KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


fredag 20 oktober 2017

BLOMMIG FREDAG - Trädgården just nu!

Vad kan vara bättre än att starta inlägget med en ofantligt vacker rosbukett som vi fick av våra vänner som besökte oss för ett tag sen. Igår kastade jag 5 röda rosor som hade vissnat - efter hela 10 dagar!


Veckan som gått har varit riktigt skön - men också riktigt miserabel. Det hela började i måndags med +17 grader, strålande sol och dessutom vindstilla. Det är man inte direkt van vid i år. Man kunde nästan inte tro sina ögon när man tittade på termometern på morgonen.....det var sommar! 🌞

Tulpanträd - Liriodendron tulipifera

Sen fortsatte det med en disig (fast inte så hemsk som i Stockholm) tisdag då man kunde skönja solen bakom diset. På grund av diset kom tempen inte upp mer än till 15 grader, men det var fortfarande inte blåsigt och det var faktiskt riktigt härligt! 

Gulbladig japansk gyllenlönn - Acer shirasawanum `Jordan´
Onsdagen fortsatte med sol på morgonen, samt grått och lite duggregn framåt dagen. ☂
På eftermiddagen var det dock sol igen och då hann jag ta några bilder på ytterligare några träd med vackra höstfärger.

Ullungrönn - Sorbus ulleungensis `Dodong´

På kvällen varnade SMHI att det skulle bli kallt, förmodligen frost i hela landet! Usch!! ☃

Katsura - Cercidiphyllum japonicum
Och mycket riktigt på natten hade vädret verkligen "burkat till sig" - man hade ju hoppats på att SMHI kulle ha fel - som vanligt. Men när man tittade ut på torsdagsmorgonen så såg det inget trevligt ut alls. Sommarblommorna som jag lämnat kvar ute var naturligtvis döda, men som tur var hade vi på kvällen innan satt igång värmefläkten i växthuset!
Frysta sommarblommor samt gräs och bambu nedanför i poolrabatten.
Visst är det vackert med frost - på bild - men det var isande kallt och kylan höll i sig långt fram på förmiddagen. Inte något jag uppskattade!
Virginiahägg - Prunus virginiana `Shubert´ samt ruin och "död" traktor.

Men solen värmde på och till slut så vågade man sig ut i växthuset för att kolla läget. Det såg bra ut, men temperaturen hade varit nere så lågt som till bara +4. Lite väl kallt kanske, tydligen hade värmefläkten sagt upp sig under natten! Det bör väl kanske vara minimum +8/+10 grader om man ska vara säker på att en del exoter överlever. 
Frostbitet gulbladigt korstörne - Gleditsia triacanthos `Sunburst´.

Nu ville jag ha hjälp med att få in några riktigt stora krukor med plantor som skulle övervintras i växthuset. Alltså måste jag be om bärhjälp.....men Rolle försvann till Visby för att byta värmefläkten som inte gick längre. Alltså fick krukorna stå kvar ute - SMHI lovade +10 grader på natten!
Från vänster: 3 sparade grenar från en död tuja, vitbrokig klätterbenved - Euonymus fortunei `Emerald Gaiety´,  tysklönn - Acer pseudoplatanus `Brilliantissimum Spring Gold´, gulbladig perukbuske - Cotinus coggygria `Goldon Spirit´, myrtentry - Lonicera nitida `Lemon Beauty´, pagodkornell - Cornus controversa `Variegata´, rosenflockel (perenn) - Eutrochium macalatum `Atropurpureum´, uppstammad lärk - Larix decidua, gulbrokig klätterbenved - Euonymus fortunei `Emerald Gold´, gulbrokig järnek - Ilex `Ferox Argenta´, gulstammig bambu - Semurandinaria fastuosa `Viridis´ och till slut en gulbladig smällspirea - Physocarpus opulifolius `Angel Gold´ samt massor med halvdöda och döda perenner i pallkragarna!

Idag - fredagen den 20:e oktober - är det trist väder igen och igår kväll var det nollgradigt när Santos var ute sista gången. Tack SMHI för frostvarningen! Hmmmm....man kan ALDRIG lita på deras väderprognoser. Som tur var satt Rolle iaf ut den nya fläkten och den går!
Men livet leker trots vädret, ikväll ska vi på middag hos goda - och nygifta - vänner i Kobe och i morgon ska vi på "sopplunch" till andra goda vänner i Guldrupe. Det är så trevligt med fest.....

Gå in på bloggen Bland Rosor & Bladlöss för fler inlägg under rubriken!17 kommentarer:

Carina sa...

Fina höstfärger du har i din trädgård. Här har vädret stämt bra med det som lovats. Frostvarning är ju just en varning och jag fick chansen att ta in det sista känsliga. Så jag är tacksam :)

Ha det gott! Carina

Maribel sa...

