KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

lördag 2 juni 2018

BLOMMOR och KOMPLETTERING!

Jahapp, vad ska man göra dom här otroligt varma dagarna!? 

Man orkar inte jobba i trädgården alls, så ogräset håller verkligen på att ta över i vissa rabatter. Men rensa ogräs i stekande sol och 30-gradig värme - där går nog gränsen även för mitt trädgårdsintresse även om min rygg skulle tillåta det.
Så det är endast att vattna, alltså flytta vattenslangen med sprinkler från den ena rabatten till den andra, som man grejar just nu!


Har man sen en stor tomt - och massor av planteringar - så är faktiskt t.o.m. det betungande!


Mina gula regnbågslupiner (Lupinus polyphyllus `Chandelier´) i pallkragarna har i år blivit enormt höga, jämför med dom vanligare röda till höger. Faktiskt riktigt fina. För det är ju så att i pallkragarna där försöker jag vattna och gödsla ordentligt vilket naturligtvis bär frukt!


Dom amerikanska irishybriderna blommar för fullt. Även den här som jag från början trodde var död men som sen helst plötsligt visade sig efter flera år, har började växa otroligt och dessutom blomma. Tror att den heter `Fond Kiss´.


Sen MÅSTE jag bara ha med en bild på Iris `Midnight Majesty´ igen. Dom är så otroligt läckra och dom växer i två pallkragar i varje ände på pallkragsrabatten!Det som grämer mig lite är att jag hade en himmelsblå enfärgad också mycket hög och vacker iris som jag flyttade från "långrabatten" fram till rabatten bredvid växthuset. Men...jag har inte sett den blomma sen dess. Bara några blad, så jag håller tummarna varje år!Den här irisen som växer kvar i "långrabatten" har jag fått, alltså har jag ingen aning om vad den heter.


Det här är också "fådda" blommor som växer i "långrabatten", en rosa vallmo som kommer från väninnan Lisa i Levide från början. Fast då var blommorna ljust lila!?


Mitt - och även andras - favoritträd i trädgården, korstörnet Gleditsia `Sunburst´, som är så härligt lysande gult och oregelbundet - och som gillar att växa riktigt torrt och soligt.
Men kolla in "stenhörnan" under som är helt igenväxt eftersom jag inte rensat en enda gång där i år. Man får skämmas lite (fast bara lite...)!I "parken" bredvid ruinen blommar den första rosen, en rugosaros som heter `Rugspin´ och som jag flyttade dit efter att först planterat den i den skuggiga rabatten mot kohagen. Den skulle gå bra i skugga, men där trivdes den inte alls. Men nu står den i stekande sol och har växt enormt!Gårdagens kvällsvandring avslutas med ett par bilder på Allium - som jag alltså har massor av. Allt från jättehöga vita som jag inte tagit någon bild på konstigt nog  (jo, nu äntligen har jag det - se nedan) till låga lila. Det skulle ha blivit rosa också förra året, men jag fick aldrig några från Dix i Holland.Men...jag har naturligtvis beställt några fler allium i år. Fast lila. Det var dock svårt att bestämma sig för vilken namnsort jag skulle ta, Dix har väl nästan ett par hundra att välja på. Dessutom kommer jag aldrig ihåg vilka sorter det är jag har! Den här mörka ovan är väldans läcker, men kanske lite väl hög.

Så det blev dom vanligaste `Purple Sensation´ och dom är det inte direkt nåt fel på.....

TILLÄGG

Bilderna ovan tog jag igår kväll när jag gick min vanliga runda med Santos. Men...nu har Anita kommenterat mitt inlägg och hon ville gärna att jag skulle fota dom höga vita Allium som jag har - och alltså inte fotat tidigare. Så direkt när jag läst kommentaren rusade jag ut med kameran i högsta hugg för att ta några bilder på dom INNAN dom vissnat ner helt. Det är nämligen på gång.
Vad dom heter kommer jag inte ihåg, det kan vara `Mont Blanc´ men dess blomma har jag för mig är jättestor. Eller så kan det vara `White Cloud´ som är 125 cm och har mindre blommor så det verkar troligare...

Sen "råkade" det fastna några fler bilder från pallkragarna i kameran. I den här t.ex. är det helt igenväxt, mest är det av den här marktäckande nävan men det kommer några dagliljor också i alla fall!


Dom vita perenna vallmona har jag haft i pallkragen sen rabatten gjordes. Dom verkar tåla allt...och t.o.m. jag gillar dom TROTS att dom är vita!


I den här växer både Iris, dagliljor, amerikanska irishybrider, nävor och salvia. Alltså en salig blanding...

Susie5 kommentarer:

Marit Sønstebø sa...

Herlige bilder! Så fine dine gule lupiner er. Ja, det er ikke mye en orker å gjøre i hagen nå. Fryktelig tørt og varmt her også.

God helg!

Anita sa...

Väldigt vackra gula lupiner. Dina rosa vallmo ser ut som dom jag skulle flytta på men tydligen lyckades ta död på. Fast igår såg jag ett par nya blad så dom kanske tar upp sig till nästa år. 'Midnight Majesty' är verkligen majestätisk. Och Susie! Nu får du faktiskt ta ett kort på dina vita, höga allium :) Jag planerar ju att köpa höga vita i höst och skulle vilja se hur dina ser ut. Vet du vilken sort det är?

Kram
Anita

Anita sa...

Tack Susie! Perfekt!
Dom är precis som jag tänkt mig. Jag sparar båda namnen och kollar på dom i höst! White Cloud låter bra tycker jag i beskrivningen.

Kram
Anita

Maggan sa...

Den Iris som du har fått var otroligt vacker och Allium blir man alltid lika glad över att man har, jag fick tag på en på en trädgårdsdag då vi byter växter den håller just på att slå ut i blom.Gula Lupiner var riktigt fint sådana har jag inte sett förut.Ha det gott/Margareta

Lena i Wales sa...

Du har det ju jättefint i din trädgård!
Förstår att värmen tagit på många i Sverige. Igår kom sommaren till Wales med sol och värme, så härligt. Ser ut att bli en fin dag idag också.
Har inte behövt vattna på länge, det har regnet skött, men ikväll kommer nog vattenkannan ut!
Ha en skön söndag!