KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

torsdag 16 juli 2020

På vår gata finns det en...

...hel del att titta på. Fast det är ingen gata utan en väg och det finns inte direkt några grannar med vackra trädgårdar i närheten. Faktiskt inte några grannar alls!

Förträdgården - juni 2020

Men det finns massor av vilda växter och eftersom skogen på andra sidan vägen avverkades för några år sen så finns det nu massor av "sly" som växt upp till små träd/stora buskar Även en del perenner växer där ute, för det var så att vi använde skogen som en "vild" kompost. Och närmare Eksta K:a så finns det några hus, men dom är inte många.


Tidigt i våras 2020

Vi hade tre kriterier när vi letade efter en ny bostad här på Gotland för 18 år sen. Först och främst skulle det vara ett enplanshus. Allra viktigast!
Huset vi hade bott i under hela 30 år i Stockholm (Örby, Älvsjö mitt emot Stockholmsmässan) var nämligen ett hus i ett och ett halvt plan med övervåning som bostad och undervåning med hel källare som alltså bara låg till hälften ovan mark.

Här syns den enda lilla trappsteget in  - skönt - också vår egen "Stjärnarveflagga", samt spaljén med två Clematis och så en kruka med en stor vacker
dahlia som blommar fint just nu. Vattenkannan brukar stå på altanen, men Rolle ställde ut den fylld på stolen så jag
skulle orka lyfta den och vattna krukorna på den här sidan!

I Örby hade vi byggt till och byggt om, så undervåningen innehöll ett tvåbilsgarage, kontor, lager, samt ett stort badrum med bastu och tvättstuga, samt ett musikrum/gillestuga. Övervåningen innehöll ett tillbyggt jättestort matrum samt en ny hall och i den gamla delen kök, hall, toa, vardagsrum och två sovrum.  När vi letade ställe här på Gotland tänkte vi på att vi - förhoppningsvis - skulle bli äldre och då vill man ju slippa trappor så det var enplanshus som gällde! Huset i Stockholm var alltså ganska stort, iaf för 2 pers och en liten hund.....men när vi flyttade hem firman var det perfekt. Men så fick vi alltså för oss att flytta till Gotland och vi trodde till att börja med att vi skulle lägga ner firman innan. Så vi letade inte efter ett jättehus, utan ett bra läge på en enplanare.
Utmed vår väg, kan man se kor, får, rådjur, igelkottar, harar - se förra inlägget - samt otroligt mycket olika fåglar. Alltså rena drömmen för såna djurvänner som oss.....

Clematis nedtill på spaljén.

Clematis upptill på samma spaljé.

 
Nu drev vi firman - Ronwill Speedshop AB som sålde tillbehör till sport-, race- och veteranbilar - vidare härifrån ganska många år och det fungerade jättebra. För huset här är ju inte litet precis. Speciellt med tanke på att vi hade ett vidbyggt tvåbilsgarage som vi hade butik i och så byggde vi ett stort garage och ett trädgårdsförråd där vi kunde förvara våra bilar och andra maskiner. 
Och vi är ju fortfarande bara 2,5...... *fniss*

Dagens skörd av dagliljor!

Det andra kriteriet var att vi ville absolut inte ha några nära grannar. Inte för att vi hade haft några dåliga grannar under dom här 30 åren i Örby, tvärtom, men vi ville kunna sitta ute i trädgården utan att störas av andra. Eller som Rolle sa till mäklaren (som aldrig hittade nåt bra till oss, det gjorde vi till slut själva); 
Jag vill kunna gå ut helt naken på morgonen och pissa på tomten utan att någon granne blir förnärmad!
Innan Rolle uttryckte sig så drastiskt hade mäklaren inte förstått det där med "långt till grannen" och skickat på oss hus mitt inne i nån by eller med nån granne 5 m ifrån.  Han hade inte fattat innan helt enkelt! Som Stockholmare trodde han att vi menade längre bort än 5 m, medan vi helst inte ville se nån i närheten alls!!

Rolle har nu börjat att rensa "långrabatten" som är 50 m, så nu har han jobb. Den här biten fixade han idag!


Det tredje och lika viktiga kriteriet var att vi ville ha en hyfsat stor tomt. Huset i Örby låg på  en hörntomt på 702 kvm, vilket gjorde att varenda millimeter måsta vara perfekt. Annars fick man genast av besökarna höra att det fanns nån enstaka maskros, eller att en överblommad perenn inte var borttagen, eller att..... 
Det är som om folk som kommer för att titta på ens trädgård faktiskt går in för att hitta fel!?

I växthuset börjar det återigen bli lite väl varmt. Man åker på att vattna varje dag...ibland t.o.m. två gånger om dagen! 

Nu blev väl kanske den här tomten som inte var någon trädgård utan mer som en del av skogen, lite väl stor, hela 5700 kvm - men bättre det än för liten!
Och fin har den blivit med tiden. Många stannar faktiskt på vägen utanför och kollar och byter några ord om man är på den sidan och jobbar. Så det finns i alla fall en trädgård att titta på vår väg!
Men fler visningar kommer det inte att bli. Jag är fortfarande påverkad av att folk ser allt ogräs och alla fel och skulle behöva jobba ihjäl mig innan.....och det går inte längre!!!

SUSIE

4 kommentarer:

tanthuset.blogg.se sa...

Det finns folk till allt...men det är ER trädgård och den är så fin som den är <3 Jag skulle gärna bo i ett enplanshus, trapporna börjar bli jobbiga, vi har ju sovrummen uppe. Inte går det att göra nåt av nedervåningen heller, det är bara ett stort rum med öppen planlösning till köket. Dessutom hel källare under hela huset! Så du förstår min avundsjuka ;) men jag är långt ifrån missunnsam :D Tack för ännu en vacker rundvandring i er vackra trädgård, kram!

Ingrid sa...

Ni har så jättefint där vid Stjärnarve, så det är inte att undra på att folk stannar till.
Ha en fin torsdag!
Kram, Ingrid

Bosse Lidén sa...

Jag tycker ni ska vara megastolta över vad ni åstadkommit. Det har alltid stört mig när människor "jagar" små fel. Undra om de är avundsjuka? Sedan ska du inte vara helt säker på att de stannar till för att se på dina fina växter & blommor. Det kan mycket väl vara så att de hoppas få se Rolle... ;)
Kram Bosse

Orsakullan som blev mamma vid 20 – Dalaliv, finporslin & pudelliv! sa...

Så vackert du bor, då förstår jag att du tycker mycket om din gata :D. Jag har lagt till dig i listan, och gör utmaningen precis när det passar dig :).