KOMMENTAR

VIKTIGT!!!
Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


söndag 23 april 2017

JAG BER OM URSÄKT!

Den pion jag visade knoppar på i förra inlägget och som jag köpt under namnet P. veitchii - rosenpion är tydligen inte det. När jag på uppmaning från en kunnig besökare kollade den hos pionsällskapet så var det helt klart fel!

Först trodde jag att det var en P. mairei - glanspion - som är tidigast av alla pioner, har mörkt rödkantade blad, blir 60-70 cm hög och har blommor på 10 cm som är rosa och enkla.
Kan helt klart vara den, även om bladen på min är ljust gröna - men dom har en mörkare kant!
Men det är troligtvis inte den heller, jag får återkomma när blommorna slagit ut och någon annan duktig besökare kan hjälpa mig!!

Det här vet jag dock vad det är för tulpan, det är den första av dom lila papegojtulpanerna
Victoria´s Secret som slagit ut i en av bunkarna i växthuset.

Likaså vet jag precis vad det här är! Det är den lilla "gullgrisen" Santos som sitter i sin favoritstol som är den bästa och bekvämaste i växthuset. Vad annat skulle han välja!? *fniss*
Vi satt där ute igår eftermiddag och tog ett glas vin efter en hektisk dag i Visby. Vi åkte hemifrån åtta på morgonen och kom hem vid tretiden, med hela bilen fullastad med varor. Det var allt från mögeltvätt och toapapper till rosévinsvinäger och fotoramar!

Kvällssolen låg på så vi kunde verkligen njuta. Sen gick vi in och åt en härlig middag med hash brown (riven råstekt potatis), ugnsstekt kryddad lax med en kall yoghurtsås med mangochutney och lime. Kvällen blev dock inte sen, vi var helt slut efter dagens shopping, så jag vaknade naturligtvis mitt i natten!
Så vid 4-tiden fick jag för första gången en bild på soluppgången över kalhygget på andra sidan
vägen, helt underbart!

Både Rolle och Santos sov dock vidare, så det var bara att greppa en ny bok och börja läsa (en Gotlands-thriller av Anna Jansson). Men så småningom fick jag liv i "gubbarna" och tog med mig Santos ut på spaning efter vårblommor.
Hittade dom - förmodligen - sista av blåsipporna under vildapelträdet i parken. Dom i vårt dike som blommat så fint var nu överblommade. 

Men det fanns ju lite annat, bl.a. dom här söta lila...

och rosaröda Corydalisarna (nunneört)!

Men det jag blev mest glad över var att jag hittade två olika julrosor. Dom har inte gått bra här hos mig, trots att dom ska trivas i kalkhaltig jord.
Den till höger är den vanliga Helleborus niger som numera är jättestor och har massor av blommor. Men den till vänster har bara två stänglar, men lyckligtvis en blomma på varje. Har dock inte en aning om vad just den hybriden heter.....

7 kommentarer:

Rosor och ruiner sa...

Vad tråkigt när det visar sig vara en annan sort än det man köpt den som... även om den kan vara fin ändå, så är det retligt!
Bra dag för shopping, igår var det ju kallt, men idag verkar bli en skön dag! Skall försöka hinna var ute en stund, innan gymnastikuppvisning på eftermiddagen, typiskt att det inte var i går...

Skön söndag till er!
Gunilla

Ingrid sa...

Så fina bilder och den på soluppgången är nästan bäst!! Det är en vy man inte så ofta upplever. ;)
Tänk så mysigt ni har det i växthuset nu när det är kallt och blåsigt ute.
Kram, Ingrid

Gunilla Teckenberg sa...

En gullig bild på Santos, klart han skall ha bästa platsen!

Inte behöver du be om ursäkt för fel namn, trädgårdsvärlden är full av felnamnade växter men det är jättebra att korrigera namnet när man upptäcker felet.

Tyvärr tror jag inte att det är Helleborus niger på bilden, den julrosen har inga prickar på kronbladen. Det är svårt med julrosor, de korsar sig hela tiden och nya hybrider ser dagens ljus i våra trädgårdar.

Kram!

Marit Sønstebø sa...

Helt enig med Gunilla, det er fullt av feilmerkede planter overalt :)

Herlig bilde av Santos, og kjæledyr vet å finne den beste plassen!

Juleroser er så vakre :)

Ønsker deg en fortsatt fin søndag!

Klem

Marta Ronyai sa...

Vad pionen än heter är den jättefin. Gillar också gardinerna i växthuset, en lösning som är dekorativ, fyller sin funktion, antar jag, och förhoppningsvis var också prisvärd. (Vad jag förstår är de proffsiga solskydden är svindyra) Forsynthian är den absolut snyggaste jag har sett, förstklassig i formen. Frostskadorna kan man inte hjälpa.
Kram
Marta

Charlotta sa...

Så underbart vårfint ditt växthus är!
Ha det gott! ♥

Evas Kvarnaro sa...

Jag godtar ursäkten Susie, hi hi . . .
Jisses vad ni har handlat och visst är det jobbigt att 'springa' i affärer, hi hi . . .
Givetvis är det väl sådant ni behöver eller hur . . .
Det spirar så fint i din trädgård Susie - Santos fick en puss på nosen.
Vi åkte till Ullared och där är det bara en enda stor 'affär', fniss, det räcker . . .
Givetvis behövde vi nu köpa en bädd till Ludde och transportbur m.m. till både vovven och våran lilla kisse som är född påskdagen (Marias katt) Jag tänkte att de ska bli goda vänner från början. Ludde ska vi hämta den 11 maj och katten ska vara minst 12 veckor.
Vi får se hur det går med alltet, en dag i taget. Läs om Ludde på bloggen.

Ha en fin vecka, kram/ Eva