söndag 21 februari 2016

ALLT MÖJLIGT

Dagens inlägg kommer att handla om gårdagens avtackning, excursion ner till sudret och några växthus (naturligtvis *fniss*).

Dagen började perfekt. Ordföranden i Trädgårdsamatörerna Gotland kom förbi med en mycket vacker "avtackningsbukett".


Jag har nämligen avsagt mig uppdraget som webmaster eftersom jag - för det första inte skött sidan alls efter min operation - dessutom kommer jag ha så mycket att göra i trädgården i år att jag inte kommer hinna. Alltså blev jag till min stora förvåning och ännu större glädje avtackad.
OK jag hade startat den nya sidan, lagt upp den och sen skött den i ett par månader, men vackra blommor för det!? Man tackar!!


Så efter lunch var det dags för att ge sig iväg hemifrån. Längst söderut på Gotland finns det som kallas sudret. Här på bilden "solsudret", namnet det bara levde  upp till en mycket kort stund!

Utsikt norrut från Kättelviken.
Men ibland ska man ju ha tur och det hade vi. För precis när vi skulle ta vår lilla prommis så sprack molnen upp och det blev lite blå himmel över oss!

Utsikt söderöver över själva Kättelviken.
T.o.m. solen tittade fram bland det gråa. Men oj vad det "drog" från havet. Man blev som en isbit på bara 10-15 minuter, så någon längre prommis blev det inte!

Och det var nog ganska bra att vi gick tillbaka till bilen ganska omgående, för det mörknade snabbt på utifrån havet.

I vanliga fall brukar vi åka runt hela södra udden (där Hoburgsgubben är), men igår när vädret såg ut att "burka till sig" så tog vi till vänster på andra sidan muren och åkte upp för backen till Vaktbackar. 
Vi hade tänkt ta en prommis till den märkliga stenen som ligger precis när man kommer upp, men vädret var inte så inbjudande längre.

Så istället så fortsatte vi norrut och tittade efter växthus. I utkanten av Burgsvik, några tomter från stället där dom spelar in TV-programmet och grannar till våra goda vänner, så hittade vi först det här.

Det var svart (som vi ska ha), det var i den rätta bredden (som vi ska ha), det var dock lite kortare men man fick ett hum om hur det kommer att se ut.
Ägarna hade kostat på en inglasad altan också - även om jag kanske hade satsat på att göra iordning trädgården istället. Den såg nämligen hemsk ut.....

På andra sidan om våra vänners tomt låg däremot det här växthuset där både det - och trädgården - och huset - såg riktigt välskötta ut. Och växthuset var i "vår" storlek!
Fast vi ska inte ha någon matsalsmöbel eller nockdekoration, men absolut två vädringsfönster. Fler får vi inte plats med eftersom det blir ett väggfast växthus.
Men synen var bra för jag kom på att vi också måste ha schabloner av jaktfåglar så småfåglarna inte slår ihjäl sig!!

Efter Burgsvik bar det av till Hemse där det inhandlades lite middagsmat och så fortsatte vi hemåt.
I Levide passade vi på att titta på det som - tidigare - var ett mycket vackert växthus. Där bodde ett barn till goda vänner och hans familj innan dom flyttade till Visby. Fastigheten är alltså såld sen flera år och växthuset totalt misskött!

Hur kan man bar låta saker och ting bli så förfallna bara på ett par år!? Kolla in "taket"!
Och så hatar jag när man använder växthuset som nån sorts förvaringsplats för skräp (trädgårdsmöbler är dock OK).Hallå - det är glas i växthus, allt syns!!

Vi - kanske - ska byta bil så småningom så vi kollar runt lite på nätet vad vi ska satsa på. Vi har ju jobbat i branschen så Rolle har lite speciella åsikter  - och insikter. Det här med tjusig reklam går han inte på alls och ha bil för att grannarna ska bli imponerade är inte hans stil alls. Hellre då en mer oansenlig modell. Och även om rött är jättesnyggt kan man inte ha det här med allt kalkdamm, inte heller blå (och absolut inte svart), det har vi lärt oss.
Utan det får väl kanske bli en vit igen.....även om det kanske är lite tråkigt att ha samma igen!


9 kommentarer:

Ingrid sa...

Ni är ena riktigt tuffingar som åker till Kättelviken mitt i smällkalla februari! Jag var ute och for lite igår jag också och på förmiddagen var det ju skapligt väder, men vilken eftermiddag det blev. Vete sjutton om det var snö eller regn, men blött var det i alla fall. Åk nu inte vägen förbi Stenstugu och fotografera där, för mitt lilla växthus är fullkomligt i ruiner. En av stormarna tog det med sig, så Eva fick hämta plastskivor långt ute på vägen. Tala om förfall!!
Kram, Ingrid

lavendia sa...

Litet utav varje. Det är roligt det.
Ni bor verkligen fint. En gång till i livet måste det bli en Gotlandstur.
Och så växthus. Jättebra att titta runt. Alltid ser man något man kan ha nytta av.
De som inte är intresserade av växthus, varför ha de det kvar? Det är ju så synd, för det är ju så roligt med växthus. / Britt

Maribel sa...

Alltid skoj att bli överraskad, och en fin bukett. Har du beställt ditt växthus redan, så kul det kommer att bli.
Ha en fin söndag!
Marika

lavendia sa...

Ja, man måste ha hona o hane av kiwi. Det hade jag också, men efter elva år blommade den ena av dem. Det hjälpte ju inte då inte den andra blommade då. Min syster hade en annan sort med mycket starkväxande lianer. En gång på över 20 år blommade den ena. Det finns kiwi att köpa.
Men i somras var jag på "Öppen trädgård", där hade de kiwi med bär på. Och det i en sämre zon än vi. / Britt

HWIT BLOGG sa...

Härligt inlägg med så fina bilder från din ö! Växthus ja...jag drömmer och drömmer...eftersom vi bara hyr detta hus så är det lite problematiskt med att slå upp ett men vi får se.
Ha en fin kväll!
Kram från Titti

Bosse Lidén sa...

Jag gillar din beslutsamhet och sätt att undersöka och vrida på saker. Det kommer alla gånger att bli kanon hos er när det är på plats. Visst är det roligt att åka runt och planera och kombinera nytta med nöje. Då vet jag att man ska ha vit bil på Gotland. Om S får ett bra jobb där någon gång. :) Välkommen till min lek som du startade upp med att vara Ove en stund. Kram Bosse

Monica sa...

Oh växthuset de blå kunde varit hur fint som helst vilken miss!! Kul att kika på andras verk!!
Ha en go vecka kram.

gittan sa...

Det är kul att få se ön genom dina ögon, jag börjar tvivla på att jag nånsin kommer dit på egen hand :/ Ang. bilfärg så kan jag verkligen rekommendera silver. Makens senaste blev silver och inte en enda gång under de 5 år han haft den har den sett dammig eller smutsig ut trots att han kör så mycket som han gör.

Martas rike sa...

Apropå din kommentar hos mig, t o m jag har varit och "letat" lila inredning.
På min lunchpromenad idag slank jag in på Indiska för att se vad de hade för inredningsnyheter i lila, tänkte mest på dig, för jag ska ju inte ha något(!?), men där fanns inget.
Men jag håller utkik för dig, och hör av mig om jag hittar något intressant. Jag tycker att din idé är så vansinnigt snygg så jag måste blanda mig i... Jag tror mig veta vilken nyans du letar efter. Jag är ju inte klok...
Kram
Marta