KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

onsdag 1 juli 2020

DJUR OCH BLOMMOR PÅ STJÄRNARVE

Du som kanske undrar varför jag inte kommenterat dina inlägg eller svarat på dina kommentarer hos mig, så är det så att jag har haft en hel del annat att göra och tänka på. 

Igår t.ex. så var jag hela dagen i Visby, eftersom jag skulle göra en del undersökningar innan min operation. Allt där gick dock bra, så nu ska jag försöka ägna mig åt trädgården och växthuset - vilket tar tio gånger så lång tid som normalt beroende på mitt ryggonda - och åt det här med bloggandet.  Emellanåt får man väl också sticka in med lite matlagning..... *fniss*


Den här krukan, som är gjord av min väninna keramikern Ulla Schaub i Västerhaninge, har jag haft på altanväggen sen vi flyttade hit - förutom förra året. Då satt jag den på framsidan vid ingången. Men nu är den tillbaka på sin rätta plats igen. 
Att det var rätt plats var det dock inte bara jag och min gubbe som tyckte, utan även några av våra småfåglar. 

 
Vi bor ju precis vid en liten skog - det vi kallar kohagen - så här hittar man allt i flygväg känns det som; hackspettar, duvor, blåmesar, koltrastar (favoriten), halsbandsflugsnappare, skator, sädesärlor, kråkor, blåmesar, talgoxar, tornseglare, hökar m.m. m.m. Ja, t.o.m. stora örnar. 
Men just i år så har flugsnapparna fått för sig att den här krukan den är perfekt att boa i. Så för några dagar sen så flög dom fram och tillbaka medan vi satt och åt middag på altanen. Vi var oroliga för att dom hade ungar där (vill inte vattna ihjäl dom). Men efter att först ha smygtagit bilden ovan och sen att Rolle lyfte ner krukan och kollade noga, så såg vi att det bara var ett bo på gång som Rolle snabbt tog bort.  Är det inte lite sent på säsongen att flytta och skaffa sig ny familj!?
I söndags, den 28 juni, fyllde vår lilla gullgris Santos 13 år. Vi tog över honom när han var 4,5 så nu har vi haft honom jättelänge. Han är en utställnings- & avelschampion av den portugisiska rasen Podengo Portuguise Pequeno - det sista betyder liten. 
Podengon finns i två hårlag och i tre storlekar i massor av färgkombinationer, men han är alltså en liten släthårig. Dom används till att jaga kaniner (rabbisar) med - men han är född i Skåne så han jagar inte. Den mellanstora används till hare och räv, medan den största till varg! Men dom jagar inte ensamma, utan alltid i grupp.....Här är vi på väg hem igen efter vår lilla kvällsrunda. Det finns två saker han är riktigt intresserad av, godis samt tikar. Så han måste hålla koll ifall det skulle komma nåt intressant förbi. Annars springer han glatt hem eftersom han vet att det vankas en liten bit av ett tuggben när han kommit in!
Vi köpte Santos begagnad på vinst och förlust, hade aldrig träffat honom innan han kom till Gotland. Men...wow, vilken underbar liten kompis det är! Vi bondade redan efter två minuter och vi älskar honom, så nu gör vi allt för att han ska bli lika gammal som våra två föregående; Lancashire Heelertiken Penny 16,5 och strävhåriga taxen Brasse 18 år!
Santos är dock ingen knähund, även om han älskar att ligga bredvid oss. Han sover faktiskt med oss i sängarna. Men blir det för mycket "klet" - oftast från mig - så tröttnar han och flyttar sig. Däremot så ska han alltid vara med och har vi gäster tycker han att vi ägnar oss för mycket år dom! 
Han har nog blivit ganska bortskämd med åren, men man har ju den hund man förtjänar.....


En av alla rödbladiga smällspireor jag har som blommar för fullt. Kan vara en `Center Glow´. 

Sista dagarna har gått åt till att vattna. Vi skulle få mycket regn både igår och för några dagar sen enligt SMHI, men vi fick  först bara 1,5 mm och igår 0,5! Alltså är det vattenspridaren som får tala - det är tur att man har egen brunn!!

Det här är en blomma på en rödbladig fläder. - Sambucus nigra `Black Lace´.

När jag vattnar så låter jag normalt vattenspridaren stå på 2 timmar på varje ställe, men nu när det är så ont om vatten så får den bara stå  på en timme. Sen flyttar jag den så den överlappar lite, så varje ställe får åtminstone 1,5 timmes vattning. 
Vi var tvungna att börja vattna för att träden började sloka och tappa blad. Inte kul.....!


En annan sort av rödbladig smällspirea - tror att den heter `Physocarpus `Mindia´.

Dom här bilderna tog jag igår kväll när jag gick ut med Santos. Dom är alla antingen från området vid garaget och trädgårdsboden eller vid infarten, Det är inte så ofta man tar bilder just där så jag tänkte passa på nu när det blommar där för en gångs skull!

Salix integra `Hakuro Nishiki´

Bland alla smällspireor vid infarten växer också det här lilla trädet, som inte är så litet längre. Det är en rosa-vit-grönbrokig Salix med nåt japanskt namn som jag alltid glömmer bort. Ska leta och se om jag hittar det! Jodå, jag hittade namnet till slut i min A4-pärm med växtnamn,


Passade också på att ta en bild från vägen över en del av rosenspaljén i förträdgården. Både den lila rosen Rhapsody in Blue och den lila nävan blommar för fullt. I bakgrunden ser man grinden till innertomten

Här ser man den lilla stigen som går ut till vägen och brevlådan, men framförallt ser man den gulbladiga schersminen som doftar så otroligt att man nästan kan känna det från bilden. Varje gång den blommar så tänker jag att jag måste sätta mer doftande buskar och blommor, det är så underbart!

SUSIE

4 kommentarer:

chica sa...

Deu pra sentir o perfume das flores lindas daqui! Adorei o pote que tua amiga fez e te deu! Lindo dia e tudo de bom! bjs,chica

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Förstår så väl att du har annat att tänka på nu. Skönt att höra att undersökningarna gick bra. Antar att det snart är dags för operation. Du ska se att det kommer att gå jättebra.

Goaste Santos. Han är ju så fin. Det är så härligt att han verkar må så bra för sin ålder. Roligt att veta lite mer om rasen. Visste inte att det fanns tre olika storlekar. Men jaga varg ... hu!

Alla dina smällspireor är så fina. Har en också som jag inte minns namnet på (finns uppskrivet någonstans). `Physocarpus `Mindia´ var snygg tycker jag. Den vitbrokiga salixen har jag haft. Den frodades under många år och så helt plötsligt så bara den dog. Har ingen aning om varför. Men nu har det kommit ett par nya grenar nerifrån så kanske den tar upp sig igen. Din ser verkligen välmående ut.

'Rhapsody in Blue' är jättehög hos mig i år. I varje fall mot vad den brukar vara. Flera rosor som är som "galna" i år. Men inte mig emot. Anar att det kanske har med den milda vintern att göra men säker är jag absolut inte.

Ha det så bra nu!
Kram Anita

tanthuset.blogg.se sa...

Grattis Santos, så här lite i efterskott :) Era hundar har verkligen nått mogen ålder, så det kommer sannolikt Santos också att göra, han har ett hunderbart liv <3
Återigen beundrar jag era växter, vackert med växter som har annorlunda färg på bladen också!
Kram på're

Bosse Lidén sa...

Grattis till tonåringen. Hoppas Santos slår nytt rekord.