En liten kortis innan morgondagens inlägg under temat Blooming Friday. Då blir det massor av bilder.....
Eftersom det var +3 grader och strålande sol bestämde vi oss för att gasa ner till storsudret (allra längst söderut på ön) för en skön prommis med Santos. Det var ett bra tag sen vi var där nere.
Vi hann väl iväg ett par mil - då började det mulna på och strax efter började det regna!
Inte precis vad vi hade tänkt oss!!
Ovanpå det så var det så vansinnigt blött i markena att vi inte kunde gå någonstans, så det hela slutade med att när det blev ett litet uppehåll i regnet så rusade vi in ett änge. Det finns sådana nästan i varje socken och det är områden som skötts av närboende än idag. Vad jag vet har dock inte Eksta något änge - tråkigt nog!
Inte precis vad vi hade tänkt oss!!
Ovanpå det så var det så vansinnigt blött i markena att vi inte kunde gå någonstans, så det hela slutade med att när det blev ett litet uppehåll i regnet så rusade vi in ett änge. Det finns sådana nästan i varje socken och det är områden som skötts av närboende än idag. Vad jag vet har dock inte Eksta något änge - tråkigt nog!
Skötsel av änge
Fagning
När fagningsblomman (vitsippan) blommar i april är det dags att faga änget. Med fagning menas "städning" av änget på kvistar och löv som fallit till marken. Dessa räfsas ihop och bränns på speciella platser. På detta vis undviker man ett lager av multnande (ruttnande) löv och kvistar, vilket gör att tillväxten av gräs och örter gynnas.
Slåtter
Slåttern sker traditionellt i mitten av juli, då blommorna har hunnit fröa av sig och växtmassan är som störst. Slåttern skall ske med ett vasst, skärande redskap som ger en fin snittyta. Slåtter skall göras över hela arealen, även intill träden. Röjsnöre får inte användas eftersom det trasar sönder växterna och gör att de får svårare att återhämta sig. Du kan även ansöka om lieslåtter. Där gäller lie eller motormanuell slåtterbalk (resterande areal kan slås med traktorburen slåtterbalk).
Efter slåttern skall höet ligga och torka och sedan forslas bort. Under torkning och hantering av höet sprids de mogna fröna, vilket gynnar växterna och diversities.
Lövtäkt
Hamling av träd, har lång historia på Gotland. Syftet var att samla in löv som vinterfoder åt djuren. Man tog löv från främst alm, ask, lind och hassel. Traditionellt på Gotland är det vanligast med lövtäkt på alm och ask. På grund av almsjuka sker idag ingen hamling av alm. Asken hamlas fortfarande, men pga. askskottsjukan håller Länsstyrelsen en försiktig hållning och godkänner endast hälften av de träd som skulle kunna vara lämpliga att hamla. Detta görs eftersom det än så länge är osäkert hur hamling påverkar askar som drabbats av sjukdomen.
Efterbete
Att efterbeta änget under några veckor efter slåttern är viktigt, då djuren håller efter den växtlighet som kommer upp under sensommaren. Trampet och gödslet förbättrar dessutom många örters förmåga att gro. Betessläpp ska ske tidigast en eller två veckor efter slåttern, då återväxten har börjat komma upp.
På vägen hem så "fagade" Rolle istället en bit av vägen, det låg nämligen en stor tjock soppåse mitt på den. Rolle som är ordentlig stannade naturligtvis och gick för att kolla vad det var.....
Tydligen hade någon packat sin last väldans dåligt, för det var dynor till utemöbler. Antingen skulle dom kastas eller så skulle dom flyttas.
Jag tror på det första trots att gubben min sa att dynorna såg snygga ut. Men...jag behöver ju bara gå till mig själv, jag har slängt massor av "snygga" dynor under åren. Det räcker med att dom har några små hål - och/eller att dom är i fel färg! *fniss*
5 kommentarer:
Vilken redig (ordentlig) gubbe du har :-)
Vädret ändrar sig verkligen snabbt. Vi var ute och gick i eftermiddags, hyfsat väder när vi började. Plötsligt blev det nästan mörkt och det började blåsa och snöa! Huuu, riktigt kallt blev det. Tur vi inte hade så långt kvar att gå :-)
Tack snälla för erbjudandet att eventuellt få ett par alunrot till våren!!! Hör av mig längre fram :-)
Ha det gott. /Ingela
Då har ni det ungefär som vi...ingen snö kav här inte....Kasper blir hur smutsig som helst när det ska promeneras...grus grus grus....precis som det är ute på landet. På tal om landet, vilken tur att din "gube" är så redig :) Det kunde ju gått illa för någon som inte sett upp ;)
Värst vad mycket promenadvägar ni har. Skulle önska att jag hade litet mer variation på mina. / Britt
Det är ordning och reda med Rolle!
Ängena är verkligen fina och det är roligt så länge det finns folk som vill hävda dem, så att vi andra kan få njuta där.
Ha en skön helg!
Kram, Ingrid
Vad skönt att det fortfarande finns ängen som sköts av entusiaster. Det skulle vara en stor förlust för naturen om dom försvinner.
Det ser nästan ut som om vårbruket snart börjar hos er. Här är det så ombytligt , ena dagen slask och blött , nästa isigt och däremellan är det regn eller snö. Vädret kan tydligen inte bestämma sig. Ha en fin helg. Carita
Skicka en kommentar