KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


måndag 19 april 2010

DET VÄXER TROTS KYLAN

Jag är inte mycket för smycken och har aldrig några sådana (alltså äkta smycken), men sista tiden har jag haft den "tjusiga" stenen gallsten. Det gör ju inte min förtjusning större precis!

Det är alltså ett antal gallstensanfall som gjort att jag legat lite lågt sista tiden, men nu - efter en diet på filmjölk och tomatsoppa - verkar det börja styrsla till sig och jag kan återgå till att leva lite mer normalt. En sak är dock säker, jag ska aldrig någonsin äta ägg, äpple och choklad/nötter igen!

Trots att jag haft väldigt ont  har jag lyckats vara ute på tomten ett par timmar varje dag, så gräsmattan är färdigräfsad, rabatterna likaså. Allt som behövts klippas ner och tas bort är också grejat - och det var mycket i år. Bl.a. så har en massa lavendel dött för mig. Dom gillade tydligen inte att var nertryckta under blöt snö så länge, men det finns några ruggar kvar. Som synes på bilden här bredvid på"långrabatten" har jag dock inte börjat finrensa och jag är rädd för att jag inte kommer att hinna med det nu i vår!

Anledningen är att arbetet med att gräva upp stubbarna i det som ska bli nya "förträdgården" kom igång först idag kl 18.15. Då som först kom vår grävare. Innan måste nämligen en gubbe från Geab som är vår elleverantör komma hit och märka upp var vår ingående elkabel var.
Men......nu är det gjort och 90% av stubbarna är redan uppgrävda (ska ut och fota i morgon). Därefter ska det dit ett par billast med jord, det ska fräsas, rensas och vältas, den långa fristående rosspaljén ka byggas - och det ska vara gjort inom 14 dagar!
Hade jag tänkt mig alltså!! Varför!? Jo, om 10 dagar kommer dom första väninnorna ner från Stockholm. Sen blir det ett litet kort uppehåll under veckan efter och så är det dags igen till helgen. Och har man trevligt besök kan man ju inte hålla på i trädgården. Sen på tisdagen bär det av till Öland i 2 dagar för mig för busk- och trädinköp.Men idag hann jag i alla fall med att finrensa "stenhörnan". Skönt, för här syns ju ogräsruggarna så tydligt. Plus att det är viktigt att få bort ogräset här innan det fått riktigt fotfäste!

I pallkragarna växer det så det knakar, trots kylan, förutom i den allra första. Det var där jag såg små mushål redan i höstas innan snön la sig. Dom har tydligen ätit upp dom flesta lökarna, men idag såg jag faktiskt 4-5 stycken små skott som tittade upp lite grann.
Det ska bli vansinnigt spännande att se om alla lökar jag planterade kommer upp, Det var visst en 5-6 olika tulpaner, narcisser, camassia - och så grävde jag ner några små illröda Gladiolus nana`Atom´. Som tur var så sparade jag ett antal som jag ska gräva ner nu i vår, men gladiolus som övervintrat i flera år har jag i långrabatten så jag ville testa om det funkade här också.
Återkommer alltså med bilder på hur arbetet med "förträdgården" utvecklas + lite andra bilder på vårlökar som börjat titta upp.
Susie


10 kommentarer:

Nora sa...

Oj, vad mycket du får gjort - och det trots att du har varit sjuk! Imponerande!
Menar du att du har fått gladiolus att övervintra i rabatten? Gladiolus är starkt förknippat med barndomen för mig, mormor och morfar hadde massor av härliga gladiolus i sin trädgård och jag minns att jag gillade dom redan som barn:-)
Skall bli spännande att följa dina projekt framöver! Krya på dig!

Ruben sa...

Det roliga med perenner är, att det alltid är lika spännande på vårkanten att se dem spira igen! Det ser verkligen ut att bli riktigt fint med alla tulpanerna på väg! Hoppas få se dem i blomst snart. Ha det gott! /Ruben

Anette sa...

