KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

onsdag 20 december 2017

JULEN HÖLL PÅ ATT FÖRSTÖRAS

För några veckor sen gjorde Rolle både magnetröntgen och datortomografi för att se om hans nyligen konstaterade prostatacancer spritt sig till skelettet. Att läkaren ville göra det här berodde på att Rolle för ganska längesen - kanske över ett år - klagade på lite ryggont och då fick fick ryggen röntgad. Den visade dock inga som helst förändringar.
Nu ville alltså hans prostataläkare för säkerhets skull kolla upp det här riktigt ordentligt. Vi tänkte oss att svaret på dom här undersökningarna skulle komma i förra veckan - om det var något negativt - men vi hörde ingenting. Varken av läkaren eller Rolles kontaktperson, syster Anna.

Han ser lite klurig ut här, min gubbe!

I fredags fick vi ingen post - alltså vid den vanliga tiden - och sen var det ju en postfri dag, lördag. Men av någon konstig anledning så fick Rolle för sig att han skulle kolla brevlådan i söndags eftermiddag. Och till hans och min stora chock så låg där en kallelse från Karolinska Sjukhuset i Huddinge. Han ska genomgå en scintigrafi (röntgen med isotoper) av skelettet - redan den 29 december!
Söndagskvällen blev inte precis trevlig. Vi som efter alla otäcka besked vi fått hela tiden tagit det ganska positivt, blev faktiskt riktigt nedslagna. Det här var nog droppen som gjorde att det hela rann över. Vi blev faktiskt jättedeppiga båda två - och vi var tacksamma för att vi inte hade fått brevet på fredagen. Då hade vi varit deppiga hela helgen!

Det är går fort för ljuset att försvinna nu!

I måndags morse ringde Rolle naturligtvis direkt till sin kontaktperson. Men...syster Anna var ledig. Hon hade dock en ersättare som tur var och när han pratade med henne fick han beskedet att doktorn "för säkerhets skull" ville att han skulle göra den här röntgen. Vilket i och för sig är väldigt trevligt och bra, men.....
När Rolle propsade på att få reda på vad magnetröntgen och datortomografin visade, så läste hon igenom journalen och meddelade att dom visade ingenting! INGENTING!?
Och vi som varit övertygade om att dom hade visat några metastater och det var därför han skulle röntgas igen!!

Santos är ännu klurigare än husse, kolla in läppen som fastnat på tänderna!

Rolle påpekade surt att det hade ju varit trevligt om någon hade kontakt honom och meddelat att proverna var bra men att det skulle bli en röntgen till. Då hade han ju inte blivit orolig när kallelsen från Huddinge kom. Då talade systern om att det stod i journalen att han hade blivit kontaktad!!!???

Ifår firade vi beskedet i "njutarhuset" (som Rolle kallar Susies lekstuga) med öl och lättglögg!

Jag ägnade måndagseftermiddagen åt att försöka få ihop resan till fastlandet INNAN jag ringde till Reseservice på sjukhuset som ansvarar - och betalar - för sjuktransporter.
För det första, så ska sjukhusbesöket i Huddinge ta halva dagen och mitt i ska det vara 3,5-4 timmars väntetid. Dessutom så ska det hela börja precis samma tid som färjan anländer till Nynäshamn, alltså måste Rolle åka dagen innan och sen bo på hotell över natten.
Man får också tänka på att det kan vara dåligt väder - det är ju mitt i vintern - så att köra långt till hotellet på sena kvällen tyckte inte jag var bra. Då var det bättre att bo i Nynäs när hn landar vid åttatiden och sen ha flera timmar på sig på morgonen att ta sig till Huddinge. 

Här syns att den bollformade forsytian med ljus speglar sig i glaset på andra sidan växthuset. Alltså ser det
ut som två ljusbollar.

För naturligtvis ska Rolle ta bilen, trassla runt med kommunala färdmedel är inte att tänka på för honom. Det skulle ta massor med timmar att ta sig till sjukan - om han inte får åka direkt dit i taxi, vilket blir extremt dyrt. Med egen bil kan han också passa på att hälsa på en kompis under dom lediga timmarna. Kompisen bor bara 5 min. väg från sjukhuset och Rolle, som pratar med honom nästan varje vecka, har redan informerat om besöket. Och han var naturligtvis hjärtligt välkommen, han sitter ensam hemma och dom har inte sett varandra på massor av år!

Dom zinnior som jag har tagit hem fröer till!

Nu får man egentligen inte betalt för att ta med bil, men damen på Reseservice som sköter det här godkände det direkt beroende på att jag hade allt planerat och klart när jag ringde - och dom slipper betala dyrbara taxiresor. 
Dessutom höll hon med om att köra in på kvällen, kanske i snöstorm, till hotellet i Huddinge var inget bra alternativ. Alltså fick jag OK inte bara för det här med bilen utan också för utvalt hotell i Nynäs. (Jag älskar att planera...och har därför blivit rätt duktig på det!)
Men...man är ju fortfarande väldigt uppskakad av allt det här och min normala glädje inför julen har inte infunnit sig. Idag ska jag dock pynta ordentligt och klä granen som Rolle ställde upp igår.