Hej Susie!
Vilka fantastiska bilder, hösten bjuder på så härliga färger.
Vi har haft fina soliga dagar, idag ser det lite grått ut, men tror det börjar klarna.
Trevlig helg /Marika

Carita och Bertel sa...

Såå vackra höstbilder, sol och värme, frost och kyla. Bilden med traktorn är så vacker men det ser riktigt kyligt ut. Jag har plockat in alla växter som stått i kruka och som ska vara kvar till våren. Ett par stycken med sommarblommor står kvar men det är bara att klippa och lägga på komposten.Det finns alltid nytt att köpa nästa vår. Ha en fin helg. Carita

Gunborg Uhno sa...

En del träd får verkligen fina höstfärger.Även vi har fått vår första nattfrost.Men det var inte så farligt syntes inte på växterna.
i går var det strålande solsken men kallt.
Ha det fint. Kram/ Gunsan.

Anni sa...

I Stockholm är det sol idag, men jisses så mörkt det var i tisdags! Jag brukar kolla väderprognosen, men framför allt är mitt tips att se på temperaturen vid kl 23. Är det då bara fyra plusgrader och molnfri himmel så blir det med stor sannolikhet frost. Igår kväll var det bara tre grader redan kl 19, så då skyndade jag mig ut med gamla paraplyer som sattes som frostskydd över mina flitiga lisor.

Du har väldigt mycket vackert kvar att njuta av, även om en del gick åt härom natten.
Ha nu en skön helg, det verkar bli mildare nätter igen - om man ska tro prognosen vill säga.

Anette i Torsåker sa...

Så mycket läckra träd med de där färgerna som är så fina just nu.
Vädret är som det är (=kallt).
Trevlig helg!
/Anette

Anita sa...

Där kan man snacka om kontraster. Från sommar till vinter nästan. Du har många fina höstfärger i din trädgård. Och säga vad man vill om frosten men bilden du tagit på Virginiahäggen, frosten och solens strålar är makalöst vacker. Vilken tur att ni satte igång värmefläkten i växthuset.

Hoppas du får en härlig helg tillsammans med goda vänner!

Kram Anita

HWIT BLOGG sa...

Ja nu är det bara att ta sig an hösten! Jag MÅSTE få upp dahliaknölarna i helgen, frosten är väl snart här också misstänker jag. Åhhh den där bilden med traktorn och muren - helt underbar :)
Kram från Titti

Evas Kvarnaro sa...

Jag njöt av dina bilder Susie, särskilt den med Virginiahägg och ruinen,
den är riktigt magiskt. När det blir morgon dimma och solen träder fram blir naturen en helt annan.
Du har så många fina ovanliga träd, gillar dem alla och hösten ger dem färg.
Trevligt med att bli bjuden på lite trevligheter, det hade vi i Polen.
Må så gott, kram till er tre/ Eva

Rosor och ruiner sa...

Åh, bilden med ruinen, så läcker!
Det är ju fint med frost, men kanske inte så skönt...jag hade dessutom inte sett på någon väderprognos, är lite dålig på sånt... så mina pelargoner levde ju farligt, men de verkar ha klarat sig..puh! Men nu är de intagna för vintern, här chansas inte något mer!

Ha det gott!
Gunilla

wiolettan sa...

Det var verkligen olika årstider, på en och samma vecka. Det var väl snö som fattades då. Fast det förstår jag att du inte vill ha, i alla fall inte ännu.
Synd om växterna, kan man tycka, men så är det ju varje höst, kylan gör sitt.
Du har ju fortfarande mycket vackert i din trädgård. Härliga bilder att njuta av, bjuder du på.
Önskar dig en trevlig helg.
Kram!

wiolettan sa...

Glömde en sak.
Hur mår din man? Har han fått svar om sitt flimmer?
Varm kram till dig.

Villrose sa...

Noen prektige trær du har!
Glad jeg har fått det meste av elksotisk inn i nyryddet/vasket veksthus. Plutselig er frosten der.
God helg!

Ölandsvindar sa...

Det har verkligen varit berg- och dalbana med vädret och varför ska det alltid bli en frostnatt som förstör massor tidigt på hösten? Nu har vi ganska varmt men väldigt blåsigt och alla löv virvlar runt i luften. Ska bara kånka in några pelargonkrukor till så är det klart för i år (utom vinrankan som ska klippas i december). Ha nu massor av trevliga kalas! Här blir det fläsk och löksås idag.
Kram /Kerstin

A Casa Madeira sa...

Jag älskade bilderna.
De är vackra.
God vecka.
janicce.

Veronica sa...

Ja Jösses! De där SMHI kan man inte lita på!

Allt är deras fel;)
Hursom så är ändå hösten en vacker tid trots allt!

Men finast såklart när solen skiner och himlen är blå och inte grå!

Kram

roth phallyka sa...

Frostvarning är ju just en varning och jag fick chansen att ta in det sista känsliga. Så jag är tacksam :)


เกย์ไทย