KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


torsdag 26 december 2013

JULDAGENS & ANNANDAGENS NÖJEN

Igår hade vi våra grannar (och "hustomte") Erik och Ylva på middag - och det gick ju bra. Även om vi hann bli lite oroliga att dom hade tagit fel på tiden.  Men dom hade verkligen "laga förfall".....
"-Kommer dom inte snart! Glöggen står på spisen och är snart för varm och magen börjar kurra!!"
Det var så att deras son Johan som är sjökapten fyllde 30 år på julafton, men han jobbade hela helgen på lotsbåten. Frun och barnen hade därför åkt till hennes föräldrar i Oskarshamn över julen, så det var tomt hemma hos dom. Men...eftersom Erik & Ylva bor mittemot, så gick dom nio släktingarna som kom apropå för att fira Johan, över till dom. Alltså en timme innan dom skulle vara hos oss!
Erik & Ylva var då naturligtvis tvungna att bjuda alla släktingarna på kaffe, så därför blev dom en kvart försenade. Under tiden hade Rolles magklocka slagit till!!
Det tar en kvart för mig att tända alla ljusen. Har MASSOR överallt, både ute och inne!
Men när dom väl hade kommit så svängde vi i oss glöggen och sen satt vi oss till bords direkt. Allt var ju klart, det är ju inte så mycket att göra i köket så här dagen efter. Ja, ni vet ju. Bara koka potatis, ställa in lite i mikron och i ugnen och så lägga upp. Jättebekvämt och snabbt avklarat!
"-Kan du komma och sätta dig nu så vi kan börja äta!"
Sen satt vi igång att äta - igen. Fast jag får ta det väldans lugnt och absolut inte äta för mycket. Då blir jag dålig - och det vill man ju inte ska hända när man har gäster. Ja, inte annars heller för resten!
Som sagt - många ljus tända har vi. Alltså fick Rolle stänga av värmen helt på på julafton och igår. Det blev ändå 25 grader inne och i morse var det 21, men då fick han sätta på den igen! Jag hatar att frysa.....
Och det är inte bara det här med att inte äta för mycket eller för fort som gäller för mig, dessutom kan jag inte äta "vad-som-helst" eftersom jag har problem med gallan också. Men jag har faktiskt klarat mig hela helgen - men vi har ju inte haft några feta onyttiga saker eller något snask - och idag blev det bara en stor grönsallad för mig till middag. Och det blir man varken fet eller får gallstensanfall av!
Det jag brukar ta bort först efter jul (jag gillar alltså att ta lite i taget, för då får jag ingen julabstinens) är allt som hänsyftar på julen. T.ex. bokstäverna ovan och alla tomtar. Däremot all övrig dekoration som ljusstakar och röda kuddar och sånt, det får gärna vara kvar ett bra tag. Likaså all ytterbelysning.....
Nu börjar det redan kännas som om julen är över, men det är ju inte riktigt så ännu. På söndag ska vi nämligen ha gäster igen, eller jag kanske ska skriva att Santos ska ha julgäster. Det är Anna och hennes lilla podengo Leo som kommer på jullunch. Mycket trevligt!
Idag tog vi en liten prommis nere vid Ekstakusten. Det var alldeles kav lugnt och då gäller det att passa på!
Det var riktigt skönt att få komma ut, andas mild havsluft och dessutom får röra på sig. Visserligen gör man ju det inne när man ska ha gäster, men det blir liksom inte riktigt på samma sätt!
När vi kom hem så var det inte riktigt mörkt, så jag tänkte passa på att föreviga vår ytterbelysning. Ovan är det en trasig ledljusslinga som jag stoppat in i en liten trekantig metallkon och placerat i ruinens fönster. Blev riktigt bra! Tyvärr blir bilderna väldigt suddiga när man fotar i mörker utan blixt, men alternativet är med blixt och då blir bilderna på belysningen inte bra alls!
 Den här bilden tog jag alltså mot ljuset och då blev den genast bättre!
Men redan efter bara några minuter hade det mörknat och det blev knepigare och knepigare att ta kort!

Den här - sista bilden - tog jag precis innan jag gick in och då var det riktigt mörkt. Så den fick jag lov att ljusa i bildredigeringsprogrammet och då blev himlen illblå!

8 kommentarer:

Anja sa...

Fin julstämning hemma hos er, men! Nu undrar jag "strängt" vad Santos fick av tomten ;-)))?
God fortsättning på helgen!
/Anja

Yvonne Blom sa...

Den som väntar på nå´t gott...
Trevligt fick ni och härliga bilder blev det. Ha det fortsatt fint! Kram

lavendia sa...

Vad mysigt det ser ut med alla ljusen, som blivit väldigt bra på bilderna. Fortsatt bra julhelg!

Carina sa...

Vill först och främst tacka för den härliga och underhållande kommentaren som Santos skickade till Kasper....jag ler fortfarande med hela ansiktet....det var verkligen att glädja både matte och hund :)
Mycket gott och mycket mat ser jag, det är väl nästan så som julen kan sammanfattas....man (jag) äter i allafall alldeles för mycket, men det är ju så gott....
Ha nu en fortsatt god vecka, den sista för detta året, så ser vi med tillförsikt fram emot nästa.
Kram ♥

Marlise sa...

Herzliche Glückwunsch zum 601. Eintrag :-)
Dein Haus sieht beleuchtet, sehr schön aus.
Hört sich gut an, mit Gästen und Essen (außer der Schinken) und ich hoffe, es geht auch deiner Galle gut.
Grüße aus Deutschland
Marlise

Grattis till 601 inlägg :-)
Ditt hus ser tänd, mycket trevligt.
Låter bra, med gäster och mat (utom skinka) och jag hoppas att det går bra din galla också.
Hälsningar från Tyskland
Marlise

Evas Kvarnaro sa...

Vad fin juldukning du gjort verkligen välkommande.
Man äter ju med ögonen oxå, om man ser att värden gjort 'besvär' med en vacker dukning vet man att gästerna är mer än välkomna.

Så skönt med mild havsluft,
jag avundas er sååå!
Gott att få röra på sig efter helgens ätande.

De lyser även inbjudande hos er.

Ha de så gott, kram/ Eva

Anonym sa...

Så fin julestemning med masse lys inne og ute Susie.
Jeg tenker middagen smakte i så godt selskap, nydelig julebord.

Det er lite snø(eller ingen) hos dere også, men det får vi ikke gjort noe med.

Fortsatt god jul fra Marit.

Evas Kvarnaro sa...

Tack Susie för den trevliga julgrans-berättelsen.

Jag har en också till dig.
För typ 35-40 år sedan blev vi också utan julgran. Barnen var små något måste göras, på hemväg från julhandel stannade vi till vid en skogsväg och tog första bästa gran. Den granen hade bruten topp som vi först inte såg
och många tomma 'gran-grenar' men ändå en julgran. Toppen fick vi tejpa och på juldagen började granen lukta så jäkla illa, det gick inte andas. Granen åkte ut !
Något djur måste ha kissat på den
och synden av att stjäla straffar sig själv. Den granen glömmer vi aldrig, *fniss*

Nu har vi hela skogen full av granar, ändå har vi ingen 'riktig' gran inne, bara en rumsgran. Vi har även 'plastgran
men den ids vi inte 'ta upp'.

Vilket märkligt folkslag vi är.
Tyvärr för sent att göra nåt åt.
*fniss*

Eva kram