Det blev frö till en sommarrudbeckia också, en `Chim Chimnie´. 

Men jag har börjat planera julmaten som i år blir väldigt nedtonad. Trots att vi får en extra gäst i år; Min väninnas änkling och f.d. granne Jola som flyttade ner hit på sensommaren. Sen kommer Cronis & Beth naturligtvis, det är tradition.
Vi börjar med alkoholfri glögg eftersom alla - utom vi förstås - kör bil eller inte dricker glögg.
Det blir bara 2 sorts sill, inlagd böckling, ägghalvor med räkröra, varm- och kallrökt samt gravad lax. Janssons och så köttbullar med rödbetssallad, prinskorv med vitkålssallad, revbensspjäll med kryddiga äpplen, KOKT julskinka med rostad brysselkål, kokt samt ugnsstekt potatis.
Det blir Stiltonost och kex, samt vanlig ost och bröd. Ingen snaps, bara öl, läsk och julmust.
Till efterrätt blir det en engelsk cheesecake dekorerad med plommonsylt och kiwi och så kanske ett glas portvin om man känner för det!

Det blir nog en GOD JUL i år också!!

Susie

12 kommentarer:

Rosor och ruiner sa...

Håller tummarna att allt går bra och att det inte syns något fel på den röntgen heller!

ps nedtonad julmat...?! Öh, tror vi har lite olika syn på det där.... *fniss*

Kram Gunilla

Marlise sa...

Alles gute für Rolle.
Ich drücke die Daumen.
Alles wird gut.
Wie du immer sagst: positiv denken!
Euch beiden trotzalledem:
Frohe Weihnachten!

Allt bäst för Rolle.
Jag håller mina fingrar korsade.
Allt kommer att bli bra.
Som du alltid säger, tänk positivt!
Du två trots allt:
God jul!
Kram Marlise

Anja C. Hill sa...

Hejsan Susie!
Åh herreje vad jag känner med er. Samtidigt beundrar jag ditt jämnmod, trots allt jävligt som drabbar er.
Du/ni är verkligen beundransvärda för allt ni fått utstå och ändå behålla upp modet.
Jag borde gå på kurs hos dig ;-)!

Lycka till och jag önskar att julen blir ändå fin för er.
Kram, Anja

Lena i Wales sa...

Vi håller tummarna, det låter ju i alla fall positivt i hela eländet.
Sköt om er och önskar att ni får en fin ju med den goda maten du beskriver.
God Jul, Nadolig Llawen!

Agnetas sa...

Hej Susie
Jag håller också tummarna för Er och hoppas att det går bra, det är nog bra med en röntgen och att läkarna håller kontroll så att inget får sprida sig.

God Jul

Kram
Agneta

Anita sa...

Skönt att ingenting konstigt visade sig på första röntgen men så trist att dom inte meddelade det innan den nya kallelsen kom. Nu håller jag tummarna för bra besked från nästa röntgen också! Hoppas ni kan koppla av över julen. Och din nedtonade julmat ... den låter allt annat än nedtonad för mig. Den låter helt delikat och kommer med all säkerhet att bli uppskattad.

En riktigt fin jul till dig och Rolle!

Kram Anita

Ingrid sa...

Det verkar som om Rolle har en väldigt bra läkare som är noggrann. Var glad för det, för andra får tjata sig till röntgenundersökningar. Hoppas nu att även nästa undersökning visar att det inte finns några elakheter på skelettet.
Kram, Ingrid

Maria sa...

Förstår er oro för man väntar ju jätte mycket på att få svar.
Önskar ni får en bra Jul och Ett Gott Nytt År
Kramen

Maristela Guilherme sa...

Tudo dará certo.
Passando para desejar um Feliz Natal e um ano novo cheio de paz, saúde e prosperidade.
bjs

Gunborg Uhno sa...

Ska hålla både tummar och tår för att även denna röntgen visar att allt är bra.Så kan ni börja det nya året utan svarta moln över er.
GOD JUL och ETT GOTT NYTT ÅR.
KRAMAR

Carita och Bertel sa...

Vilken chock det måste ha blivit att få ett sånt besked och som sen visar sig inte vara något egentligen. Hoppas att det verkligen är så. Det är ju förstås bra att dom kollar upp allt men man borde bli bättre informerad. Om dom har kontaktat er och inte fått svar borde dom ha tagit ny kontakt tycker man. Nu håller jag alla tumma för er . Hoppas att ni kan fira en någorlunda jul i alla fall. Carita

HWIT BLOGG sa...

Vilken soppa men jag håller tummar o tår att allt är positivt nu!
Njut av julen, den goda maten och att få vara tillsammans :)
GOD JUL till er båda!
Kram från Titti