KOMMENTAR

VIKTIGT!!!
Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!



fredag 6 mars 2015

BLOOMING FRIDAY - ROSA

Ibland har man otrolig tur. Som t.ex. det här med både förra veckans och den här veckans tema!
Jag håller ju precis på med det här med min omplanering av min s.k. "lyxrabatt" -och jag har faktiskt tänkt att plantera sommarblommor i rosa!

Alltså - att rabatten kallas "lyxrabatt" beror på att det var inte alls nödvändigt med en rabatt framför rosenspaljén, men jag ville ha något fint att titta på när jag - någon gång - sitter där på parkbänken. Och så ser det både trevligt ut från vägen och för dom som kommer och hälsar på! Vilket jag tyckte var en tillräckligt bra anledning att anlägga en ny rabatt - trots att jag hade så många!!


Tyvärr blev inte rabatten speciellt lyckad första året, alltså gjordes den om redan förra våren med egna perennplantor, mesta delen var alunrot. Men blev inte bra då heller. Nu blir det alltså ett tredje försök, den här gången med massor av sommarblommor.
Fast man får väl se framåt sensommaren om jag ändrat mig igen. Det är ju det som är så bra med trädgårdhobbyn, man kan ändra sig hur många gånger som helst! *fniss*

Den här ljusrosa dahlian ovan med mörkt bladverk ska absolut vara med som stomme i rabatten. Älskar färgen och också dess mörka bladverk - dessutom så vet jag att den finns att köpa i blom tidigt hos Jonas i När! 

En dubbel Zinnia med starkt rosaröd mitt skulle inte heller sitta i vägen. Det tråkiga är dock att det oftast är Zinnior i varma färger som det finns färdiga plantor av. Och som ni vet så drar jag inte upp egna frön!                                                   
Fast igår sådde jag luktärtor. Yes! Fick en påse av min tyska bloggväninna och då bara måste man ju försöka. 
Nu brukar jag inte lyckas speciellt bra med luktärtor, men jag har i alla fall gjort så gott jag kunnat.  
Jag har öppnat fröna med hjälp av en nagelsax (=pytteliten sekatör) och dom har fått ligga i blöt och svälla. Sen har dom åkt ner i två djupa krukor i såjord och står nu i fönstret i det svala men ljusa gästrummet. Ska bli väldans kul att se hur det fungerar!






Men även en enkel, då gärna starkt rosa zinnia om det finns, skulle jag vilja ha. Jag är väldans förtjust i zinnior sen jag var i Skåne för 10 år sen och kom hem med två påsar från Hammenhögs som jag drog upp alldeles själv. Och dom blev jättesnygga!


Men finns inte det får det bli något annat riktigt STARKT rosa, kanske en sån här petunia - en växt som jag egentligen inte är så förtjust i - men den här med gröna kanter är så läcker! Även den har jag haft tidigare!


Det blir alltså en rabatt med sommarblommor för då kan jag i lugn och ro se om jag kan få till det här med stentråg/tufatråg. Sen kan jag i höst göra om "lyxrabatten" igen om jag inte gillar det här med sommarblommor och därefter plantera lite dvägbarrväxter. Låter inte det som en praktiskt och vettig uppläggning!?



Men till att börja med ska jag alltså ha en blomrabatt helt i rosa. Och då ska jag försöka välja blommor som ser lite olika ut. Inte lätt alls att planera i förväg, det är helt klart lättare när man är på plats hos Jonas och kan välja ut plantor med olika blommor i varierande rosa nyanser och ställa dom bredvid varandra.  
Här ovan är det den otroligt vackra alströmerian jag hade förra året i en stor kruka. Jonas var lite besviken på den, han tyckte inte att den växte tillräckligt. Men jag hade ett enda exemplar och det blev jättestort. Så det är helt klart en sort jag ska kolla in, även om dom var ganska dyra och dessutom kanske har lite för varmrosa ton beroende på det gula i mitten - och dessutom kanske det inte finns några i år om Jonas själv inte gillade dom! 


Sen har vi verbena som finns både som vanliga plantor och som hängande och dessutom i massor av färgställningar. Jag älskar dom, men dom är lite krävande när det gäller vatten och så är man tvungen att knipsa av det överblommade hela tiden - så det kan bli lite mycket jobb. På altanen går det ju bra, då kan man göra det medan man sitter där och torkar efter badet! 


