KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

söndag 19 juli 2015

FAVORITBLOMMOR

Det har ju blivit väldans mycket rosor i mina inlägg så visste man inte bättre så skulle man kunna tro att det är mina favoriter. Men så är det inte, tvärtom. Rosor har sen jag flyttade hit visserligen blivit nått jag är ganska förtjust i - men det finns större favoriter!


Och nu har en av favoriterna börjat komma igång ordentligt, det är alltså dagliljor (Hemerocallis) som jag är extremt förtjust i och har massor av varianter av. Här ovan är några!

I den f.d. "gräs- och bamburabatten" har jag också massor av dagliljor, men där är det inte lika soligt som i pallkragarna på framsidan så där har bara en enda börjat blomma. Alltså den orange upp till höger. (Den andra gula är en rudbeckia.)

Här är också en favorit, rölleka. Fast inte som perenn utan som sommarblomma i kruka på altanen. Brukar alltid ha minst en sån i någon udda färg.

Här är det faktiskt tre olika favoriter på en bild: Lila salvia, blå näva och blå flox.

Fast varför flox kallas för höstflox har jag aldrig fattat. Det är väl inte höst nu.....sommaren har ju inte hunnit komma ännu!


På den här bilden syns ett par favoriter till; Funkia med lila blommor samt svartlila clematis. Underbart!

Clematis har jag många av, eller rättare sagt hade många av. Nu tror jag att det bara är en 6-7 stycken kvar. Undrar vart dom andra tagit vägen....!?

Här är det en Alströmeria som jag blivit mer och mer förtjust i som sommarblomma. Har tre stycken i 2 olika färger. Övervintra den tror jag dock inte skulle gå ens en gång här i zon 1!


Sen är det ju så att det jag nog är mest förtjust i av allt, det är bladväxter och buskar och träd. Gärna i gult, eller rött, eller brokbladigt, eller..... Ja, ni förstår säkert vad jag menar!

Eftersom jag var inne lite på det här med övervintring, så måste jag berätta en kul sak. Förra vårvinten råkade jag få 12 sparrispotatisar över och hittade dom först när det var jättelånga groddar på dom. Alltså grävde jag på kul ner dom bland perennerna i pallkragarna.

Sen fick vi väl ihop 3-4 kok på dom här 12 potatisarna, vilket var helt OK. Men...för någon vecka sedan när jag tittade noga hur det såg ut i dom orensade pallkragarna så upptäckte jag att det fanns 7 uppväxta potatisstånd!?
Där måste alltså några små potatisar övervintrat. Dom räckte till ett kok till Rolle, som älskar potatis och kan äta hur mycket som helst. Visserligen var det en mild vinter, men ändå.....

Att göra ett inlägg helt utan rosor funkar ju inte. Dom är ju som vackrast just nu. Här tillsammans med en ljus Alströmeria. Och under den finns en simpel men vacker perenn som matchar klängrosen.


Sen kom jag på att jag i "långrabatten" satt en liten uppstammad ros som jag hade i en kruka på altanen för två år sen. Den hade jag helt glömt bort.....
Sen avslutar jag dagens inlägg med ytterligare en ros. Den ros jag knipsat av för att ha inne i en glasskål. (Tack för tipset Mammi!) Återigen - för 3:e gången - blev det en i aprikos, även om den här har mer gult i sig än dom förra. Men nu får det vara slut på den nyansen, jag måste välja någon annan till nästa gång!


Susie
8 kommentarer:

Yvonne Blom sa...

Härliga bilder på vackra blommor som vanligt!
Trevligt att vi har mer än efternamnet gemensamt Susie!
60- och 70-talsbilarna är verkligen fina, kan det vara så att man fastnar lite i ungdomens tid? Härligt är det i alla fall med brummande, sladdande bilar som förs fram av skickliga förare. En av mina favvisar just nu är Jimmy Olsson som kör en Volvo.
Ha det fint! Kram

Ölandsvindar sa...

Lätt att glömma bort det där, att man kan använda perennplantor som krukblommor också. Inte mycket dyrare men oftast hållbarare och bättre. Jag provar en röllika nästa år!
Kram /Kerstin

lavendia sa...

Du har ju stor trädgård, men det verkar få plats med ALLT i den.
Väldigt vackert. Blommor i olika färger gör sig bra på bild, mer än träd iregel.
Kul med potatisen. Kul med sådana överraskningar. / Britt

Maribel sa...

Så fint det blommar hos dig. Klematisen har en helt fantastisk färg, och den blå floxen. Rölleka köpte jag en gul, förra året, men den har inte klarat vintern. Du har mycket fint. Ha det bra! Marika

johanna sa...

så fina blommor!

Johanna sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Evas Kvarnaro sa...

Ja du har ju många rosor att väja på till ditt 'snitt' i glasskål.
Favoriter har du många bland alla dina blommor, trodde faktiskt att rosor var nr.1 hos dig, att dagliljan går före begriper jag inte, hi hi hi . . . .
Men som tur har vi alla våra favoriter och visst är dagliljan urläcker,
men men rosen är nr.1 för mig. Dagliljan har jag inte tänkt så mycket på,
för det finns ju så otroligt många andra blomsterskönheter, men eftersom Maria gillar dessa liljor och hon har flera olika så har jag helt plötsligt oxå fått upp ögonen för dessa dagliljor.Vad fin 'fotoram' du gjorde till dem.
Jag har ännu inte hunnit lära mig göra 'insättningar' i bilderna, men det blir väldigt fint.
Den ljusa rosen Alströmeria är jätte vacker.

Må väl kram/ Eva

mammi sa...

Visst får man väl bli avundsjuk, när man tittar på dina ljuvliga inlägg. Fortsätt bara, så jag får fortsätta med det.
Kram