söndag 22 maj 2016

KLART OCH INVIGT!

Det blev ingen invigning av växthuset på fredagskvällen som jag hade räknat med!
 Vi - alltså jag och kusinen - var alldeles för trötta efter dagens övningar. Jag hämtade Monica i Visby klockan 11 och sen shoppade vi lite där och så åkte vi till Hemse och fortsatte shoppandet. Då var det nämligen det dags att handla mat och champagne, först därefter åkte vi hem och lagade middag. Men igår.....

Efter det vi pyntat samt ställt upp en massa blommor som vi varit till Jonas i När och inhandlat, så blev det alltså champagne och "högtidlig" invigning.


Jag hade handlat växter både till växthuset och till altanen hos Jonas. Och på vägen dit mellanlandade vi på Stånga handelsträdgård och där var det ett litet limeträd som fastnade i fingrarna (syns i hörnan bakom mig). Det var massor med pyttesmå gröna limefrukter på det. Dom var av storleken russin.  Och man "bara måste" ha ett citrusträd i ett växthus, eller hur!? *fniss*


En annan sak man "måste" ha är vindruvor. Som synes har dom två inbyggda stockarna nu brutit ordentligt, så jag måste ansa och ta bort torra pinnar någon av dom närmaste dagarna innan
bladen tar över helt.
Om du sen undrar vad det är för liten konstig sak som ligger på golvet till vänster, så är det ett rede av kvistar med en liten fågel i.

Några pyttesmå gulliga fåglar har jag också satt upp på näten bakom växterna, men jag ska nog skaffa fler sådana. Skulle gjort det idag, men jag glömde det. 

Men tillbaka till gårdagens festiviteter. Efter att ha fått i oss några glas skumpa i växthuset så var det dags för lite fast föda på altanen. 
Vi började med färsk sparris och romsås, fortsatte sen med potatis och laxpaket. Det är färsk lax som man lägger på smörad folie med skivad purjolök, öser på massor med dill, citronsaft och en hel del chili. Sen grillar man paketen c:a 10-15 minuter och serverar med kokt potatis (gärna färsk) - och det som var kvar av romsåsen.


Efter det bjöd Monica på Gino - en fantastiskt god efterrätt med kiwi, jordgubbar, banan och vit choklad som man gratinerade i ugnen. Hon hade gjort rätt mycket, kolla in formen, så vi trodde inte vi skulle orka med allt. Speciellt inte Rolle som ätit två laxpaket! Men det gjorde vi - utan problem.....

Vi hade också lite skumpa kvar till efterrätten - så man kan ju säga att invigningskvällen blev en riktig fest. Mycket passande!


Idag tog Monica och jag en runda runt hela sudret, bl.a. till Bottarvegården för lite vatten. Det var ju "dagen efter" och så var det varmt. Hela +19 grader och sol!


Vi var till Lars Jonssons museum (tecknade fågelstudier) samt Naturrum som ligger bredvid. Där köpte jag fyra jaktfågelbilder till växthuset. Man vill ju inte att fåglarna ska försöka flyga rätt igenom.


Sen blev det ett nästan fullsatt Holmhällar Pensionat där vi åt en otroligt god lunch. Det här stället bara måste man besöka åtminstone en gång varje sommar. Det är som att förflyttas till femtiotalet när det gäller stilen, men också när det gäller maten!
Man får enorma portioner av helt fantastiskt god "vanlig" mat. Och numera kan man som tur är ta halva portioner, som är som en vanlig portion på andra krogar.

Dom som sett filmen med Jonas Gardell och Loa Falkman, Pensionat Oskar (1995), känner förmodligen igen vyn ovan. Det ser identiskt ut här fortfarande!
Idag var det otroligt med kunder där, men vi fick maten fort ändå och Monica kunde hugga in på en stor bit med varmrökt lax, tartarsås och potatis. Själv åt jag stekt rödspätta, gör alltid det där!



Och det var ju tur man tog en halv portion, för ikväll har vi grillat biff med massor med grönsaker -Rolle fick sin älskade kokta potatis också förstås. Det var sallad, det var stark bönröra, det var sesamvitkålssallad, det var grillad zucchini, grillad majs samt grillad fänkål. Men ingen Gino!
Fast det har inte gått någon nöd på oss ikväll heller!!

I morgon åker Monica hem - snyft - så då ska jag skjutsa henne till Visby. Alltså passade det bra att jag just i morgon ska till lasarettet för datortomografi av buken och bröstet. Den årliga kontrollröntgen efter min operation.
Sen blir det lugnt ett tag fram till tisdagen den 31 då jag ska in och göra nästa kontrollundersökning, koloskopi. Men innan dess ska vi försöka hinna med att ha en riktig taklagsfest för byggarna!

11 kommentarer:

trädgårdsdrömmar sa...

Grattis till det fina växthuset.Och vilken trevlig invigning ni har haft.Det ser väldigt mysigt ut där ni sitter med ett glas skumpa.Lycka till med läkarbesöket .Hoppas allt visar bara bra bilder.
Kram.

Bosse Lidén sa...

Vad fint det blev. Du måste vara själaglad. Tack för bra utflyktstips. Jag visste inte ens att pensionatet låg på ön.
Kram Bosse

Maribel sa...

Så fint och ordentligt invigt. Hoppas ni får många fina stunder där.
Ha en fin vecka /Marika

Ingrid sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Ingrid sa...

Grattis till invigningen! Vilken härlig helg ni har haft med massor av gott att äta.
Hoppas att det går bra på dina undersökningar.
Kram, Ingrid

lavendia sa...

Riktigt ordentligt invigt. Men så ska det vara. Det ser jättefint ut. Så fint hade vi det nästan också den dagen vi invigde.
Nu är det plantor högt och lågt och inte så "snyggt".
Några fågelreden på golvet har vi inte haft. Trampar man inte på dom?/ Britt

Rosor och ruiner sa...

Nu har du äntligen ditt växthus, vad roligt, grattis får man väl säga! Det blev jättefint! Och klart du skall ha ett citrusträd! ;)

Kram GUnilla

HWIT BLOGG sa...

Riktigt mysigt och ser ut att ha varit en trevlig invigning!
Härliga bilder och en kul utflykt också...
Ha en skön tisdag i solen :)
Kram från Titti

Marlise sa...

Sehr schöne Fotos. Das Gewächshaus und auch du sehen sehr gut aus. Liebe Grüße von Öland nach Gotland. ...Kram Marlise

Unknown sa...

Härligt att ni har klart växthuset!
Lycka till och ha det så bra med "Huset"!
Kram

Veronica sa...

Jag är verkligen riktigt avundsjuk!
Mitt nya står lutad mot ett staket och kommer inte komma upp förrän under vår semester!
Längtar sååå att ha ett växthus som man kan stå i :)

Att det finns krogar som serverar rejäl "vanlig" mat är ju fantastiskt! Det finns ju knappt här längre om man inte vill gå på en Dyrkrog i stan där man får betala över 200 för en rödspätta ;)

Kram på dig!