KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

söndag 8 mars 2015

VÅRVÄXTER OCH LOJSTA

 Det är konstigt att inte snödroppar växer i min trädgård. Jag har försökt plantera dom både som lök och "in the green" (alltså lökruggar precis efter det dom blommat över, men när dom fortfarande är gröna) men inget fungerar här.....Däremot snöklockor (Leucojum spp) - som en del också kallar klosterlilja - dom har tagit sig in i trädgården av sig själva!? Ibland är det här med odling av växter ganska förunderligt.....I det gråmulna och blåsiga vädret igår tog vi oss till Lojstaskogen för en liten prommis. Tyvärr visade det sig att precis där vi brukar gå, under vindskyddande stora träd, där hade det avverkats. Fanns inte ett träd kvar, så vi fick välja en annan liten skogsväg som gick in precis bredvid det här "rikkärret".


På varje ställe av vägen där det var öppet runt om blåste det förskräckligt, så prommisen blev inte alltför lång. Men...vi kom till det här fascinerande grustaget mitt inne i skogen. Och Santos blev väldans nyfiken.


Fast han - som alla våra tidigare hundar - gillar inte att få blöta tassar, så vi behövde inte oroa oss att han skulle springa ner till vattnet. Men det var spår efter dom vilda gotlandsrussen överallt, så förmodligen går dom hit för att dricka - när dom är i den här delen av skogen.


Igår var dom istället på sitt vanliga ställe en bra bit därifrån. Dom stod framme vid staketet där man ger extra utfodring under vintern. Dom går ute året om och äter det som marken erbjuder, men dom får alltså tillskott med lite hö för att hålla sig mätta och friska under vintern.
Vet inte hur många dom är just nu, men det pratas om c:a 30-40 stycken, fast för några år sen var dom hela 70-80. Området dom går i är jättestort och dom sköter sig helt själva - ända tills i juli då dom ringas in och så väljs ett antal ut för att bli domesticerade.
En enda hingst får vara kvar; Den vackraste, starkaste och den som man hoppas och tror ska vara bästa avelshingsten. Ibland får den hingsten bara gå i skogen ett par år, men det finns hingstar som fått gått kvar länge beroende på deras extra bra avelsegenskaper.


Till skillnad mot igår är det - just nu - ett fantastiskt vårväder. Solen skiner, det är inte alltför blåsigt och det känns nästan varmt ute!
Här ovan ser ni den gulbarriga tujan som vi stammade upp för några år sen men som hade växt ner igen. Nu har vi återigen beskurit den massor nedtill och hoppas på att det ska räcka för i år.


Till skillnad från alla mina torra prydnasgräs - som jag tröttnat på att plantera beroende på allt jobb man har med dom på våren - så har jag blivit mer och mer förtjust i bambu. Här ovan är det en storvuxen med gula stammar. Som synes har den ynglat av sig, så det kommer en rugge lite till höger om den. Förra året lovade jag bort den lilla ruggen, men personen ifråga kom aldrig och hämtade den - så nu är det kört. Jag behåller den..... *fniss*


I fredags hade vi ett par vänner här på middag och av dom fick jag (vi) en kruka med en alldeles förtjusande planta med hundtandslilja. Det är alltså den som står i mitten på bänken.


För att man ska se den bättre vid fotografering flyttade jag den till den svarta skänken - och tog ett par närbilder. Det är väldans konstigt, men jag har inga i trädgården! Varför vet jag inte, det har bara inte blivit av att plantera några!! Hmmm.....


Det är ännu konstigare med tanke på att innan vi flyttade hit så såg jag ett trädgårdsprogram från Gotland där det var en gräsmatta helt fylld av dom. Det verkar som om hundtandsliljorna gillar kalk och därför trivs extra bra här - och så har jag inte några!? Ja, ja - hur dom får man vara?


Men riktigt dum är man ju! I förra inlägget frågade jag om någon kunde tipsa om rosa sommarblommor i spiror - och visst fick jag tips; Lövkoja! 
T.ex. den här underbara ovan som heter Appelblossom. Fast jag tror ju inte att Jonas i När kommer att ha den, men säkert någon annan i rosa eller vitt.....

Nä, nu måste jag ut igen! Det gäller ju att passa på när det är så fint vårväder. Det skulle tydligen inte hålla i sig tills i morgon tyvärr. Men det gör inte så mycket, då ska jag till Visby för ett möte med alla trädgårdsföreningar på ön. Vi ska försöka få till en gemensam hemsidesportal. Vi får väl se hur det går!


6 kommentarer:

Marlise sa...

Sehr schön, die Schachbrett Lilie (hundtandslilja).
Hier ist es heute wirklich fast 20 Grad +
Wir werden Fahrrad fahren.
Genieße du auch das schöne Wetter auf Gotland.
Ich wünsche dir einen schönen internationalen Frauentag

Mycket trevligt, schackrutiga liljan (hundtandslilja).
Här är det nu egentligen nästan 20 grader +
Vi kommer att rida sina cyklar.
Njut av det fina vädret också på Gotland.
Jag önskar er en underbar Internationella kvinnodagen
Marlise

Ingrid sa...

Visst har det varit härligt väder idag. Nu skulle det kunna få hålla på så här ett tag.
Kram, Ingrid

Anonym sa...

Kungsängslilja../ Margareta

Anonym sa...

Och tack för senast!

Anonym sa...

Blomman du visar upp är ingen Hundtandlilja utan KUNGSÄNGSLILJA!

Susie på Stjärnarve sa...

SORRY, det blev lite fel - det är klart att det är en KUNGSÄNGSLILJA!
Susie