fredag 5 juni 2020

FEM FREDAGSFRÅGOR

Ja, nu är det fredag igen och dags för att svara på några frågor från Matilda. Den här gången var hennes rubrik SOLSKEN och det är ju helt oemotståndligt, så det kanske blir extra många som svarar idag!?


1. Vilket är ditt första tecken på sommar?
När tornseglarna (en sorts svala) börjar svischa runt huset!

2. Vad har gjort dig glad idag?
Att det syns att trädgården vi vattnade under hela gårdagen redan börjar hämta sig!

3. Vilken är den ljusaste platsen i ditt hem?
Köket med vidbyggt matrum som fick blanka vita skåpsluckor, ljusgrått golv och vita väggar när vi renoverade det. Det finns också 1 dubbelfönster i köksdelen och 1 dubbelfönster i matrummet. En ”arbetsplats” måste ju vara ljus!

4.     När senast kom sol efter regn?
Det var så länge sedan att jag knappt minns det. Vi har haft en otrolig torka länge nu, vilket börjar bli lite problematiskt för oss trädgårdsfreaks!

5.     Vad gör du helst en solig dag?
Sitter på altanen - i skugga - och läser en spännande bok, samt tar mig ett dopp i poolen emellanåt.   
                       

Igår utförde jag mitt älsklingsjobb i trädgården; jag vattnade! Och då menar jag VATTNADE!!
Jag hade vattenspridare på hela dagen, minst en timme på varje ställe - och jag har fortsatt idag. Ska strax gå ut och flytta till "bakom boden och garaget". Sen får vattning med spridare vara avklarat för den här veckan. Men sen har man ju alla krukor.....


När jag var på VC så läste jag vår lokala tidning GT och fick se en artikel om det här med bevattningsförbud. Som tur var så gäller det inte Eksta, det var bara 7-9 andra ställen på ön. Jag vet inte säkert, men det kan bero på att det byggts ett avsaltningsvattenreningsverk nedanför Klintehamn och det kanske är i bruk!?


Även om vi hade haft bevattningsförbud så hade vi klarat oss. Vi har ju förutom kommunalt vatten också egen brunn (bara till trädgården) och den kan aldrig nån förbjuda oss att använda. Fast det känns lite fel att vattna för mycket, man vill ju vara lite solidarisk åtminstone!
Men när dom på radion sa att det nuvarande förbudet kanske t.o.m. skulle tas bort eftersom det nog inte kommer lika många turister i sommar. Tydligen är det dom som gör av med mest vatten!? 
Då började jag vattna riktigt ordentligt!!


SUSIE

15 kommentarer:

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Det ser så fint ut nu hos er. Gillar speciellt bild två med alla färgglada allium och så lupinerna (tycker jag det ser ut som) längst ner. Det är samma sak här. Totaltorka. Nu lovar dom regn ikväll och inatt och jag hoppas verkligen det kommer. Jag var och köpte sommarblommor idag som jag ska plantera framåt kvällningen. Du skulle nog gilla dom för dom var rosa :) Rosenskära, Cosmos och så dahlior med nästan helt svarta blad och rosa blommor. Jätteläcker.
Det där med turister på Gotland, jag läste igår att Destination Gotlands site hade kraschat då reseförbudet hävts. Så det blir nog en del turister ändå hos er. Fast troligen inte så många som vanligt.

Trevlig helg till er!
Kram Anita

Ingrid sa...

I dag hoppas vi på lite regn ovanifrån. Då får din vattning verkligen effekt. Jag var just ute och drittlade på några korn gödning på gräsplättarna.
Kram, Ingrid

Hanneles bokparadis på Hisingen sa...

svalor ser vi inte så ofta, fina foton.

chica sa...

Susie, me encanto ao ver as fotos que mostras! Não consigo ler, pois o tradutor não funciona! beijos, chica

Susie på Stjärnarve... sa...

Chica/Susie, jag är glad över att se de bilder du visar! Jag kan inte läsa, för översättaren fungerar inte! kyssar, chica

Nu måste jag leta fel!
Susie

tantaugusta sa...

Vilka fina rabatter! Här har under åren rådjuren ätit upp precis allting men jag anar en ljusning på den fronten sedan vi skaffat hund. Jag ska se om jag kan klara mig utan blodmjöl i sommar för i så fall finns det nog möjligheter till andra blomster än pelargoner och lavendel här hemma också framöver :)

tanthuset.blogg.se sa...

Ok, jag säger det igen: Jag älskar din trädgård :D Tänk om bevattningsförbudet blir aktuellt igen, nu när det är tillåtet att resa inom landet, hörde att det redan är bokat en massa resor till er ö..... ja, ni har ju brunnen förstås...men ändå! Vi har tack o lov sjövatten uppdraget till våra fem hushåll här efter vägen, det är jag evigt tacksam över!
Ha det så fint Susie <3

Bokdamen sa...

Fina bilder. Här började det regna samtidigt som jag skulle svara på frågan om regn och sol. Regn behövs så det är ok. Bara det sen kommer sol. :)

Paula sa...

Visit Gotland har blivit nedringt efter att man tog bort reserestrionerna. Hörde jag...så du lär få välja den egna brunnen om inte naturen själv ser till att det regnar.
Nog har du en fantastisk trädgård, men vilket jobb, inget för den late (mig inbegripen)
Trevlig helg

Geddfish ♥ sa...

Du har verkligen en blomstrande trädgård och den fordrar skötsel och vatten, såklart. Det gör sig inte självt. Men så roligt!
Sommarhälsningar!

Mrs Calloway sa...

så fin trädgård du har. stor är den visst också. sitta i skugga och läsa en vacker dag är bland det bästa jag vet.

Lillian www.sognafaret.no sa...

Ja er det ikke kos med tårnsvalene? Det har alltid vært et par eller flere her, men i år har de ennå ikke kommet. De burde vært her nå.

Karoleen sa...

Vi fick en riktig skur igår men det räcker inte på långa vägar såklart. Försöker vattna på kvällarna men jag vet inte riktigt hur mycket som behövs, än ser det inte ut som att blommorna behöver mer.

Hörde att så fort reserestrektionerna lyftes kraschade Destination Gotland hemsida. Antar att det kommer vara mer turister än vanligt på ön. Vi håller oss nog hemma i år.

Lena i Wales sa...

Så fint du har i trädgården nu, underbart.
Hemskt om det redan skulle bli vattningsförbud, ni har väl haft tillräckligt av en varan de senaste åren. Men finns det inte tillräckligt vatten, så finns det ju inte. Något kommunen borde se över. Måste ju finnas lösningar, om än att det kostar.
Kul med dessa frågor.
Trevlig söndag!

Åsa sa...

Ja, det är problematiskt med regnfattiga somrar. Här kom äntligen en skvätt igår, visserligen bara 14 mm, men en får va glad för det lilla. ;) Tornseglare i skyn (högt eller lågt) är f.ö. verkligen sommar. :)