KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

söndag 28 augusti 2016

PROJEKT PÅ GÅNG

Nu har det gått exakt en vecka sen mitt 1000:e inlägg här på bloggen. Då passade jag på att lägga ut en liten frågetävling. Jag talade också om att man hade en vecka på sig att komma in med svar, så i natt klockan tolv är alltså tävlingen avslutad!

Uppstammad lärk till vänster med klätterbenved under. Rosenflockel - som är ovanligt liten och har små blommor i år på grund av vattenbrist - till höger. Fotat från vägen på morgonprommisen med Santos idag.
Det har kommit in en hel del svar, men faktiskt endast tre rätt hitintills. Tävlingen var nog kanske i svåraste laget, men det fick ju inte vara alltför lätt - så många priser tänker jag inte dela ut! *fniss*

Sammetshortensian jag fick av min väninna och f.d. granne Bibbi när jag fyllde 60. I år har den endast 4 blommor, men den  växer enormt så den beskärs kraftigt varje vår. I förgrunden en gulblommig rödbladig klöver i en kruka på en liten ställning.
Nu återstår endast att komma fram till vem som har vunnit av dom tre. Det görs inom ett par dagar, då jag också kommer att presentera vinnarna - samt dom rätta svaren på frågorna.

Lite nytt fräscht vid ingången.
Tills dess kommer jag dock att ägna mig åt trädgården eftersom jag har ett nytt projekt på gång!

Dom otroligt blomvilliga lupinerna i en av pallkragsrabatterna. Dom har blommat hela sommaren.
Jag har nämligen fått för mig att ändra ganska radikalt bredvid växthuset. Ja, radikalt och radikalt, det kanske är lite fel uttryck. Men en del jobb blir det nog! *fniss*
Igår grävde jag upp en liten rabatt (se nedan) precis bredvid växthuset, planterade om en del i den och flyttade dit en del annat  - och då såg jag att det jag gått och funderat på ett tag stämde!
Efter omplantering: Längst bak 4 st salvia plus 3 stycken gulbladiga funkiaskott. I mitten en ovanlig Mahonia som inte bara har ljusgröna blad med röda bladfästen, den blommar på sensommaren/hösten också!
I främre delen 9 olika alunrot -  som jag nu hoppas på ska ta sig fort.
Det jag gjort vid sydgaveln tidigare med grus och sten - alltså för flera år sen innan växthusbygget - fyller inte längre någon funktion. Men framförallt så ser det lite konstigt ut och måste därför göras något åt. Och det omedelbart!
För sån är jag, får jag för mig nåt så måste det fixas direkt. Alltså nu! Inte i morgon eller nästa vecka eller om nån månad eller.... 
Flera "plättar" med grus och en stengång som inte behövs längre!

Nej, bort med "plättarna", flytta gruset och ta bort stenarna!
Så jag snackade lite försiktigt med Rolle och talade om hur jag hade tänkt mig det hela. Vilket resulterade i att han kom med en ännu mer långtgående idé. Och en mycket bra sådan, alltså fick man ytterligare trädgårdsjobb.....som om man inte hade det tidigare!?

En Buddleja på över 3 meter!
Jag tänkte jag skulle passa på att berätta historien om det lilla fula skottet som växte upp till en stor vacker buske. Du som läst om min fjärilsbuske vet ju vad som hände, så det här är till er andra!

Fjärilsbusken lever verkligen upp till sitt svenska namn!
Ett år efter det vi byggt garaget på den gamla vägbanken - som alltså bara innehåller sten och grus - så kommer Rolle till mig och frågar vad det är för litet skott jag planterat bakom garaget?
Vadå!? Där kan ju inget växa! Jodå, det blommade också. I lila!!
Fjärilsbuskens underbara LILA blommor! Men jag har numera en till i "gräs- och bamburabatten" som har ljusare lila och orange blommor!!
Det visade sig vara ett självsått litet skott som kanske var 25-30 cm, men som låg utmed marken. Jag hade försökt odla Buddleja i långrabatten, men dom dog hela tiden för mig. Där var det tydligen för bra jord med för mycket vatten.
Däremot det här magra och uschliga stället, som dessutom inte heller hade speciellt mycket sol, hade den dock valt själv - och det var alltså den här Buddlejan.
Växter är bra konstiga ibland!

3 kommentarer:

Evas Kvarnaro sa...

Grattis till denna fantastiska stora fina Buddleja, den är underbar och jag blir avund.
Jag har en som jag vårdar så ömt men den blir tyvärr inte lika stor och fin,
men jag är glad för 1,30 m och mina fjärilar är nog också glada för det lilla, hi hi ..

Det kommer ett mail ikväll.
Kram/ Eva

Anonym sa...

Hej där, Jag ska inhte vara med och gissa på den tävling, för jag kan ju alla svaren! Hepp! Men det är trevligt att du gör den o vi får väl ett tröstpris när vi kommer ner snart igen. Kram så länge,
Kusinen i Stockholm/Älta

Ölandsvindar sa...

Maken ser ut som om han behöver tas om hand när jag föreslår nya projekt, så jag får väl ligga lite lågt. Jag har spanat in en buske med buddleja som ser ut att blomma hela sommaren, så jag ska dit med sekatören i vår och stjäla några kvistar. Den som jag har är antingen "fel" sort eller står alldeles för varmt mot en mur, så den blommar över alldeles för fort.
Kram /Kerstin