fredag 14 december 2018

LJUVLIGA JUNI

Ett underbart ämne den här veckan i TRÄDGÅRDSFÄGRING "Ljuvliga juni", det kan inte bli härligare! Det är väl precis då som allt är som allra bäst och vackrast i trädgården - och även i naturen!? Jag tycker i alla fall det och jag tror att många håller med, så det lär bli en massa fantastiska inlägg den här veckan!!


1:a juni slog dom fantastiskt vackra mörka amerikanska Irisarna `Midnight Majesty´ ut. Jag hade varit lite orolig för att dom var bortrensade från långrabatten, men till min glädje fanns dom kvar i en av pallkragsrabatterna. Lupinerna hade inte klarat av att tränga ut dom. Puh! 
Att jag är extra förtjust i dom är - förutom att dom är extremt vackra - beroende på att min, nu tyvärr avlidna, väninna Bibbi hade köpt en planta på Zetas åt mig. Fast hon hade fått en hel lista på fler perenner jag ville ha, så när hon anlände och packade ur alla växter ur bilen undrade jag förstås hur mina pengar hade räckt till allt. Jag visste nämligen att den här namnsorten var extremt dyr - på prislappen stod det 490:-! För en enda liten perenn!!
 Men det visade sig att både Bibbi och tjejen i kassan trodde det var fel. Så mycket ju kunde inte en iris kosta, alltså hade hon betalat 49:-.



Just i juni så är dom här rabatterna allra finast nu för tiden. Tidigare var det lite senare på sommaren, då hade jag nämligen MASSOR av dagliljor men många av dom har trängts ut. Fast det är fortfarande en hel del dagliljor kvar.



Den här amerikanska iris-hybriden "Charming Billy" gör sig väldigt bra tillsammans med salvia, nävor i cerise och den mörka irisen. När dom här blommar samtidigt så är det helt underbart ljuvligt!



Men det är inte bara perenner som är vackra i juni. Den rödbladiga flädern med rosa blommor är som finast just i juni, även om den med sina röda blad egentligen är vacker hela växtsäsongen.



I juni började äntligen mina självsådda storblommiga Zinnior blomma. Jag älskar Zinnia och dom blommade sen fantastiskt hela sommaren och hösten, men oj vad dom ville ha vatten. Lite knepigt just i somras när det var sån otrolig torka!



Vindruvorna i växthuset mognade också extremt tidigt i år, förmodligen för att det var soligt nästan varje dag. Inget regn kom efter början på maj - trots det gav jag vindruvorna bara vatten 2 gånger -  men deras rötter går så djupt c:a 8-10 meter utanför växthuset, så dom klarar det mesta.



Ogräset började verkligen växa till sig och orken - att i den otroliga värmen som var - rensa bort allt infann sig inte. Men när det är så här vackert som den självsådda dubbla aklejan `Nora Barlow´, så gör det ju inte precis något!


Förutom dom växter som gillade den varma, torra och soliga sommaren (det fanns en del som inte gjorde det faktiskt, se nästa bild) så var det otroligt mycket trollsländor. Har aldrig sett så många här tidigare - och dom gillar man ju!



Vi har ju en brunn vars vatten bara går till trädgården, men trots det så fick vi i år en brun och snustorr gräsmatta. Vattnet räckte bara ett par timmar varje dag, så vi vattnade inte gräset alls utan endast perenner, små träd och buskar. Ja, även stora träd var vi tvungna att ge lite vatten ibland. 
Det var väl kanske 2-3 stora buskar som gick åt och så en del perenner och rosor, men det får man väl kanske räkna med när man bor så här!






Alla perenner, alla rosor - ja, nästan allt började blomma samtidigt. Men på grund av värmen och torkan så blommade dom tyvärr över ganska fort. Jag skulle kunna visa 100-tals bilder på dom så jag hade lite svårt att välja, men det är säkert andra som gör det. 



Det absolut bästa och ljuvligaste var dock att jag för första gången på 3 säsonger äntligen kunde bada i vår pool. Så när min käre gubbe och min lilla hund låg inne i sovrummet (där vi har en liten AC) för att svalka sig, så plaskade jag omkring i poolen. Eller så satt jag mig på sittkanten inuti med bara huvud och armar uppstickande och läste en spännande bok, gick bra det med. 
Så inte blev det så mycket gjort i ljuvliga juni inte..... *fniss*

SUSIE

7 kommentarer:

Ingrid sa...

Juni är verkligen ljuvlig och något helt annat än den här gråa trista årstiden. Det var roligt att se dina vackra bilder från trädgården.
Kram, Ingrid

Carina sa...

Härligt att du kan bada igen och härliga växter från juni. Men jag undrar... Charming Billy är väl en Iris sibirica hybrid? Kommer ihåg när de där stora och dramatiska skäggirisarna var populära och varenda trädgårdstidning boostade dem.

Ha det gott! Carina

Ölandsvindar sa...

Ja, nu skulle vi gott kunna ta ett stort kliv framåt, två månader eller så. Jan-feb kan vi lika gärna hoppa över. Jag får försjunka i frökatalogen som kom i veckan och drömma mig bort. Som jag brukar säga: Min trädgård är vackrast på vintern då ett snötäcke döljer alla dess brister. Men ännu så länge så har vi ingen snö heller!
Kram /Kerstin

blooming home and garden sa...

Så vakre sommerbilder, juni er herlig...

Klem, Ida

Lena i Wales sa...

En vacker, men torr juni i år. Så fina sommarbilder!
Svårt att tänka sig nu.
Ha en bra vinterdag, snö kanske?

Maribel sa...

Hej Susie!
Härliga junibilder, blir extra förtjust i dina Iris. Jag delade mina för några år sedan, så i år hade jag ingen som blommade, men hoppas att de kommer igen.
Din Black Lace är så fin, har en som är ca en meter hög, ser nu att den står helt fel, om den blir så stor som din.
Ha det fint /Marika

Veronica sa...

Javisst är det verkligen ett härligt tema den här veckan 😊 jag passar på att önska en god jul!

Kram