KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

fredag 2 juni 2017

Blommig Fredag - Kan det bli bättre?


Om vi pratar om årstider så är det helt klart nu fram till midsommar som är den allra bästa tiden.
Det är ljust på kvällarna, man kan sitta ute hur länge som helst för det är inte fuktigt och normalt så är det inte så mycket mygg. All grönska är fräsch och man kan nästan se hur trädgården blir vackrare för varje dag som går.
Och framförallt, man har hela underbara sommaren och härliga hösten framför sig!


Men i år är det inte en vanlig försommar, så trots att det inte kommit något regn förrän i onsdags (vi fick då hela 17 mm - äntligen) har vi haft massor av mygg. Som alla verkar gilla mig!
Sen är det först igår, efter regnet, som gräset började få den där riktigt saftiga gröna färgen och träd och buskar började slå ut.Våra syrener - som är så typiskt för svensk sommar - började också slå ut igår, även om jag väntar på den gula, den röda med vit kant samt på hängsyrenen som är helt makalöst vacker.

Det är faktiskt så att det t.o.m. är vackert ute på kalhygget på andra sidan vägen. Vi har tydligen spritt lite vackra växter där ute under åren, bl. gula vårkragar och den tvååriga trädgårdsnattviolen, Hesperis. Den senare är Rolles favoritväxt så här på försommaren. Vi hade dom på ängen mitt emot oss i Älvsjö, Stockholm, och nu har vi dom här. Dom doftar fantastiskt gott.....

I växthuset så växer det så det knakar - trots bladlusinvasionen. Och den ljusrosa bougainvillan blommade - ända tills jag bröt av just den grenen när jag höll på och besprutade alla växter. Typiskt!
 Här ovan är det en limeblomma och några pyttesmå limekart. Doften av limeblommorna sprider sig i hela växthuset!
Längst bort på bänken syns den röda bägarrankan (Mandeville) som jag köpte på fastlandet när vi var över för att få hem en skåpbil. Det jag egentligen ville ha var en kamelia, men ett pris på 790:- avskräckte mig.

Men med tanke på att kamelior blommar i februari/mars och den jag såg nästan hade blommat över så valde jag nog rätt. Speciellt med tanke på att jag bara gav 79:-. Alltså en nolla mindre!
Bägarrankan blommar dessutom hela sommaren och jag ska försöka övervintra den i växthuset.

Vindruvorna växer mig snart över huvudet. Vilket var tänkt från början så att bladen kan skydda lite mot solen och jag har redan varit tvungen att pincera dom tre gånger. Dessutom har jag klippt bort massor av blivande druvklasar. Man kan inte göra av med hur mycket druvor som helst!

Den lilla rosen är den jag fick i våras av Rolle. Hade från början tänkt gräva ner den någonstans, men med tanke på kylan som blev gjorde jag aldrig det - som tur var!

Efter växthusbesöket igår kväll gick jag och Santos in. Han tyckte att det var dags för en "tuggis" efter promenaden och tjatade lite.....Men som sagt, det är så mysigt nu att man egentligen inte vill gå in förrän det är helmörkt!

För fler inlägg under rubriken Blommig Fredag - Kan det bli bättre? gå till bloggen
Bland Rosor och Bladlöss!14 kommentarer:

Gunborg Uhno sa...

Nu är det en härlig tid vi har framför oss.Hela långa sommaren.Bara det blir lite varmare igen.Satt i mitt växthus nästan hela dagen för avbrott med att bära växter och annat som skulle fixas med växthuset.R satt upp två lucköppnare och dom två när dom öppnade upp gjorde att det blev en lagom temp där inne.Och ibland öppnade jag den ena dörren.Å vad jag trivs där inne vill inte gå där ifrån.
Kram/Gunsan.

Susie på Stjärnarve sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Carita och Bertel sa...

Visst är det en härlig tid nu, allt är vackert den här tiden före midsommar med sin skira grönska. Lyckliga ni så fått 17 mm regn, vi har bara fått 6 än så länge, välkommet men lite för lite. Man får vara lite hård med vindruvan, det är bättre att gallra bort klasar så att resten blir lite större, fast det känns lite jobbigt att ta bort och slänga. Ha en fin helg. Carita

Anja C. Hill sa...

Den där bägarrankan är nog inte helt fel. Har också kollat på några och funderat på om inte en skulle blomma fint i växthuset. Få se om jag också köper en...
Ja visst är det en underbar tid nu. Önskade att jag klarade mig med 4 timmar sömn nu, men det går inte...;-(

Ha en toppenhelg!
/Anja

HWIT BLOGG sa...

Ja nu har vi verkligen en skön framtid framför oss! Men vet du, här finns varken mygg eller flugor!! Så märkligt...ändå har jag djur runtom och bara skog! Nåja fina bilder bjuder du på denna fredag!
Sommarkram från Titti

Rost och rädisor sa...

Ljuvliga kvällar, men myggen börjar komma även här fastän vi bara fick 1 mm regmn. Det viktiga är i alla fall att solen inte står på hela tiden så avdunstningen blir mindre.
Verkligen illgrönt hos dig, här börjar gräsmattan bli gul vilket sällan händer före midsommar. Bäggarrankan en jättefin växt och fantastisk att blomma mycket och länge.
Ha en fin pingst
/Anette

Hélena Parmér sa...

Regnet var verkligen välbehövligt! inte klokt vilken växtkraft det är hos dig, ser underbart ut!
Ha en härlig helg!
Kram Hélena

Charlotta sa...

Det är verkligen underbart

Önskar dig en fin helg!

Ingrid sa...

Visst är det en underbar tid nu, men i natt var det kyligt. Här har vi haft som kallast +4,5 grader, men jag såg i din kommentar hos mig att det varit kallare hos er. Nu är det ju tiden för järnnätter, så man kan vänta sig lite vad som helst. När jag kommit till sängs igår låg jag och funderade på om jag skulle gå ut och täcka över dahliorna, men gjorde det inte. De har klarat sig utan täckning som tur är.
Ha en fin pingshelg!
Kram, Ingrid

Maribel sa...

Helt underbart, och syrenerna, kan känna doften. Har ingen själv och det måste det bli ändring på.
Ha en fin helg /Marika

FREEDOMtravel sa...

Härlig årstid vi går till mötes!!! :)

Villrose sa...

Ja, det er den friske, grønne, lyse tiden. Og hele sommeren ligger foran oss!
God pinse!

Anni sa...

Tänk så viktigt det är med regn, det syns så tydligt på växterna och gräset! Syrendoften, den underbara, den som lovar att nu kommer sommaren på riktigt. Årets bästa tid!

TantGlad sa...

Så fint du har det och jag håller lite med om detdär med årstiden. Tycker åxo om den tid som vi har nu för vi har heeeela sommaren kvar. Så mysigt.

Kram till dig!