KOMMENTAR

VIKTIGT!!!
Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!fredag 21 oktober 2016

MAN SKA INTE...

...titta för mycket på udda program på TV! Jag "råkade" få in ett program som handlade om en arkitekt i Kanada som hade ritat och sen fått byggt en husbåt åt och sig och sin fru. Meningen är att dom ska bo i den nu när dom har pensionerat sig.

Husbåt i Espoo, Finland.

Det var ingen vanlig husbåt precis, utan en otroligt vacker skapelse i tre plan. Mycket större och snyggare än den ovan - även om jag gillar den med. 
Den var alltså jättestor med ett "källarplan" som också var själva motvikten mot dom andra två planen ovanpå. Det fanns en massa finesser (han var ju inte en duktig arkitekt för intet), bl.a. fanns det i det undre planet ett runt stort fönster där man såg direkt  ut i vattnet.

Så här ser det ut här hemma på "torra land" på baksidan mot kohagen just nu. Det gula i mitten är rönnsumaken
`Tiger Eyes´.
I det undre planet fanns också en dörr som gick till ett litet förråd där det stod ett par cyklar. Förrådet var en liten hiss så man kunde bara trycka på en knapp så var cyklarna uppe på däck! Eller så kunde man lasta in det man behövde och skicka ner det!!

Lite blommor har jag kvar på altanen...man får ju inte sluta för snabbt!

Husbåten byggdes alltså på land och sen fick man se när den stora klumpen skjutsades ner i vattnet på slipers och så fraktades den med hjälp av en bogserbåt jättelångt i timmar till sin slutliga kajplats bredvid andra husbåtar vid någon stor stad. Vilken har jag glömt.

Här ser man tulpanträdet som faktiskt har växt till sig riktigt bra. Det är väl 4-5 år sen jag fick det av våra vänner i Burgsvik och då var det väl en 60-70 cm bara.
Alla var mycket spända för att se hur det stora fönstret under vattenytan skulle klara sig eller om det skulle börja läcka runt om, men det var inga problem. Mycket kul att se, men...det var köket som bara gjorde mig helt mållös. Allt i husbåten var ju av första klass, supermodernt och mycket välplanerat. Och jättestort!

Den rödbladiga och gulblommiga klövern står i en rund bunke utan dränering och trots torkan i år tror jag att jag bara vattnat den 4-5 gånger under hela säsongen. Helt otroligt, men nu har jag läst så mycket negativt om dess förmåga att sprida sig så nästa år blir det ingen ny!
Köket hade enormt högt i tak - två våningar - med en stor köksö (naturligtvis) som man också kunde använda som matplats. Ovanför köksön hängde tre lampor.
Dessa var dom snyggaste jag någonsin sett!


Dom var cylinderformade i rökfärgat glas, c:a 70-100 cm cm höga. Helt utan dekorationer, men dom hängde från ett tak som var högt ovanför dom och det fanns inga lampkåpor i taket - eller liknande onödigt. Så fantastiskt snyggt.....

Våra nya, lite mer moderata glascylindrar.
Nu är man varken utrustad med en arkitekt till make eller har egen sådan utbildning, inte heller med miljoner så man skulle kunna få en husbåt eller villa ritad åt sig och sen inreda med nya tjusiga saker. Alltså man får nöja sig med det man har - och jag är faktiskt väldigt nöjd!

Som sagt, inte så avancerade och tjusiga lampor som dom på båten i Kanada - men helt godkända ändå!
Men...våra taklampor i matrummet har jag varit enormt trött på i massor av år nu. Kanske inte på själva lamporna så mycket som på kåporna i taket. Inte snyggt!
Alltså begav vi oss ut på lampjakt!!
Inte lätt, för lampor vill man ju gärna se lysa innan man köper dom. Så att köpa på nätet var inte att tänka på och här på ön finns det ju inte så många ställen att välja på.

Det som var bäst med dom här nya lamporna är att dom är snygga släckta också! Dom ser ut att vara gjorda i krom, en metall vi gillar högt!
Men...till slut hittade vi en armatur som vi både kunde tänka oss. Fast sen skulle dom upp också - och det var inte lätt. Med hjälp av vår gode vän elektrikern Kjelle igår sitter dom dock där nu och vi är väldigt nöjda och det är ju det viktigaste!

Tills nästa gång man ser nåt på TV och får för sig att ändra igen.....

10 kommentarer:

Ruben sa...

Verkligen tjusiga lampor. Ser väldigt modernt ut. Det ser ut som det är ljusslingor inuti, men det kan det förstås inte vara. Hur ser själva ljuskällan ut, undrar man.
Ha det gott!
/Ruben

Ruben sa...

PS
Hur har elektrikern fått till det i taket?
/R

Ruben sa...

Susie, du borde nog också skaffa dig en husbå (med stark motor). Kan vara praktiskt om ryssen kommer! :-) Fast, nu när ni har egen armé är kanske Gotland det starkaste fästet i Svedala?!

Ruben

Ruben sa...

"husbåt", skall det vara!
/R

Ingrid sa...

Den husbåten gick inte av för hackor förstår jag. Det har varit en serie på någon kanal med reportage från såna där spekulativa hem. Jag har sett ett par stycken, men just husbåten missade jag. Det är sånt där som min fantasi helt enkelt inte räcker till för.
Era lampor däremot klarar jag! De är jättesnygga!
Kram, Ingrid

Ölandsvindar sa...

Vi har bekanta i Trosa som sålde villan och byggde sig en husbåt. De har nog bott på den i femton år nu. Svårt det där med lampor. Man behöver allt starkare ljus men de ska ju helst vara snygga också! Min lampa i taket över matbordet i köket sitter kvar efter förre ägaren och tar jag bort den måste hela taket målas om. Ingen som har lust med det i den här familjen.
Trevlig helg till er där borta på den andra ön.

Evas Kvarnaro sa...

Jag gillar att titta på sådana udda program också och jag har sett många olika konstiga spännande byggnadsverk men inte just denna husbåt.
Folk måste ha tid och gott om pengar för att bygga något sådant udda 'hus'.
Men kanske de får in lite kosing när de visar upp sin skapelse för 'världen', vem vet.
Du har ett vackert och modernt hem Susie, en helt annan stil än jag.
Men tur är att vi alla har något speciellt, trist vore annars.
Tack för berättelsen, måste komma ihåg att titta på programmet.
Må så gott/ Eva

FREEDOMtravel sa...

Att bo i husbåt är mysigt!!! Vår husbåt är kanske inte sådär lyxig, men vi har ändå ca 75 kvm inomhus plus däck utomhus och allt funkar modernt och bra! Äääälskar vår husbåt! :) Önskar en fin söndag!

Carita och Bertel sa...

Vilka snygga lampor, jättefint och modernt. Ibland blir man så trött på allt man har och skulle vilja byta ut en del saker. Men då blir det ofta så att det inte passa ihop med det andra. då kanske man plötsligt måste byta mycket mer än man tänkt från början. Därför får allt vara som det är hos mig just nu i alla fall. Fast på hösten vill man väl gärna mysa till sig lite och göra lite fint inomhus. Få se om jag hittar på något. Ha det fint. Carita

Anonym sa...

Nej du Gnhild Irene Blom vi läser inte din BLOG.. 🙃