Den här lite kalla nyansen ovan tror jag passar bäst till dahlian, men man får väl se vad som finns i verkligheten i år!


Och sist - men absolut inte minst - krysantemum, som jag absolut vill ha massor av. Jonas brukar också ha flera färgställningar av dom så jag har haft starkt vinröda, varmt röda, kyligt rosa och så den svagt rosalila ovan. Ett stort färgurval får ses som ett stort plus i det här sammanhanget!



Jag kommer att försöka hålla mig till 3-5 sorter, men många plantor av varje. Det enda jag inte hittat något av är något med hög spira i rosa eller rosavitt. Den här fingerborgsblomman är visserligen jätteläcker, men den blir inte lätt att hitta plantor av och dessutom blommar den ju inte hela sommaren. Men du kanske kan tipsa om något.....?

För fler inlägg under rubriken Blooming Friday - Rosa gå in här!

14 kommentarer:

Gunilla sa...

Fantastiskt vilka fina växter i rosa.

Trevlig Helg

Maribel sa...

Det kommer att bli så fint i din nya rabatt, vad roligt att välja bland olika växter. Trevlig helg!

Piasofia sa...

Låter absolut som en bra idé att prova med sommarblommor i rabatten! Den rosa Dahlian med mörka blad är fantastiskt vacker.
Må så gott!

Veronica sa...

En rosa "svävare" som är romantisk och skir och jag gillar skarpt är Röd pipört. Vill du ha så kan jag skicka en planta till dig :) Och sen såg jag den perenna rosa Verbenan (Hastata "Rosea) på bild hos en FB-vän och blev förälskad :) Tips?

Kram och ha en skön helg!

HWIT BLOGG sa...

Ett underbart rosa inlägg..tack!
Kram,
Titti

Anette i Torsåker sa...

Vilken omsorgsfull planering. Kommer att bli hur bra som helst.
/Anette

Marlise sa...

Dann hoffe ich doch, das die Wicken wachsen
So gibt es eine Verbindung
aus der Eifel nach Gotland.
Bei dir die deutschen Wicken
bei mir der Kalender aus Gotland.
Ich wünsche dir ein schönes Wochenende

Då skulle jag hoppas att luktärtor växa.
Det finns således ett samband
från Eifel till Gotland.
I ditt fall, de tyska luktärtor
för mig kalendern från Gotland.
Jag önskar er en trevlig helg, Kram Marlise

Villrose sa...

En god ide, ja :) Rålekker Dahlia!
Løvemunn (Antirrhinum) kan jo minne ørlite om spir, og blomstrer hele sommeren. Finnes i alle ønskelige nyanser. Hvorfor ikke noe prydgress...

Margot sa...

Vackra rosa blommor!
Ha en trevlig helg!
Margot

Evas Kvarnaro sa...

Tänk snart är vi där, i den blommande rosa hagen. Väldigt mycket rosa du hade
och de är super vackra.
Ny Header blev igen, håhå jaja . . .
Min snälla Maria har ett jäkla tålamod med mig, jag tycker det är så mycket att komma ihåg kring 'att fixa Header'.
Man vill ju förnya sig lite, det blev en liten ny, den får duga tillsvidare.
Idag har vädret varit mycket blåsigt och kallt, 'attan oxå', men i torsdags var det vår och söndag har 'de' lovat vår oxå. Hmm... vågar man tro på detta.
Må väl,kram/ Eva

Anja sa...

Låter roligt med en lyxrabatt!
En rosa rabatt låter läckert. Det jag skulle rekommendera (om du skulle fråga mig ;-)!) är att även plantera prydnadsgräs. De finns många ettåriga sorter att välja mellan.

/Anja

Meta sa...

Visst är det så alla har massor av rosa i sina rabatter. Så härligt det är.
Ha en fin söndag
Kram meta

Millas Trädgård sa...

Ljuvligt, ljuvligt med allt vackert rosa! Nä luktärtsrötter är lite känsliga. Man får vara lätt på hand när man planterar ut.dom. Ifjol sådde jag dom direkt i en typ av torvkruka som bara var att gräva ner i rabatten. Sen är det bara att gödsla och hålla tummarna☺
Ha en fin söndag!
Milla

Rost och rädisor sa...

Ska bli kul att se din rosa rabatt så småningom.
Allt gott
Anette