söndag 14 juli 2019

FÖRE & EFTER

Nu har dagliljorna äntligen börjat blomma ordentligt – men vilka namnsorter det är som fortfarande lever har jag ingen ordning på längre. Har ju haft en otrolig massa eftersom jag samlade på dom ett tag!





P1030340
Hemeroccalis `Ocean Run´

Ska dock försöka få fram namnen genom att slå i min – numera – fulla A4-pärm där jag försökt sätta in antingen bilder med namn på alla växter, eller deras namntaggar. Men innan jag sätter mig ner och letar så tänkte jag publicera det här inlägget. (Som synes tror jag mig hittat rätta namn!)





P1030338
Hemerocallis `Puppet Lady´

Den här ovan och den nedan är s.k. ”spindelliljor”.  Anledningen syns ganska tydligt, även om det finns dom som är mer eller mindre spindellika.





P1030339
Hemerocallis `Primal Scream´

Just den här ovan som är aprikosfärgad tycker jag är extra läcker, men det var precis att jag hann med att fota blomman idag – den är på väg att vissna. Dom heter ju inte daglilja för intet…..






Sen kommer vi till det som gett inlägget en rubrik; Före och efter! Det till vänster är bilder på hur murrabatten såg ut innan Rolle rensade klart igår. Snacka om skillnad….. Nu är det bara upp till mig att plantera dom vackra orangefärgade alunrot som växte nedanför det lilla trädet vid växthuset. Det finns ganska mycket naken mark i rabatten så jag får se i morgon var dom hamnar!
P1030335
Han rensade inte bara murrabatten idag. Nej, han rensade återigen rabatten till höger om den, den vi kallar ”Lyrrabatten”. Anledningen är att det tidigare fanns en vidlväxande liten rönn som fick ett nät mellan sina två stammar. Där fick sen två stycken Clematis växa och det såg ut som en lyra. Tyvärr blev rönnen angripen av nåt och dog, likaså klematisarna! Då satt jag några andra roliga små träd/buskar i varje ände på rabatten som nu växt upp och blivit riktigt stora!!
P1030342
För ett tag sen visade Rolle mig en artikel om Susanna Rosén som skrivit en stor Pelargonbok. Han frågade mig vad jag jag tyckte om den – och jag sa genast att den ville jag ha! Älskar ju trädgårdsrelaterade böcker!! 




Den 26 juli fyller jag år så Rolle frågade om jag ville ha den här boken som födelsedagspresent? Och det är klart att jag ville!
 Eftersom jag inte fyllt ännu så har jag bara ”smygtittat” i den, men den verkar mycket bra.

Dessutom fick jag en bok som bara heter Blommor, men nåt ”bara” är det inte med den precis. Det är nog den växtbok som haft dom mest otroliga bilder jag sett. Helt otroligt fantastiska! Det är dock inte bara bilder utan också en massa text i den, så nu har man att frossa i. Härligt!!
P1030286SUSIE

2 kommentarer:

Rosor och ruiner sa...

Oj, vilket jobb han har gjort med rabatten! Ser väldigt fint ut, och roligt att ha lite yta att plantera på!

Ha det fint!
Kram Gunilla

Lena i Wales sa...

Det kallar jag rensa och göra fint! Verkligen en stor skillnad.
Fina liljor!
Ha det skönt!