torsdag 16 maj 2019

PROBLEMET ÄR LÖST

Nu är äntligen routerproblemet löst och jag kan surfa obehindrat igen! Felet var inte mitt, det var Telias!!
Efter att ha ringt Telia 3 gånger så ringde till slut en tjej upp – och var kvar i telefonen tills jag svarade på andra signalen. Fantastiskt! När jag förklarat mitt problem så frågade hon mig om SIM-kortet var anslutet!? Hur 17 skulle jag veta det? Det satt ju redan monterat i routern när jag fick den, men nu fick jag pilla bort det och så kollade hon; Nej, det var det inte – vilket skulle ha gjorts innan det skickades till mig. Hmmm…..man blir lite förgrymmad!!!
Nu kan jag alltså äntligen börja ägna mig åt det jag måste göra – och som dessutom är otroligt roligt. Att planera i vilka krukor och exakt var i växthuset eller på altanen eller ute jag ska ställa alla blommor jag köpte hos Jonas i måndags.


vindruvor
Vindruvsklasar i taket på växthuset EFTER det jag klippt bort massor!

Men jag fick börja med att beskära vindruvorna, för man kom inte in i växthuset utan att köra huvudet i ”lianer” fulla med blomklasar – som fäller något enormt. Så jag tog väl bort en 15-20 långa klasar så man åtminstone ska kunna gå in där utan att vara ”infekterad” av skräp i huvudet. Ärligt talat så har jag aldrig sett att dom fäller så mycket tidigare, det är illgrönt på golvet där druvstockarna är varje dag!
Campsis
Den planta jag föll för först hos Jonas var den här trumpetrankan, Campsis `Madame Galen´ som kan bli 6 m hög och ska blomma i aug/sept. Den ska få ta över den halva av taket där vinet inte växer. Att jag vill ha nåt i taket beror på att det blir så vansinnigt varmt i växthuset eftersom bara halva taket är skuggat av vindruvorna.
trumpet creeper
trumpetranka Madame Galen
Nu tror ju inte jag att den blir lika imponerande som på den första bilden ovan. Men det är helt Ok om den blommar lite mindre som på den andra. Fast egentligen ärdet kanske dumt att ha den inne i växthuset, den ska kunna överleva ända ner till -20 grader! Men, jag hoppas att den kommer blomma tidigare och betydligt mer när den får växa där inne!!
potatisblomma
Nästa blomma jag tittat snett på under många är är den här vackra uppstammade potatisblomman. Ja, alltså inte just det här exemplaret utan jag har tittat på andra – både icke uppstammade och uppstammade, men jag har tyckt dom var lite dyra. Men nu slog jag till! Den har en otrolig färg som passar perfekt i mitt växthus!! Den och trumpetrankan visste jag direkt var jag skulle ha och hade krukor till.
Verbena
Sen köpte jag 2 stycken röda Verbenor och dom ska jag ha i svarta krukor i gallerkorgen på altanen. Men…jag vågar inte ställa ut nåt mer, har brännt mig efter att ha förlorat 4 pelargoner när det var -5 en natt förra veckan. Och det har dessutom varit -1 två nätter den här. Så dom får stå i växthuset tills det blir betydligt varmare…..
svart körsbärstomat
Sen länge tillbaka så hade jag bestämt att det inte skulle komma in några chili eller tomater som får löss i växthuset, men jag kunde inte motstå en enda liten planta med svarta cocktailtomater. Jag älskar dom…..vet dock inte riktigt vilken kruka dom ska få bo i, kanske den här dom står i nu.
rosenskära
Sen köpte jag också två rosenskäror som jag alltid har svårt att stå emot. dom får nog stå kvar i dom här ljuslila krukorna på den lilla bänken längst in i väthuset. Dom blir ju inte så tunga att dom ramlar omkull.
palettblad
Jag har ju dragit upp tre sorts palletblad från frön, men dom är pyttesmå ännu. Och dom hade jag tänkt ha i en stor kruka på altanen. Men vad gör jag!? Jag köper tre uppväxta av Jonas så dom får ta över den krukan. Den krukan står precis bredvid dörren och i skydd för blåst och sol. Förra året hade jag tre gul/rödbladiga och dom blev enorma, så det blir säkert bra. Så nu måste jag fundera på var jag ska sätta mina fröplantor – dom är ju dessutom ganska många! Och vem har hjärta att kasta fina växter…..
ampelskära (Bidens)
Sen fick doften (honung) från den här ampelskäran (Bidens) mig på fall. Jag vill gärna ha något som doftar extra gott i växthuset, men egentligen har den helt fel färg! Så jag tror att den åker ut på altanen där jag har svart, rött, orange och gult. Det kan ju också vara trevligt med nåt som doftar gott där också!
Kom precis på att jag köpte ju faktiskt 2 plantor till, en rödbladig pelargon med mörka blad som ska få stå på altanen när det blir varmt och skönt. Dessutom fastnade en stor starkt rosa pelargon som ska bli upp till en meter hög i händerna på mig exakt när jag hade handlat klart och var på väg ut ut växthuset. Var 17 jag ska ställa den och i vad har jag dock ingen aning om. Måste kluras på.....men det är ju kul problem!
Förutom dom här inköpta hos Jonas så blev det en pytteliten planta med gyllenlack på perennstället. Den ska jag slå ner mellan rädisorna jag sått och dom två bägarrankor jag köpte tidigare hos Jonas och har planterat i en stor låda.
Sen måste jag dock skaffa mig ett tiotal sommarblommor till. För du vet ju hur det är. Man vet precis vad man ska ha och till vilka krukor, så kommer man till ett växthus med en lång lapp - och helt plötsligt så är all planering är som bortblåst! Jag kommer alltid hem med nåt helt annat!!
SUSIE


Inga kommentarer: