KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

tisdag 26 juni 2018

BARR, CLEMATIS & KUNGSLJUS

Idag ska vi få hjälp med att rensa hängrännorna. Nu när det har blåst så har det kommit ner massor med stora barrklumpar från taket och ligger överallt. På altanerna ser det hemskt ut och man måste sopa rent varje morgon. 

FÖRE: Här är rosfollyn som jag beskrivit i tidigare - i ringen syns alla nya spretiga rosskott.
Att vi behöver hjälp beror på att Rolle har blivit lite vinglig med åren, så han vågar inte längre själv klättra på stegar för att rensa rännorna. Själva stuprören har han fixat, men det är otroligt med barr från träden i rännorna. En av nackdelarna att ha höga och många tallar runt oss (kolla in bilderna). 
En annan är att dom skuggar...fast ibland är det riktigt bra! *fniss*

EFTER: Här är rosskotten nerklippta samt en stor gren på baksidan som hängde rätt ut fastbunden till follyn igen. 
Den hade lossnat i blåsten som varit!
Men nackdelarna är flest! Först var det frömjöl som la sig som ett "fint" gult stoft över allt, både inne men framför allt ute på altanerna. Efter det var det dom torra blommorna som bara dråsade ner, speciellt i poolen. Så där har man fått rensa (dammsuga) varje dag.
Eftersom det är så torrt och det har blåst så mycket har tallarna tydligen också fällt ovanligt mycket barr, men nu hoppas vi att alla problem med dom kommer vara över för i år! 

Baksidan mot "kohagen" och alla dess träd. Till höger det lilla manchuriska valnötsträdet - Julglans 
mandshurica - som inte längre är så litet. Det har växt till sig.....
Tidigare hade jag en massa klematis i trädgården, men först så var jag tvungen att ta bort två piedestaler som blåst ner - vid varje var minst två klematis planterade. Sen hade jag två stycken i det vi kallar "lyrrabatten". Där försvann resterna av en rönn som jag gjort till en lyrformad piedestal - därav namnet på rabatten - och tydligen klematisarna (`John Warren´och `Pamjatj Serdtza´) med rönnstubben.

Den lilla piedestalen - den enda som är kvar, dom var alltså tre från början - har en Hosta i 
botten plus flera Allium och på den klänger en mycket mörk Clematis `Romantica´.
Det ska finnas ett par till där, men dom har inte visat sig i år.....

Sen har jag tre klematisar på framsidan vid ingången. Först en alpklematis som jag hade med från Stockholm som sitter på en alldeles för låg liten piedestal i stål i stenrabatten. Den har jag glömt namnet på. Sen har jag två på en piedestal precis vid ingången; En `Victoria´och en `Niobe´.
Men jag hade också en `Vienetta´, en `C.G.Dahl´, en `Zomacor´, en `Love child´, en `Tartu´ och en `Kullu´. Men dom är tyvärr försvunna.....


Efter dom här bilderna måste jag bjuda på en klatschig blombild. Dom fläckiga Surfinorna jag köpte hos Jonas i När i våras blommar för fullt - och doftar. Det tycker jag är ett riktigt plus faktiskt!


Den självsådda smällspirean - Physocarpus opulifolis `Diabolo´ i "stenhörnan" har verkligen blivit vacker, speciellt med ett gulblommande silverkungsljus framför sig. Och ett vitblommande fransk kungsljus bakom!

Så visst händer det en massa i trädgården just nu, trots att det fortfarande är alldeles för torrt. Och nu har man börjat få vattna igen, för nåt regn är inte på gång. 
Det jag nu ser fram mot nu är att dagliljorna i pallkragarna ska börja blomma, det är massor med knopp så dom slår nog ut ganska snart!

SUSIE5 kommentarer:

Lena i Wales sa...

Bra att ta in hjälp när det behövs. Det är lite annorlunda i UK, många tar hjälp med sina trädgårdar, så den inte blir en börda, utan en njutning istället.
Vackra klematis.
Hälsningar från ett soligt och vackert Wales

Anita sa...

Hoppas det gick bra med rensningen av hängrännor. Och jag håller med, det är inte klokt så mycket som slagit rot i år. Jag brukar bara rensa en gång på våren och en gång till i slutet av sommaren men nu sticker dom där förargliga små ogräsen upp hela tiden. Clematis är tacksamma och mina har börjat komma med nya skott efter det att rådjuren åt upp dom. Den prickiga surfinian är så snygg liksom den självsådda smällspirean.

Ha en skön helg!

Kram Anita

Carina sa...

Mmm jag undrar hur lång tid det kommer ta innan vi i södra Sverige känner att vi behöver våra träd i trädgårdarna.. I USA är det otänkbart att inte ha träd med stora kronor som skuggar taket. Att ha det oskyddat och låta solen gassa blir dyrt, riktigt dyrt ;)

Har sett petunian på bild förut men den talar inte till mig. Tur vi är olika.

Ha en härlig söndag! Carina

min hemliga trädgård sa...

När det är gassande sol är det skönt med höga träd som skuggar och tallar är så vackra både små som stora. Men en "en del" barr blir det minsann men föredrar tallar framför ekar som är så hopplösa med sina envisa blad som faller ner. Ger aldrig upp liksom i trädgården, bara att kratta och kratta :-)
Vackra blomsterbilder att njuta av som du delat.

Ha en fin ny vecka !
KRAM LOTTA

Anja C. Hill sa...

Hej Susie!
Ja, det är bra att vara rädd om sig och inte äventyra hälsan genom att klättra och kanske vingla och ramla.
Tallar nära trädgården är ett hopplöst företag tack vare skräpet de släpper ifrån sig. Vi har en stooor en i utkanten av vår lilla köksträdgård, men vi slipper böset i hängrännorna.
Så bra att du får vattna!

Ha det super!
/Anja