torsdag 25 oktober 2018

Att förbereda trädgården för vintern...

...är veckans ämne i Trädgårdsfägring. Men för vår skull kanske det kom lite sent, vi - alltså Rolle - var faktiskt klar för flera veckor sen. Så det blir lite gamla bilder, även nåt foto från förra året. För jag har haft lite datorkrångel och i morgon ska vi till Visby för Rolles ljumskbråckoperation. Han ska göra det under lokalbedövning så jag ska åka med så jag kan köra hem på eftermiddagen när han blir utskriven. Så då hinner jag inte...



Anledningen till att han var klar så tidigt är att min gubbe alltid håller på och fixar saker och ting och att han gillar att förbereda saker. (Själv är jag bara noga med att passa tider!)
Det första han gjorde var, att när vädret inte längre var så inbjudande till bad så tömde han poolen. Vi har ju en glasfiberpool, alltså ska den tömmas och sen täckas över. Vilket också skedde naturligtvis. Ett jäkla trist jobb.....jag ville inte ens titta på det, fast jag var tvungen att hjälpa till med täckplåtarna! På bilden nedan är det dock endast den vanliga täckningen som ligger på!!


Sen åkte alla - och då menar jag ALLA - trädgårdsmöbler in i trädgårdsboden eller garaget. Möblerna på "lilla altanen", möblerna på "stora altanen", dom röda möblerna på framsidan samt bänkar och stolar på alla möjliga ställen. 
Fattar inte att vi kan ha så mycket i utemöbler, vi sitter ju endast på "stora altanen" numera. Fast det är klart, det är skönt att ha sittplatser tillgängliga när man jobbat med nåt och behöver vila sig.....

Förutom det här så gör vi inte så mycket inför vintern. T.ex. att klippa ner och rensa perennrabatter har jag aldrig någonsin gjort. Lärde mig för många många år sen att dom vissna delarna av perennerna är perfekta som skydd under vintern. 
Dessutom - och förmodligen viktigare - är att det är det hundra gånger roligare att jobba i trädgården på våren än på hösten. Då rensar jag gärna. 
Fast OK, ibland frångår jag min princip - men bara om det är för att få ner några nya plantor eller lökar! Så fyra av pallkragsrabatterna blev rensade i år för där skulle ett par hundra vårlökar ner. Dom andra ser lika fullväxta, trista och skräpiga ut som vanligt!!


När det gäller beskärning av träd och buskar så gjorde vi ju det under JAS-månaderna (juli, aug, sept) och är det nåt mastodontjobb som ska göras inom beskärning så sker det inte förrän framåt februari/mars - innan saven stiger. 

Alltså blev det här inlägget ganska kort, men kom igen i vår när allt ska tas fram igen och rensas, tvättas, poleras, fyllas osv. Då kommer jag förmodligen visa MASSOR av inlägg.....

SUSIE

6 kommentarer:

Gunilla Teckenberg sa...

Hej Susie!

Vad man än bestämmer sig för att göra vid årstidernas växlingar så känns det som att det blir tyngre och tyngre för varje år. Jag vill göra så mycket jag kan på hösten för jag vet att det blir ont om både tid och ork när våren kommer.

Det ser ju jättefint ut hos er, prydligt och välordnat. Vi drunknar i löv, har alltid haft ambitionen att hålla gångarna fria från löv innan vintern men nu ser det ut som ett hopplöst företag.

Kram!

Marlise sa...

Ja, jetzt ist der Herbst wirklich da.
Aber auch schön.
Vorallem nach diesem endlosen Sommer.
Nicht so schön, das es jetzt wieder so dunkel ist.
Auch die Uhr wird umgestellt.
Bei euch ist es noch mehr dunkel, als bei uns.
Euer Garten bedeutet ja wirklich viel Arbeit!
Aber er ist sehr schön!
Ich wünsche dir und Rolle einen schönen Herbst

Ja, höst är verkligen här.
Men också trevligt.
Särskilt efter denna oändliga sommar.
Inte så snällt att det är så mörkt igen.
Klockan ändras också.
Det är ännu mörkare med dig än hos oss.
Din trädgård betyder verkligen mycket arbete!
Men han är väldigt vacker!
Jag önskar dig och Rolle en fin höst / Kram Marlise

Carina sa...

Skönt att ni hann med det som ni vill få gjort. Ibland är det underbart härligt och ibland bara trist...

Ha det gott! Carina

Maribel sa...

Hej Susie!
Håller med dig, det är trevligare att plocka fram allt igen på våren, när man har en lång säsong framför sig. Vilken mysig bild av växthuset.
Ha en fin söndag /Marika

Lotta sa...

Och jag som alltid älskat att gå påpälsad och pyssla i trädgården har också upptäckt att ju fler möbler och annat skrot som ska släpas in, desto tristare blir det. Har nu på allvar börjat fundera på gedigna året-om-prylar. Vi får se om Lotto-raden går hem någon gång...
Ha en fin vecka /Lotta

Ingmarie We sa...

Håller också med. Mycket roligare att plocka fram på våren än att ta bort på hösten. Idag blåser det småspik här på västkusten så idag slipper jag undan höststädningen..... Hoppas ljumskbråcksoperationen gick bra.