Eftersom rundan i trädgården igår med kameran inte tog slut på baksidan utan jag fortsatte naturligtvis runt huset, så visar jag dom bilderna idag. Vi har nämligen fortfarande blidväder så det är ingen skillnad där ute mot idag!
Hos Gunilla på bloggen Hagtorpet läste jag alldeles nyss om att man ska "ge barrväxterna en chans". En av anledningarna är att då har man något vackert att titta på även den här årstiden - och där håller jag med henne till fullo!
Men det finns annat fint också, t.ex. vintergröna växter. Eller varför inte "vinterbruna-men dekorativa-ändå"-växter! *fniss*
Det här jättestora elefantgräset är ett sådant. Alla vet numera att man absolut inte ska klippa ner gräs på hösten, då kan rotsystemet ruttna, men det folk inte vet är att när det blåser då får man såna här hemska torra - dessutom vassa - grässtrån i hela trädgården.
Jag har massor av olika grässorter och t.o.m. en rugge till av elefantgräset, så snyggt är det inte där ute just nu efter all blåst vi haft. Men vad gör man, jag älskar ju gräs.....och visst är det snyggt när stråna håller sig på plats!? *fniss*
Jag har massor av olika grässorter och t.o.m. en rugge till av elefantgräset, så snyggt är det inte där ute just nu efter all blåst vi haft. Men vad gör man, jag älskar ju gräs.....och visst är det snyggt när stråna håller sig på plats!? *fniss*
På andra sidan av det här gräset växer en mycket trevlig järnek, en gulbrokig Ilex aquifolium "någonting"!? Jag brukar hålla ordning på vad det är för namnsorter jag har, i alla fall på träd och buskar, men till den här hittar jag inga notationer. Konstigt!?
Dom här bilderna är från rabatterna nedanför sydgaveln, alltså där vi grävde upp för dräneringen för 2 år sen.
Därefter fortsatte jag till "långrabatten" på framsidan, där jag faktiskt har två stycken järnek. Den stora som syns här är en "vanlig", exakt vilken kommer jag dock inte ihåg.
Den pyttelilla som man skymtar en aning av nere till vänster, det är en Ilex aquifolium `Myrtifolia´ som jag köpte för massor av år sen på min favorithandelsskola på fastlandet; Fagerhults. Den frös ner helt för två år sen, men nu har den hämtat sig lite - fast stor lär den nog aldrig bli (se namnet).
Längre bort i samma rabatt har jag en bambu, en gulstammig Semurandinaria fastuosa `Viridis´. Den inhandlades hos Cross Gardens i Staffanstorp våren 2012, då Rolle och jag gjorde en liten inköpsresa till Skåne. Det här stället är en guldgruva för oss som gillar "exoter".....!
Det tar några år för bambugrenarna att få sin färg, men nu har en del börjat bli gula. Lite längre bort har jag en svartstammig bambu, Phyllostachus nigra, men den är inte riktigt svart ännu - den frös nämligen också ner helt för två år sen! (Men jag har en på baksidan också, som kanske har lite svartare grenar, måste kontrolleras!)
Ytterligare en bit bort - alltså närmare grinden till "innertomten" på framsidan - står den gulbarriga tujan som jag hade med mig ner från Stockholm där den levt 3-4 år i en jättestor kruka. Den grävdes ner i rabatten och för ett antal år sen hade den växt så enormt att Rolle och jag fick beskära den kraftigt - samt ta bort hela toppen!
Sen drog vi upp några grenar och band fast dom för att göra en ny topp och så slutade vi "misshandeln" med att stamma upp den. Det blev jättebra, men nu är det nog dags igen.....
Till vänster om tujan växer en stor rödbladig smällspirea och på andra sidan den en smalväxande idegran, en Taxus baccata `David´, som har gulkantade barr. Den var inte speciellt stor när min numera avlidna väninna Bibbi tog med sig den från Zetas i Stockholm. (Hon har haft många växter med sig hit under åren.) Nu har den dock växt till sig och är väl ungefär 1,5 m hög och börjar synas ordentligt!
Nu har vi (alltså jag) naturligtvis fler vintergröna blad-eller barrväxter i trädgården, så jag får väl göra ytterligare en inventering om vädret håller i sig!
Här var dock utgången mer eller mindre väntad sen några år, så det var ingen direkt chock - men det är väldigt sorgligt ändå!
9 kommentarer:
Vad det ser grönt ut hos dig. Jämfört med hos mig. Du har ju hur mycket som helst. Inte konstigt om namnet faller bort ibland. Plantskolan i Staffanstorp kände jag inte till, trots att jag är från Malmö och ofta är neråt. / Britt
Visst gör barrväxter mycket för vinterträdgården så en del sånt "måste"/vill man ha.
Jag gillar oxå gräs, har bara ett stort miscanthus än så länge men vill ha fler. De är snygga på vintern trots "brunheten" :-) och visst blir det en hel del stora grässtrån i trädgården men det får man väl stå ut med :-)
Ha det gott. /Ingela
Ja, gör det, visa fler vintersnygga växter!
`David´är fin, jag har den också. Har en viss förkärlek för skulpturala växter, de är så användbara överallt och blir aldrig spretiga och brer ut sig över andra växter.
Gräs tillhör favoriterna även här, har en hel del Miscanthus gräs och har man tur och slipper tung blötsnö under vintern kan vipporna klara sig nästan till våren men skräpar det gör dom.
...och nu börjar det minsann märkas att ljuset vänder åter, härligt!
Kram!
Den svartstammade bambun extra läcker. Visst är det trevligt med vintergrönt och gräs, men jag uppskattar också föreställningar.
Allt gott
Anette
Dein Garten ist auch im Winter schön.
Durch deinen Blogbeitrag
bin auch ich in den Garten gegangen
und bei mir blüht sogar schon was.
Es ist traurig, wenn ein Freund stirbt, deshalb lass uns jeden Tag LEBEN!
Din trädgård är vacker även på vintern.
Genom ditt blogginlägg
Jag gick också in i trädgården
och med mig blommor även blom.
Det är sorgligt när en vän dör, så låt oss leva varje dag.
Kram Marlise
Bambu är fint, har dock inget i min trädgård..kanske dags att satsa på lite sånt till våren! Blåser det på din ö? Här är det storm igen...håll i hatten!
Kram till dig,
Titti
Det är så fint med dessa stora grässorter. Tror inte jag skulle kunna ha det här på grund av rådjuren. Man liksom längtar efter våren nu att få se hur det börjar spira ute i naturen.
Ha en skön helg/kramen
Trevligt att se så mycket grönt i trädgården i januari.
Jag trodde det var en bil som blivit skrotad. Antagligen firar mina tre hjärnceller semester samtidigt. Helgkram Bosse
Oj så många fina växter! Det där vinterbruna var ju inte fult alls utan precis som du skrev, rätt dekorativt :-) Det gäller att se det sköna där det finns.
Skicka en kommentar