KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

söndag 24 juni 2018

ROSOR och andra BLOMMOR

Efter den fruktansvärt tråkiga helgen kändes det riktigt skönt att dagen iaf började likna en "vanlig" söndag! Både lite trädgårdsjobb, bra väder med dopp - för mig, inte för gubben min - och massor av spännande bilrace. Precis vad en grinig källing kunde behöva.....något kul vill man ju ha en midsommar!

Min höga plåtkruka vid ingången med en köpt aprikos dahlia samt egenuppdragna zinnior som tydligen 
kunde bli i vilken färg som helst. Men...på bilden nedan ser man den första som håller på att 
slå ut - och den har iaf rätt färgnyans än så länge!

Mycket spänd på att se hur den ser ut när den är fullt utslagen. Jag har massor av 
dom här plantorna runt om huset - och jag tror inte dom blir likadana!

Att helgen varit så tråkig beror på att Rolle varit magsjuk sen förra söndagen och det var först idag som han kände att det ÄNTLIGEN var över. Fast han är fortfarande väldans försiktig, så det blir inga starka rätter närmaste dagarna! Tyvärr!!

En av två Clematis på den lilla spaljén vid ingången. Tror att den heter Victoria och är den första 
som börjat blomma.
Midsommarafton satt man här ensam - vår traditionslunch för "gänget" hade vi ställt in - och sen satt jag ensam framför TV´n på kvällen också och glodde på fotboll. Rolle la sig nämligen vid åtta - och jag som egentligen inte är intresserad!

På midsommarafton gick Rolle ut en kort vända - mycket 
kort - med Santos och då passade han på att klippa av lite 
ogräs och göra en vacker bukett till mig! 
Trädgården fick dock hela 11 mm med regn, vilket var helt underbart. Nu är det lite grönt - med stora torra fläckar på innertomten. Resten av gräsmattan börjar alltså skifta i grönt. Men i parken och på yttertomten är det fortfarande brunt, så jag vill gärna att det kommer lite mer inatt eller i morgon! 


Lite färgglada blommor vid det lilla bordet på altanen.
Suttit på altanen har vi inte gjort på hela midsommar förrän idag på lunchen. (Sen
badade jag.) Middagen intogs däremot vid TV´n - det var ju Formula One-race!

Den lilla "pooltrappan" till altanen där alla dynor tagits bort eftersom det skulle regna. 
Ser lite trist ut.....
I morgon ska jag nog klippa gräset, eller rättare sagt bellisen och annat kul ogräs som sticker upp ur  ovanför bellisen i stora höga ruggar. Det är otroligt vad ogräs det kan växa i torka!?

Ett vackert ogräs som växer på vår plan framför garaget. Men...jag gillar vallmo, så dom fick vara kvar tills 
idag när Rolle körde med ogrässkäraren efter sin åkgräsklippare. 


Vi skulle egentligen ha gett oss iväg till Själsö som ligger norr om Visby idag. Där skulle vi besökt en trädgårdsvän vars trädgård blivit vald till Gotlands Vackraste Trädgård 2018. Men...vi vågade inte med tanke på Rolles mage, så den får vi besöka en annan dag - tyvärr!

Infarten till vår tomt. Som synes finns det inte bara gulbladiga växter (som jag skrev om för några dagar sen) utan också massor av rödbladiga och brokbladiga.
När jag ser bilder som den ovan så tänker jag på hur det såg ut här när vi flyttade hit för 15 år sen. Just här fanns det ett antal höga tallar samt sly (istället för Stjärnarve kallade folk tomten för Skuggarve) som stod på en yta som var väldigt ojämn och som tydligen hade haft fler träd.
För ibland när man försökte klippa där med åkgräsklipparen så körde man på en stubbe som "krupit upp" och så blev det en tvärnit. Nästan livsfarligt.....

En asklönn, Acer negundo `atropurpureum´, med en brokbladig kornell till vänster och några smällspiror - både 
röda och gula - bakom. 

Det vi gjorde var att vi avverkade alla träden, fick ALLA stubbar upptagna och sen planade vi ut allt förutom en bit på 12 m på mitten. Där gjorde vi en gång med grus och så fyllde vi på med rosjord och gjorde en rabatt. Sen byggde Rolle och jag en spaljé och där satt jag 5 klängrosor och 4 buskrosor. 
Tyvärr har nu den sandiga jorden runt omkring tagit över och rosorna trivs inte, många har faktiskt dött i förra årets och årets torka! Men här följer dom sex rosor som lever fortfarande:

Buskrosen `Rhapsody in Blue´ som jag har två av - och båda lever!
Klängrosen `Ilse Krohn Superior´

Klängrosen `Händel´

Klängrosen `Parade´
Klängrosen `Penny Lane´ - den vackraste av dom alla och planterad för att hedra min förra hund 
Lancashire Heeler-tiken Penny när hon var 15 år. Hon levde tills hon blev 16,5..... 
Jag har massor av fler bilder på rosor, men nu börjar snart kvällens race, Nascar från USA. Så resten tar jag i morgondagens blogg.

SUSIE
2 kommentarer:

Marit Sønstebø sa...

Så fine blomster du har, og spesielt rosene! Det er herlig når de begynner å blomstre.
Klem, Marit

Ölandsvindar sa...

Så trist med Rolles sjukdom. Magsjuka är nästan värst av allt. Här kom det en intensiv skur på torsdagskvällen, precis när vi skulle klä midsommarstången, men det var alldeles för lite. Jag börjar undra om det är så här vädret kommer att bli framöver. Då får man nog tänka om när det gäller växter i trädgården.
Ha det
Kerstin