KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.


Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.


Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


lördag 10 december 2016

VÄNBESÖK OCH UTFLYKT

I början på veckan ringde vår gode vän Lammi från fastlandet och frågade om han fick komma och hälsa på - från Värmland där han bor numera! 
Han skulle komma med sin bil på onsdagen och stanna tills dagen efter, men då fanns ingen plats på färjan -  det var en sån där dag då dom fraktar mycket. Alltså bokade han in sig på torsdagen istället och dök upp här på eftermiddagen. 
Mycket trevligt, det var nio år sen sist - och kolla in vilken julstjärna han hade med sig! Har nog aldrig sett en så stor.....
Lammi har vi känt nästan 40 år. Det började med att han var kund till oss (han är bilfantast) och sen utvecklade det sig till att vi umgicks lite. Eller rättare sagt, han kom och hjälpte oss i vår trädgård i Stockholm så fort vi behövde någon som fixade lite större och tyngre jobb. Han jobbade nämligen som mark- och fastighetsskötare. 
Så var det nåt träd eller en stubbe eller några stenar som skulle tas bort eller flyttas, då var det Lammi vi kontaktade.

Med tiden utvecklade det hela sig till att vi blev vänner och för nio år sen dök han upp här med en finsk dam. Tyvärr kunde hon inte ett enda ord varken på svenska eller engelska, så hon hade väl kanske inte så kul - Lammi var dålig på att översätta - men för oss andra var det trevligt!
Sen har vi haft en ganska tät telefonkontakt under åren eftersom han varit väldans dålig. Först allvarligt hjärtfel, sen en liten stroke och ovanpå det tonsillcancer. Då var han riktigt nere för räkning och vi trodde nog inte att han skulle överleva. Men han kämpade på och är nu frisk!

Vi åt middag länge (sallad och "Hermans låda" och sen blev det glass efteråt - dock inget vin eftersom Lammi aldrig har nyttjat sånt) med mycket snack. Även om det är lite svårt att förstå allt han säger. Han talar nämligen efter 40 år i Sverige väldigt dålig svenska, så man får verkligen vara på tå för att förstå honom. 
Sen satte sig "killarna" i Rolles musikrum och snackade minnen och bilar. Dessutom fick Rolle en hel låda med gamla skivor att sortera in i sin samling - fast det gjordes först idag. Själv tittade jag på TV och lät dom sköta sig själva.
Vid halv elva var Rolle trött (han som hör dåligt hade ju fått vara extra skärpt jättelänge) och gick och knöt sig. Den sista TV-deckaren hade börjat klockan tio och höll på tills efter tolv, så Lammi gjorde mig sällskap.
 Igår, fredag, gick vi upp tidigt för att hinna med en liten utflykt innan det var dags för Lammi att ta eftermiddagsfärjan till fastlandet. Vi tog med honom ner på Sudret (södraste delen av Gotland) så att han skulle få se lite raukar. 
Först åkte vi den vackra kustvägen ner till Hoburgen och tänkte ta en prommis där, men det blåste alldeles för mycket på den sidan av ön. Alltså åkte vi över till Holmhällar.....
Där var det betydligt skönare, och även om det drog lite så var det nästan ljumma vindar.

Här är Lammi på väg ner till fiskebodarna för att ta lite bilder. Nu efteråt är man verkligen glad över att vi hade fint väder. Det kunde ju lika gärna ha regnat som det gör idag!

Sen åkte vi hem och åt lunch. Det blev varma mackor med tomat, rökt skinka, banan & ost och så lite starka såser till - fast dom senare var det bara jag och Rolle som gillade. Efteråt fick Lammi kaffe till sin glädje. Ja, alltså neskaffe - nåt annat finns inte i det här huset.
Sen var det dags för honom att åka dom 4,5 milen till Visby och ta färjan till Nynäs. Natten till fredagen skulle han besöka sin dotter i Stockholm och sen bege sig hem till Värmland idag. 
Jag måste faktiskt beundra honom; 
Ge sig av hit ända från Värmland för att träffa oss under ett dygn - det är starkt!

9 kommentarer:

Evas Kvarnaro sa...

Vilken härlig kille Lammi är, verkar mysig och pratglad, (häftigt namn, Lammi)
Där i soffan hade du helt plötsligt tre fina killar, lyckliga Susie.
Jag ser på Lammis hår att det blåser, hi hi . . . han gillar hundar också ser jag.
Fy tusan att ge sig ut till Holmhällar när det blåser, har han inte varit vid Hoburgen innan. Men skönt att få komma ut och röra på sig lite innan maten, det gillade säkert Santos också.
Vilka goda maträtter du gör, du är en riktig masterkock Susie.

Du visar en väldigt julig Header, tummen upp, (fast snön försvann snabbt)

Ha det så underbart skönt, kram/ Eva

Evas Kvarnaro sa...

Glömde berömma den vackra stora julstjärnan, den var väl inte in-plastad.
Säkert köpt i en riktig blomsterbutik. De två jag har i köksfönstret har redan börjat fälla blad, de ser trista ut och jag vill helst slänga ut dem, men men du vet . . .
Så stolt och mallig Santos ser ut på en bild.
Eva

Yvonne Blom sa...

Det var en riktig "krutgubbe" till vän ni har, så fint att han tog sig omvägen till er.
Ha en fin söndag! Kram

Agnetas sa...

Det var väl trevligt Susie med att få besök av en så trevlig vän.:)//Agneta

Ölandsvindar sa...

Vad kul att få besök ända från Värmland, en överlevare dessutom! Visst är det lite konstigt med språk. Vi har goda vänner, ett par från Norge och ett par från Finland. Alla har bott i Sverige, arbetat här i många år och pratat svenska hela tiden. Nu när de är pensionärer och mest umgås med varandra blir det allt svårare att förstå vad de säger. De går tillbaka till sina modersmål allt mer.
Kram /Kerstin

Marlise sa...

Das war ja dann ein anstrengender Besuch,
aber irgendwie versteht man sich dann doch.
Sehr schöne Weihnachtsdekoration
zeigst du in dem Blog vorher.
Ich wünsche euch einen schönen 3. Advent
und am 13. Dezember dann einen schönen Lucia Tag.

Det var då en ansträngande besök,
men på något sätt förstå varandra trots allt.
Mycket trevlig jul dekoration
du visar i bloggen tidigare.
Jag önskar er en trevlig 3: Advent
och den 13 december, då en vacker Luciadagen.
Kram Marlise

Anni sa...

Vandrar du söderut en bit på stranden på sista bilden kanske du stöter på mig i sommar. Välkända vyer det där. Och som jag längtar!

Veronica sa...

Gamla vänner som vill göra en sån resa för att hälsa på ska man verkligen ta hand om. Underbart!
Och inte kan jag, precis som du skrev tipsa om något bra...
Du kommer att trilla över nått nytt och passande enkelt men vackert!
Det 'är jag säker på :D

Kram på dig!

Veronica

Bosse Lidén sa...

Vad trevligt att läsa och vilka fina bilder du bjöd på.
Vilken fighter han måste vara. Nyfiken som jag är undrar jag såklart vad det blev av finskan? Vad det du eller Santos som skrämde iväg henne för gott? :)
Intressant hur vädret kan vara så olika på din fina ö. Det märkte vi också i somras.
Dum fråga. Jag undrar såklart vad den där Hermans lådan består av.
Kram Bosse
Ps. Ska bli spännande om kommentaren går iväg. I förra veckan gick det inte alls att komma in på kommentarfältet.