KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.


Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.


Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


lördag 5 november 2016

GOD MAT OCH MASSOR MED LJUS

Idag var det inte precis läge att vara ute. Fy 17 vad det var trist väder, det både blåser och regnar. Och även om det inte längre är några minusgrader så var det inte alls skönt! Så vad gör man då!?


Jag började med att göra soppa till lunch. En förenklad variant av Evas Polska Tomatsoppa som är så underbart god - och förutom förenklad blev den dessutom utan kräftstjärtar. OK, den blev naturligtvis inte lika god som när man gör den korrekt, men till lunch dög den alldeles utmärkt. Och så passade det så bra med en värmande och ganska stark soppa en sån här dag!
Efter lunchen gick vi ut i växthuset och packade in dom känsliga växterna i bubbelplast. Vi "byggde" ett litet hus inne i växthuset av det vi hade hemma; En gammal trådhylla + en ställning som förmodligen varit ett växtskydd tidigare, men plasten till det var kastat för många år sen.
Sen hade vi en rulle på 10 m x 1 m bubbelplast och det räckte till dom allra känsligaste. Nu får Rolle köpa en rulle till när han skjutsar upp mig till sjukhuset på onsdag.
Alltså passade jag på att skörda det sista ätbara i växthuset. Hela 7 stycken Lime-frukter!

Efter det gjorde jag en laxpudding som nu står i ugnen.
Det var nämligen så att för några dagar sen så pratade vi om hur vi ska lägga upp julen. Eftersom vi ska ha gäster här på juldagen och inte på julafton, så behöver vi inte ha så mycket julmat. Kan vara kul att bjuda på nåt annat faktiskt.

Alltså behöver vi bara det allra viktigaste -  så vi började räkna upp vad det är.
Rolle kunde nöja sig med inlagd sill, "Gurras" sardiner i tomatsås (konstig julmat, men det åt han jämt som barn och har fortsatt med under alla år), köttbullar och julskinka.
Själv vill jag absolut ha lax, både varm- och kallrökt samt gravad. Sen sill, köttbullar och skinka - och så ÄLSKAR jag lutfisk. Men Rolle mår illa bara han känner lukten av den, så den får jag
väl - kanske - hoppa över.
Men när jag sa lax, så tyckte Rolle att det var ju inget viktigt. Kan bero på att han äter kopiösa mängder av sillen. Men då klämde jag till med att OM det blev något över av laxen så kan man ju alltid göra laxpudding. Skulle aldrig ha sagt det, han har tjatat sig till en redan idag - och här är den färdig för att ätas! Och den blev faktiskt mycket lyckat, bland det godaste laxpuddingar vi har ätit!!

Nu undrar väl vän av ordning vad jag skulle göra med limen. Jo, det är så att vi har varit i England massor med gånger och där får man ju så otroligt goda marmelader till frukosten. Min favorit är den illgröna limemarmeladen som inte går att köpa här. I alla fall inte här på Gotland!
Så det är vad jag passade på att göra!!

Den här marmeladen är jättelätt att göra; Man tar 3-5 limefrukter, tvättar ordentligt och skär i små bitar. OBS! Skalen ska vara med.
Sen kokar man bitarna i 20 minuter i 5 dl vatten, tillsätter 7 dl syltsocker och låter koka i 2 minuter till. Skummar och håller upp på rengjorda varma burkar.
Sen har man nåt gott till frukosten - om man gillar syrliga och lite beska marmelader!
Sen gick vi ut i växthuset med lite glögg i vår "glöggpumpa" med näverklädsel som vi fick i lysningspresent av min faster Maj & farbror Nisse för nästan 50 år sen (snacka om att hålla sig bra)innan vi gick in igen för att njuta av laxpuddingen!

Trots att vi flyttade en massa växter in i bubbellastväxthuset så finns det fortfarande en del vackert
att titta på!


Och då menar jag inte mig, utan dom vackra alströmeriorna på bilden ovan. *fniss*
Ha en riktigt trevlig helgonafton - det har vi med massor av ljus i hela huset för våra släktingar och vänner som inte längre är i livet!


6 kommentarer:

Gunilla Teckenberg sa...

Du är en mästare i köket, jag blir hungrig bara av att se dina bilder. Mat skall också vara vacker att titta på och det har du lyckats med.

Är det redan dags för glögg? Som värmekälla är den förstås förträfflig men jag får tvinga i mig, den är alldeles för söt för min smak.

Kram!

Gunborg Uhno sa...

Mmm Laxpudding som är så gott.Måste be maken fixa det någon dag.
Lycka till nu på Tisdag .Håller tummarna för att allt ska gå bra.
Kram/Gunsan.Gunborg Uhno sa...

Onsdag var det ju inte tisdag.Kram igen.

Ölandsvindar sa...

Här får det bli korv som vi stödköpte under julmässan. Men det är lokalt tillverkad korv så det går ingen nöd på oss. Visst, jag hade skrivit min dikt en mörk vinternatt för flera år sedan när vinden ylade utanför. Skönt att lilla vovven är OK och tänk, du kan säkert köpa bikini till sommaren när hålet är fixat! Ja, ja, jag vet! Ingen bikini.
Kram /Kerstin

Evas Kvarnaro sa...

Hej, jag läser och ser att du är på 'hugget' mer än jag, bravo Susie.
7 st lime-frukter - toppen bra och sen göra marmelad - fastän den är lätt gjord
så spelar det ingen roll, bravo och det låter gott. Den hade Rolf gillat för han älskar citroner och kan suga och äta dem som apelsiner - huu . . . jag ryser . . .
Mat - inlägg för oss bägge, vi tänker lika . . . vad trevligt att 'min' soppa blev så populär, garanterat att den är godare än min, för du kan laga mat, jag märker det.
Min familj älskar den soppan, men ibland kanske de blir trötta på den, så i förra veckan gjorde jag en annan polsk-soppa, eller det ryska namnet 'Borsjtj'.
Först sa Maria nej den gillar jag inte, men jag 'tvingade' henne att provsmaka,
'ojdå den var visst god' säger hon, javisst man måste prova innan man yttrar sig.
Du är en duktig kock, gör inga vanliga recept utan det låter alltid så proffsigt, synd att vi inte bor närmare för då hade jag tittat in väldigt ofta på provsmakning av din mat, och fått lite mera inspiration.
Ser att ni har det så mysigt i växthuset, det är ni värda.
Men fy stackars er där på ön, sååå mycket snö, usch tvi och fy så trist.
Visserligen en vit vacker värld, men jag tycker ändå att uschet passar mig och dig.
Rolf säger hela tiden att 'hur går det för dem på Gotland- han menar er förstås,
nu är ni väl snart insnöade.
Inte går väl Rolle ut längre sträckor med Santos,
han får pinka bakom knuten, hi hi . . .
Akta dig Rolle så du inte faller och blir en snögubbe, 'fniss' menar både skoj och allvar. Santos får ha en öronvärmare och halsduk på sig så han inte fryser.
Vad tycker han om snön ?
Sköt om er i stugan, stick inte ut näsan mer än nödvändigt, om det blir alldeles för jäkligt väder på onsdag så 'ställ in' om det går,4 mil blir dubbelt vid kusten hos er
Vinter hälsning med varma kramar till er från oss.
:=)/ EvaIngrid sa...

Nu blev jag sugen på laxpudding, det är så himla gott. Jag brukar göra laxsufflé också när jag får några laxbitar över som jag inte vet vad jag ska göra med. Det är också jättesmarrigt med pressad potatis och smält smör till. Mums!!
Lycka till i morgon!
Kram, Ingrid