KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

fredag 5 oktober 2018

HÖSTFÄRGER OCH NÅGRA TIPS

Veckans tema i Trädgårdsfägring handlar om hösten i trädgården. Alltså dess fina färger och vad man kan ge för tips till dom som vill ha fler höstfagra växter.

Den vanligaste färgen på blommor just nu är gult, som dom här strålrudbeckiorna - Rudbeckia fulgida - som har blommat i sen i slutet på juli!  Dessutom har dom spridit sig så där lagom i den här stora rabatten. Alltså vågar jag mig på att tipsa om dom till alla som vill ha långblommande perenner på senhösten! Och gult är faktiskt inte fult!!


Vilket den här kerriabusken - Kerria japonica `Pleniflora´- visar. Dom små blommorna är som pyttesmå rosor och den blommar alltså om just nu. Den blommar normalt på försommaren, sen kan den komma med riktigt många blommor igen på hösten om man ger 17 i att beskära busken. 
Men...men vi har den precis nedanför poolen och den brukar växa så mycket att vi brukar klippa in den ordentligt varje år, även så i år!


En annan buske som blommat om är rugosarosen `Rugspin´som växer precis vid ruinen i parken. 
Det är inte många rosor som glatt mig i år tyvärr, klängrosen `Händel´ har knappt blommat alls tidigare, men nu (?) har den kommit med några blommor! Och den är mycket läcker med sina spetsiga knoppar och rosaröda blommor som övergår i vitt! Mmmm...!! (Därför har jag den även i headern.)


Fast det som egentligen är vackrast just nu är naturligtvis träd och buskar i otroliga höstfärger. Tyvärr går det ganska fort över, iaf om det som förra helgen blåste styv kuling - bladen blåser ju av - så det gäller att njuta!


Av alla mina buskar och träd är det den här busken som är först att förvandla sig från det oansenliga. Den får absolut starkast höstfärg, är minst - max 70 cm - och alltså jättetidig!
Jag köpte den från B´Ströös Handelsträdgård på Öland 2013 och jag har faktiskt försökt att köpa en likadan till för 3-4 år sen, men trots samma namn på taggen - Euonymeus `Compactus´- så ser dom inte ett dugg lika ut. Den nya får visserligen också ganska fin höstfärg (som alla benved får), men har betydligt större läderartade blad och inte alls den här lysande rosaröda färgen. Så...frågan är, vågar man tipsa om den - för vilken är egentligen rätt namnsatt av dom två!? 


Här är ett litet träd som jag är väldans förtjust i just nu, för det doftar äppelkaka om det. Dessutom är det ganska vackert, alltså om man gillar orangebruna löv!?


Till sist måste jag också visa ett litet träd (?) som jag har satt i rabatten mot kohagen bakom oss. Och detta trots att jag inte har en aning om vad det är. Inte klokt! Jag får skämmas!!
 Får nog sätta mig ner och leta bland mina anteckningar i växtpärmen för tråkigt nog hittar jag ingen namntagg på den. Normalt brukar jag spara taggen på träd, men inte på den här tydligen.....

Just nu är det alltså bara dom här som har fått riktig vacker höstfärg, det dröjer nog några dagar till med lite kyla innan alla har fått färg - men nu ska det tydligen bli varmt igen! I alla fall enligt SMHI!!

`Händel´ i kvällssken!

SUSIE

10 kommentarer:

Rost och rädisor Anette Brunsell sa...

Är det nån slags benved? Otroligt skön chockrosa färg i vilket fall. Annars tycker jag att gult verkligen passar på hösten. Smälter så fint in i alla varma färger.
Trevlig helg
/Anette

Villa Ryttarängen sa...

Jättevackra färger. Hösten är härlig på det viset. Kraaam Pia

Maribel sa...

Hej Susie!
Vackra höstfärger hos dig, och ett träd som doftar äppelkaka låter härligt.
Den intensivt röda färgen är riktigt vacker.
Ha en fin söndag.
Kram Marika

Carina sa...

Vacker färg på den lilla benveden. Färgen liksom höstfärgen kan variera väldigt mycket mellan olika plantor så det är nog inte så konstigt egentligen om den nyare inte är likadan.

Ha det gott! Carina

Lotta sa...

Orangebruna löv låter inte alls dumt och med doft av äppelkaka är det ju en klar vinnare.
Ha en fin vecka/ Lotta

Anja C. Hill sa...

Hejsan Susie!
Så fint det lyser av fina färger i din trädgård! Strålrudbeckia borde jag skaffa! Så fint den lyser. Jag har nästan inget annat gult än björkens höstlöv i min trädgård så här dags.
Ha det gott!
/Anja

Maggan sa...

Vilka underbart vackra höstfärger du omger dig med.Visst är det trevligt med det som blommar flera gånger då får man som en bonusvinst och att ha ett träd som doftar äppelkaka vem vill inte ha ett sådant träd.Ha det gott/Margareta

Lena i Wales sa...

Så vackra höstfärger i trädgården! Ser verkligen höstlikt ut i Sverige nu.
Ha en finny vecka!

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Wow, vilken lysande färg! Den kommer ju som ett fyrverkeri när det andra fortfarande är grönt. Synd att du inte lyckats få tag i en likadan. Så där är det ibland. Trots samma namntagg så blir dom olika. Och jag håller med, gult är inte fult. I synnerhet inte på hösten. Och visst är det väl roligt med rosorna som dyker upp och blommar nu, i oktober.

Kram Anita

Ingmarie We sa...

Så vackra färger du har i din trädgård. Verkligen fina. Ha en bra vedcka.