Så det är det du har sysslat med - gallsten! Det låter verkligen inget vidare. Hoppas de håller sig borta nu då stenarna. Du har väl nog med sten i rabatterna:-)
Visst är det skönt att få göra den där grovrensningen. Testa med att klippa ned lavendelen ordentligt. Det kan komma nya skott. Mina ser heller inte så fräscha ut efter all snö och inte hjälper det ju att Cinitza slänger sig i dom;-)
I går började vi på valpkurs. Det är ju inte så länge sen jag gick med Ester, men jag kände att lill-tjejen och jag behöver vara lite ensamma. När vi tränar hemma så är ju Ester med hela tiden och det blir inte så lätt.
Ha det så gott. Kram Anette

Jord under naglarna sa...

A, aj, aj, det låter ont med gallsten. Imponerad att du kunnat hålla på lite ändå i trädgården. Utan erfarenhet av gallsten så föredrar jag nog diamanter och annat glittrande!

Rosor och ruiner sa...

Oj, stackare, gallsten är nog inge vidare! Bättre med sten i trädgården..;O)
Jaså du får gladiolus att övervintra, det har jag inte lyckats med här inne i stan. Fast du bor ju längre söderut...;o)

Knatten sa...

det var ju en annorlunda "diamant" du skaffat. Jag har aldrig haft den sorten o vet inte hur det känns att vara ägare till den typen av sten. Men jag har inte så stort begär till smycken o sånt. Tur man kan leva utan nötter, choklad o äpplen.
Här är så kallt så jag inte ens lyckats vara ute. Fast nog finns det en massa att göra. Jag bara längtar till att det blir ett värmeslag så man kan få svettas lite därute. /Knatten

IreneL sa...

Ajaj..vad jobbigt med gallsten! Hoppas att du slipper sån värk nu! ha en skön kväll! / Irene

Ninne sa...

Aj Aj.Nu förstår jag varför du har varit "frånvarande" Det där är ngt som gör ont. Har blivit opererad, men får vara lite försikt. med mat ändå framför allt ägg, äpple m skal. ja lite av varje.
Dec.-99 fick jag ont. åkte in 20 dec akut-- hem m Voltren, kröp omkring p golv. o hade ont så jag svimma av så det blev in igen dan efter. Smärtlind.gm sprutor- hjälpte knappt. Fick ligga m övervakn. fick en läkare som jag upplyste om att Jag ska flyga till Thailand den 5 jan o fira min 60-årsdag- så jag vill bli frisk!! Ja då får vi väl ordna det.Åkte på Ultraljud o de såg stenar. Blev inlagd och jag blev opererad- m titthål - den 22 dec. Kl.15 Uppe på sal igen ½10. Sov natten o mådde relativt bra på morron. Ronden kom!! Lille julafton- ja kanske hem i morn? Alla hemskick. som kunde stå på benen..Jag gick upp o gick ute i korridoren o skulle prat m de som var kvar. Kom en doktor upp o tittade.? är det fru S. som blev opad igår?-Ja- du är pigg?- vill du åka hem? Ja?? ringde H - hemma 13. Låg i soffan o mådde väl sisådär..ONT o TRÖTT o fira julafton ½liggande..men det gick bra,Vi båda själv., sjukskr. till d 2 jan. Jobba d 3dje jan, sen sem. o åkte Thailand 5jan i 14 dag. Allt OK.
DET GÖR JÄVULSKT ONT- så jag förstår inte hur du kunnat jobba??
KRYA NU PÅ DEJ o som sagt en OP är inte farligt!!
KRam Ingrid

Maria i Sennan sa...

Har ni också fått snö inatt..här täckte det marken men har börjat försvinna..bara att hoppas att det har klarat sej ute i landen..Maria

mammi sa...

Nu förstår jag varför du inte synsts till som du brukar. Verkar inte vara "bra stenar" De stenar jag snackar om är de som jag tvingat mig till i trädgården med hjälp av lastmaskiner, lite skillnad. Har inte själv haft besvär med varken njur- eller gallsten, men det lär kännas rejält har jag hört. Ta det nu lugnt och krya på dig
Kram Marianne