KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

söndag 8 februari 2015

VALLHAGAR OCH HEMMAVID

Till skillnad mot vad vi ska göra idag, tog vi en liten prommis med Santos igår i det vackra vädret. Det var plusgrader och solen strålade. Det är det visserligen idag med, men det blåser halv storm så vi tänker inte ge oss ut på nån längre promenad. Santos får ursäkta - och det gör han nog så gärna. Han gillar inte heller när det blåser!

Igår åkte vi till ett av våra favoritställen, Vallhagar, som ligger en kort bit från Fröjel. Alltså ganska nära vårt hem. 

Här kan man gå runt hela det inhägnade området med sina fornlämningar. Tar en bra stund. Man kan gå in i det - fast då måste man klättra över på en stätta, vilket inte jag kände för igår (är höjdrädd och det var lite isigt) - eller man kan gå en liten bit och vända. Det senare brukar vi inte göra, men vi var tvungna igår. Vi skulle inte vara ute så där jättelänge.....

På staketet vid stättan hittade jag den här vackra texten om Gotland uppsatt. Hans verkar helt klart lika betagen som oss av ön!

När vi sen var nästan hemma så frågade Rolle om vi skulle åka runt lite i närområdet. Det var ju så vackert väder. Så vi tog den lilla Mellingsvägen som går hela vägen bakom vårt hus bort till kyrkan.
I början på vägen ligger det här vackra gamla huset - kolla in fönstren i ovanvåningen! 
Det bebos på somrarna av en mycket duktig fotograf, Nisse Peterson. Han fick vid ett tillfälle se en kokbok jag hade i köket; Vinterns Goda Ting. En bok som förutom recept har otroligt vackra bilder. Han påpekade förvånad - boken är ganska udda - att det var han som var fotografen! Jag blev stum av beundran.....


Vägen går i en stor slinga och här är vi precis på andra sidan vår lilla skog (kohagen) och ett stort fält. Vårt hus ligger alltså bakom träden vid pilen.


När vi går ett hundratal meter rätt igenom kohagen bakom oss så kommer vi fram där ovanstående pil visar.Här har vi kommit fram till vägen som går från Eksta Kyrka söderut.


Efter två försök att från bilen fånga själva kyrkan på bild - det var träd i vägen - så gav jag upp. Så framme i korset som är 1,4 km hemifrån svängde vi till höger för att avsluta rundturen.


Men...efter en liten stund kom vi på att vi skulle kolla om Ekstas stora sevärdhet stod kvar så vi svängde av på en liten kostig till höger från landsvägen och körde ner ett par hundra meter. 
Det lilla huset mitt på bilden var en gång i tiden Ekstas Järnvägsstation och till höger om det finns numera ett lok uppställt!


Loket kom hit för några år sen, men exakt hur och vem som tog hit det vet vi inte. Men fastigheten ägs numera av den som tidigare ägde vårt hus. Han skaffade sig en bondgård i Levide, men den sålde han för några år sen och bosatte sig i Tofta. Därefter köpte han alltså den här fastigheten.


Om man vänder sig om så har man början på vår kohage. Vårt hus ligger alltså längst bort bakom träden till höger.


Så backade vi ut till landsvägen igen - ja, alltså Rolle backade och jag kom med lämpliga kommentarer - och fortsatte hem. Nästan framme stannade Rolle till där järnvägen gick tidigare men där det numera endast finns en vattentapp för bönderna.
Här brukar vi promenera den långa rakan fram till där det är lite ljusare på bilden. Där svänger man höger och går sen bredvid kanalen tills man kommer man ner på landsvägen igen. En lagom lång rastprommis för Santos på en halvtimme!

Och så var vi hemma igen.....

9 kommentarer:

Rost och rädisor sa...

Vackra omgivningar ni bor i och fina bilder. Hagen med de hamlade träden gillar jag nog mest. Vackert här också idag, men halv storm. Kanske vore en idé att ta en tur med bilen.
Tack för rundturen!
Anette

Susie på Stjärnarve sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
TantGlad sa...

Tack för en fin rundtur. Det var intressant, och många jättefina naturbilder har du bjussat oss läsare på.

Nu ska du ha en ny fin vecka.
Kramen.

Rost och rädisor sa...

Hej igen!

Angående kommentaren om maskros i rabatten, kom grannen en dag med en bekant som hon ville visa min trädgård för. Mitt under en diskussion om en låda i grönsakslandet utbrister hon:
-Titta ett gräs!
-Ta bort det då, svarade jag helt lugnt. Jättetrevlig och hjälpsam granne men pratar lite mycket ibland.
Trädgård har man ju inte för andras skull utan för sitt eget höga nöje och där gör man faktiskt precis osm man vill och orkar man inte så orkar man inte.
Ha det så gott och kram Anette

mammi sa...

Tack för en vacker rundtur. Vi har haft nordpolsväder i dag. Skulle fixa till bilen i dag, (service i morgon) men det blev en snabbstädning kan jag lova. Man fryser bara man TITTAR ut.
Ha det gott alla 3
kramar från oss 3

SolBo Förlag sa...

Vad hjälper du till med för några kommentarer vid backandet? Tur att du inte fick någon dum idé för att få en bild på kyrkan. Man får nog inte såga ner träd hur som helst. :) Ni bor verkligen fint. Jag tycker heller inte om blåst. Fy vad kallt det var igår. Kram Bosse

Ingrid sa...

Det är verkligen jättefint i Vallhagar och den där rundan gick jag med Bosse o Carina för ett par år sedan, men det var i början på mars.
Det där loket såg vi dock inte trots att vi gick järnvägsbanken. Det måste ha kommit dit senare.
Ha en fin vecka!
Kram, Ingrid

Gunilla Teckenberg sa...

Återigen en hel palett med underbart vackra vyer.

Och nästan ingen snö, inte utan att jag blir avundsjuk! Här är det varmt idag, hela +7,1 grader men snödjupet lämnar något övrigt att önska, gissar på ca 40 cm.

Kram!

Anni sa...

Nisse var ju gift med Anna Bergenström och har fotat de flesta av hennes kokböcker, tills de skilde sig och dottern Fanny (som också är fotograf) började samarbeta med mamman.

Hu, vad du får mig att längta till Gotland!