lördag 28 mars 2020

SÄSONGENS FÖRSTA VÅRDAG

Ja, nu är den nog här i alla fall! Den alldeles underbara "riktiga" våren!!

Igår var det 14 grader mitt på dagen. Solen flödade, det blåste inte och jag spenderade årets första vårdag med att plantera penséer. Hela 18 stycken. 
Rolle köpte dom åt mig för några dagar sen, men jag har inte haft nån större lust att stå ute i blåsvädret och plantera. Men igår.....


Precis utanför ytterdörren hänger den här rostiga gallerkorgen som fick en enda pensé. Det roliga var att Rolle hjälpte mig genom att bära fram jord, att arrangera en bra arbetsplats precis utanför växthuset och sen hämta dom krukor som jag skulle plantera i. Över vintern har jag haft prydnasljung i en del av dom, så dom måste tömmas också vilket han gjorde.


På väggen utmed ingången har jag den här "korgen" som min svärmor köpte åt oss (mig) på Zetas. Måste vara runt 17 år sen och den är nu vackert rostig. Det enda är att förr så kunde jag köpa ett inlägg till den, fylla på jord och plantera direkt i vilket gjorde att växterna verkligen frodades. Det blev ju en stor mängd jord. Numera får jag använda mig av små krukor!


Den här stora plåtkrukan fick jag av min väninna och f.d. granne Bibbi som födelsedagspresent när hon kom ner hit och hälsade på en sommar. Den har nu stått här runt 15 år och jag vågar inte bråka med den alltför mycket, den är helt sönderrostad i botten. Så allt som finns i botten - lecakulor tror jag - och jorden en bra bit upp vågar jag inte röra. I höstas började jag därför leta efter en ersättningskruka (i en annan stil men i samma storlek) - utan att hitta någon!


Det här var bara dom penséer som jag satte på framsidan vid ingången, resten satte jag i krukor på altanen. Men dom kommer jag till senare när vi fått ut lite möbler där. När alla penséer var planterade så övergick jag till att jobba i växthuset med dom 8 dahlior jag fått hem. 
Jag har fått lära mig nåt nytt och spännande, man kan förgro dom i plastpåsar! Visserligen tänker jag ha dom i växthuset till att börja med och kan då sätta dom direkt i stora krukor, men eftersom jag inte hade några stora krukor lediga så passar jag på att testa det här.
 
Man gör alltså så här för att få skottanlagen, ögonen, att visa sig. Det dom visade på trädgårdsprogrammet på TV, att lägga dom länge i vatten, är nåt dahliaspecialisterna aldrig gör! 
Eftersom jag sällan blivit speciellt imponerad av vad dom hittar på i det här s.k. "trädgårdsprogrammet" så bryr jag mig inte vad dom gör. Däremot så tycker jag programmet är bra och trevligt som underhållning, men kalla det inte för ett "trädgårdsprogram".....

SUSIE

8 kommentarer:

chica sa...

Estão lindos ao amores perfeitos e as cestas de ferro pra eles. Que bom tens esses espaços para, mesmo em quarentena, em casa, mexer na terra! beijos, te cuida! chica

Ingrid sa...

Jag är i startgroparna jag också, men väntar tills nästa vecka. Om vädret tillåter några uteaktiviteter då förstås, för nu ser det ut att bli vinter igen.
Ha en fin helg!
Kram, Ingrid

Carina sa...

Fint med lite penséer ute. Jag hittade en plastpåse med olika narcisser som jag tog hem från min dotter förra sommaren och sen glömde bort. De blommade fint nu. Men det känns inte särskilt miljövänligt att dra upp dahlior i plastpåsar...

Ha det gott! Carina

Lena i Wales sa...

Så fint ni har det.
14 grader, inte dåligt. Liknande som vi hade i veckan här i Wales. Idag blåsigt och molnigt, men vackert.
Önskar er en skön söndag!

tanthuset.blogg.se sa...

Jag såg också det där programmet och tänkte att så där har jag aldrig gjort med dahliorna men trodde jag gjort fel??? Vilket jag alltså INTE har, tack för upplysningen Susie!
Penséer dessa underbara budbärare om att våren är här på riktigt...här är det ännu lite för tidigt. Dom klarar sig ju bra med nån köldknäpp så nog kunde jag plantera på vissa ställen men jag har inte hittat nån som säljer dom än
Hoppas du får en fantastisk söndag, Susie <3

Lillian "sognafaret" sa...

Jeg har så smått begynt forberedelsene til hageprosjektet mitt, men må kjøpe litt mer jord før jeg kan komme skikkelig igang. Du gjør det så trivelig rundt deg.

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Visst var det skönt med några dagar härlig vårvärme. Men jag antar att ni också fått ta del av dom nordliga och iskalla vindar som nu blåser. Usch, gillar inte den här blåsten :(
Inser också att jag nog borde köpa lite penséer. Kanske blir ett besök på Blomsterlandet.

Och så måste jag bara fråga. Hur mår Santos?

Kram Anita

Maribel sa...

Hej Susie!
De första små penséerna är efterlängtade, men har hållit mig ifrån växtaffären. Mina dahlior är fortfarande på vinterförvaring och de nya jag beställde är inte levererade ännu. Men de hinner säkert komma i jord så småningom.
Sköt om dig, och ha det bra!
Kram Marika