KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

torsdag 5 januari 2017

Blommig Fredag - Fröer eller inte!?

Ja, det var ett mycket intressant ämne. Hur ska jag göra med fröer i år!?Jag vet iaf att jag absolut inte ska dra upp så många chiliplantor som förra året. Speciellt med tanke på att dom verkade vara väldigt mottagliga för bladlöss.
Det verkade också som om alla fröer (11 olika chilisorter) tog sig och jag hade småplantor precis överallt - och inget växthus!


Växthuset kom till betydligt senare och som alla nybörjare hade man inte nåt som helst begrepp om hur många plantor man behöver. Som tur är har man ju behövande vänner, t.o.m. växthusbyggarna fick chiliplantor! *fniss*

Nej, i år blir det garanterat inte några chilifröer. Numera har jag fryst chili, torkad & fryst chili, torkad chili samt två olika sorts pastor. Jag tror faktiskt att jag skulle kunna klara mig i 10 år trots att jag använder chili väldigt mycket. Senast igår faktiskt.....
Bilden nedan är på en tjugondel ungefär av dom olika chili jag skördade.Jag har i år bestämt mig för att istället för ärbart satsa mer på vackra exoter i växthuset - och så tomater förstås. Det senare är ju ett måste. Alltså får jag så några frön iaf, men det får räcka men en eller två sorter i år. 


Sen har jag en hel del krukor med roliga växter som jag hoppas ska övervintra. Det är lime, bougainvilla, agapanthus, alströmeria, massor med pelargoner m.m. m.m.
Men igår när det blåste och var -8 grader (kallast hitintills den här vintern) så var det -2,5 i växthuset trots värmefläkten. Så risken är väl att dom stackarna har dött även om dom flesta står i ett bubbelplastskydd inne i växthuset. Alltså ett litet "växthus" i växthuset!

 

Så man åker väl på att köpa lite nya - spännande - plantor i vår. För dra upp en massa fröplantor tror jag inte jag ska göra. Ja, förutom tomater då förstås.
Fast då gäller det att hitta någon/några goda sorter. 2016 hade jag 4 olika, allt från mini till biff. Det var dock endast en som föll mig riktigt i smaken; den svarta cocktailtomaten.
Men vet ni någon riktigt smakrik, ge mig ett tips!


PRESSTOPP! Har precis upptäckt att jag har två påsar med fröer jag fått som jag NATURLIGTVIS ska så. Hade glömt bort det över julen. Vadå dåligt minne.....
Det ena är en påse med speciella luktärtor som jag fått från mina goda bloggvänner i Tyskland tillsammans med julkortet.
Det andra är en påse med Californiska Poppies från goda vänner i Stockholm som bor här på ön 75% av året. Eva hade tydligen fått dom från sina USA-boende barn och hade dom i sin trädgård i somras. Dom var underbart vackra, så jag tiggde till mig lite frön - och fick massor. Man kanske inte behöver dra upp inomhus, men jag vågar inte chansa.

Alltså, det blir nog en massa frösådder i år också! *fniss*


För fler funderingar i ämnet, kolla in bloggen Bland rosor och Bladlöss.

11 kommentarer:

Evas Kvarnaro sa...

En sak har jag lärt mig i varje fall om dig, du älskar chili, hi hi hi . . .
och du älskar att planera - både resor och maträtter m.m.
Kul att 'min' polska tomatsoppa blivit så populär, den passar alltid in i en förrätt och till en enkel lunch, ja det gör ju alla slags soppor.Då tar du väl en liten nypa chili eller ett 'stänk' till min soppa ? det sätter piff på gommen, hi hi . . .
När man ska så fröer på våren blir hemmet ett litet växthus, hi hi . . .
men det är smällar man få ta. Nu har du ju ditt stora växthus att 'leka' i, grattis.

Ha en trevlig afton, vi är bjudna till vänner.
Kram/ Eva

Ingrid sa...

En sån här kall ruggig dag är det ju väldigt angenämt att fundera på våren. I år kan du ju dra upp massor av plantor i ditt växthus. Det tyckte i alla fall jag var hemskt roligt.
Ha en skön trettonhelg!
Kram, Ingrid

Gunborg Uhno sa...

Skönt att du verkar må bättre nu.Nu får du en rolig tid med att planera vad du ska så i år.Och du har ju växthuset klart så du kan starta tidigt.
Ha en fin helg.
Kram/Gunsan

Carita och Bertel sa...

Ibland blir det för mycket av allt när man sår själv och dessutom vill ha allt. Det är svårt att låta bli när man börjar kolla alla frölistor som finns, så man får verkligen behärska sig . Ha en fin dag. Carita

Trädgård i Torslanda sa...

Ja ibland är det svårt att behärska sig, men det är ju lätt att spara chili. Brukar köpa både chili och tomat som färdiga plantor för att kunna få lite fler sorter. Min bästa tomat är körsbärstomaten 'Black Cherry'
//Helene

Anette sa...

Hehe,hade en enda chiliplanta. Vi har frukter så de räcker nog ett decennium här också.
Måtte det inte ha frusit under plasten för dina växter. Lycka till med de sådden det blir.
Ha en fortsatt fin helg!
Anette

Lotta&Olof Birgersson/Ingemansson sa...

Haha, jag känner igen mig vad det gäller chilin men kan ändå inte låta bli! Trevlig helg! /Lotta

Rost och rädisor sa...

Mina två absoluta tomatfavoriter smakmässigt är Tigerella, lite under medelstor, gulrandig, tunt skal och Gardeners Delight som tom utsetts till världens godaste tomat, lite under medelstor, röd, ger rätt bra med snygga klasar.
Själv funderar jag på om jag skulle odla nån chili att använda som dekorationer i nästa års julkransar... vad tror du om det?
Ha det så gott
/Anette

Villrose sa...

Ha-ha! Man lærer aldri hvor mange man (ikke) trenger!
Sungold er en riktig god og søt tomat (Cherry), og Black Krim!
Ha det fint :)

Anni sa...

Nog är det knepigt med all chili man kan få ut av en enda planta! Jag hade en stor planta (för 6 år sedan!) och den skörden gör att jag inte behöver ha någon ny på tio år.
Behöver nog inte något plommonträd heller, med tanke på all marmelad, sylt och annat i plommonväg som finns i skafferi och frys ...

Veronica sa...

Jag tycker det är trevligt att ha en chiliplanta eller 2 MEN äter dem inte för jag gillar inte starka kryddor.

Jag tycker oxå att det ska bli kul att fundera över vad jag vill ha för växter i nya växthuset. Blir nog exoter här med :)

Må gott!

Kram