga samtal, allt går genom What's up eller Facebook där man också kan umgås genom att se varandra. Har blivit speciellt viktigt för mig under pandemin. Många fikastunder och flera vin kvällar.
Ha det bra!