Här följer en liten fortsättning på gårdagens översättning ur Nancy J. Ondras bok FOLIAGE:
SIKTA PÅ GULD
När det kommer till kombinera med något långlivat vackert i rabatterna och i andra delar av trädgården så är färgade blad helt oslagbara. Och av alla olika färger och nyanser så är gult och guld den färg som helt klart framkallar den mest dramatiska reaktionen hos den som betraktar trädgården.
|
Viburnum opulus `Annies Magic Gold´ vid infarten. |
Den exakta typen av reaktion beror förstås helt och hållet på betraktarens personliga smak; En del älskar det livliga sätt på vilket gyllene bladverk kontrasterar med andra färger, medan andra bara tycker att det ser sjukligt ut.
|
Gulbladig campanula i murrabatten.
Den senare gruppen har ju rätt - gult bladverk kan vara ett tecken på att växten har näringsproblem – men det är helt klart så att man kan använda sig av gulbladiga växter på ett sätt att det syns att det har varit en tanke bakom och att plantorna är välskötta, alltså inte bara ett exempel på dåligt gödslade och/eller sjuka växter. |
|
Från vänster: gulbladig akleja, brokbladig klöver, rödbladig fläder och gulbladig alunrot nedanför murrabatten .
|
Det här är en bra ursäkt till att man ska använda sig av massor av gult bladverk (gäller också andra färger) i hela trädgården; En ensam klump av gulfärgade blad kan alltså se sjukligt ut, men ett överflöd av olika gulfärgade plantor kan inte tolkas på annat sätt än att dom är planterade med flit, speciellt när dom är kombinerade med andra icke-gröna bladväxter.
|
Den gula busken i bakgrunden bakom en perenn är en gulbladig perukbuske, den brokiga till höger är en kornell - båda växer i "långrabatten".
* * *
Anm: Den ensamväxande gulbladiga klinten- se nedan - uppfattades sjuklig av en besökare under Öppen Trädgård, men inte växterna på dom övre bilderna – nu förstår jag varför! Visserligen har jag redan nu en hel del gulbladiga växter, men nu ska dom alltså bli många fler!! |
9 kommentarer:
Hihi.. sussie... sista bilden är väl ingen klöver :O))))!
I övrigt instämmer jag till fullo!
Helt korrekt, det blev ett litet tankefel där, det är ju naturligtvis en klint!
*fniss*
Jag tillhör dem som tycker att gult bladverk ser lite sjukt ut. Men nu fick jag tipset av dig, att det skall vara flera sådana växter i en grupp och inte en enstaka. Man lär så länge man lever - och det finns finurliga bloggare!!
Ha det gott!
/Ruben
Spännande läsning och fina tips. Tackar. Kram. Anita
Jag kan nog tycka att gulbladiga växter kan se lite sjukliga ut, men, precis som du skriver, i rätt sammanhang kommer de helt till sin rätt!
Ha det gott!
Christina
gult e verkligen INTE fult! jag har alltid tyckt om annorlunda blad, annorlunda formmer och mängder av allting! jättefina bilder!
susanne
nåmeeen... men vet du, ja ha int heller fått blommor sen ja blev florist, då man kan ju int hämta blommor åt en som har blombutik, hehehee... men man kan ju köpa själv åt sig själv!! å njuta av blomuppsättningar på mässor, i skyltfönster osv---
susanne
Vackra kombinationer av blad i olika toner är oslagbart. Och bekvämt. Sedan är det bara att sticka ner någon kontrasterande ettåring här och där, så har man årets färgpalett klar! Det låter enklare än det är kanske men ett bra mål att jobba mot.(om man nu kan motstå alla lockande impulsköp i diverse färger).
Trevlig helg!
Kerstin
Skicka en kommentar