KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

måndag 1 oktober 2018

EN TIDIG HÖSTKVÄLL

Idag - måndagen den 1 oktober - så har jag till slut accepterat att hösten är här. Tills i förrgår trodde jag faktiskt att det skulle vara minst ett par veckor kvar på sommaren. Men så när man vaknade här om dagen och tittade ut genom sovrumsfönstret så såg det väldans konstigt ut på gräsmattan utanför. Det såg ut som lite frost.....!?Jodå, visst var det kallt - bara nån enstaka plusgrad när man gick ut med Santos tidigt. Inte kul alls!
Och det hade naturligtvis varit kallare på natten, vilket dahlian på bilden ovan är bevis för. Halva plantan är OK -  alltså den mot väggen. Däremot har blommorna och en del blad utåt trädgården frostskadats. Ska bli spännande att se hur skadad den är, många knoppar ser ut att må bra fortfarande.
Som tur är hade jag inte tänkt att spara den till nästa år, för då vill jag garanterat ha nåt nytt här!Den sist blommande gruppen av tidlösa har också frostskadats, några av blommorna ligger helt ner. 
Däremot så finns det ju annat som trivs som bara 17 trots enstaka kalla nätter, den här lupinen 
nedan t.ex.  Det är ett av skälen till att jag älskar lupiner, dom blommar ofta om - iaf här på Gotland!


Som ni ser på bilderna så börjar det mörkna redan halvsju, så det dröjer nog inte länge förrän jag får gå ut på dagen och ta dom foton jag vill ha. Än så länge så kan jag dock fota när jag går en kvällsrunda med Santos. Bilderna tar jag oftast när jag kommer tillbaka in på tomten, för då kan man släppa det lilla vilddjuret löst!


Belysningen i växthuset går automatiskt igång när det mörknar vilket är trevligt. Likaså ska värmefläkten starta när det är under +10 grader, men just den natten när det var så kallt hade själva automatiken gått sönder. Typiskt!
Som tur var så hade det inte blivit lägre än +6 inne i växthuset (det är ju byggt mot husväggen) och så var det 2 månader kvar på garantin. Så vi fick svischa upp till Visby - vi skulle göra lite annat där också - och byta den detaljen. Nu fungerar allt som det ska igen.....


Inifrån växthuset så ser det fortfarande skönt ut utanför, men usch vad kyligt det har varit idag.
Jag har klippt gräset runt huset (=innertomen), samt i förträdgården och runt garage och uthus.
Rolle har varit superduktig och tömt poolen på vatten (jag fick se mig besegrad, det blev inget avslutande sommarbad) samt lagt på vintertäckningen.
Dessutom har han tagit bort alla dynor från stora altanen, lagt dom i värmen i verkstaden så dom inte ska vara fuktiga när han om några dagar ska flytta ut dom i en stor låda i garaget.Den höstblommande kamelian blommar för fullt. Jag har en höstblommande variant till, men den har bara stora knopp än så länge. Tror att det ska vara en röd.


Men jag har naturligtvis ställt in en massa annat också. T.ex. dom tre "Nya Zeeländska Flax" som jag tog hem för ett kort tag sen. På den här bilden är det den rosarandiga framför en alströmeria som alltid står där inne - och som allrid blommar. Den är inne på 3:e vintersäsongen nu!  
Dessutom har jag blivit lite förtjust i palettblad, så den stora krukan med tre stycken åkte in och fick också lite dekorativ belysning!SUSIE

3 kommentarer:

Marit Sønstebø sa...

Herlige bilder av dine blomster som fortsatt ser flotte ut!
Her var det frost i natt, og det blir nok det i natt også.
Jeg har tatt inn det som må inn, og ellers må hagen klare seg selv.
Dine bilder er så fine!

Ønsker deg en fin uke!
Klem

Ingrid sa...

1 oktober är det väl i alla fall, åtminstone någon timme till.
Nu är det mysigt att ha ett växthus, för solen har värmt gott i dag.
Ha en fin dag i morgon också!
Kram, Ingrid

Lena i Wales sa...

Så kallt redan, burrr. Hösten har verkligen kommit till er.
Hoppas i alla fall att du får en fin vecka!