KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


söndag 7 december 2014

JULBELYSNING OCH SURDEG

Jag måste nog förtydliga min kommentar i förra inlägget om att Rolle är bortskämd. Visst är han det, men inte alls när det gäller att göra saker i hushållet!

Försökte ta några bilder på ytterbelysningen och adventsstakarna i fönstren...men dom blev inte bra!
Vi delar nämligen på det mesta, men vi delar på så sätt att vi gör det vi är bra på. Alltså så lagar jag mat (och ställer till), dekorerar & pyntar, bäddar och tvättar. Rolle tar hand om allt trist i köket; avdukning (jag reser mig bara från matbordet), maskindiskning, ställa in allt - både mat och porslin, samt göra ren spis och ugn samt den vardagliga städningen som dammsugning. 

Men det syns i alla fall tydligt hur mörkt vi har här!
Vi har ju haft en firma ihop i 40 år och jobbade då med den lika mycket, så det är inte mer än rätt...även om jag vet att det finns dom som tycker att det är JAG som är bortskämd!? Förstår inte det alls.....*fniss*

Det ljusa till vänster är från min ficklampa, en sån plus en reflexväst måste man ha när man går på vägen!

Nej, det jag menade är att han är bortskämd med att få bra mat. Vi handlar t.ex. ytterst sällan halvfabrikat (smördegen var ett undantag, för jag är inget bra på att baka - se nedan) och vi köper närproducerat - helst från Gotland annars från Sverige. Vi köper ALDRIG kött eller fläsk från utlandet. Vi äter mycket färska grönsaker TROTS att jag inte odlar det, men det finns det ju andra här på ön som gör. Dessutom gör jag ofta "tillgjorda" rätter och hittar på rätter osv.  Det är alltså på så sätt min gubbe är riktigt bortskämd!! 


Maten jag gör blir för det mesta riktigt bra (kan man säga så som svensk utan att visa för mycket hybris), däremot är jag urusel  på att baka. Vi fikar ju inte och jag äter minimalt med matbröd. Så när vi var på julfesten förra fredagen och Rolle fick smaka ett hembakt ljust surdegsbröd som var så vansinnigt gott - han gillar inte när det smakar surt - så lovade jag i ett "mycket svagt ögonblick" att jag skulle be att få receptet. Vilket jag gjorde - och så passade jag på att köpa mig en ny hushållsassistent! Det gäller ju att passa på!!*fniss*


Så gjorde jag en surdegsgrund och igår började jag baka med den. Idag gjorde jag det slutliga och så här vansinnigt fula blev bröden - se ovan. På slutet skulle man nämligen "vika degen och lägga skarven åt sidan" och då blev det så här. 
Men jäklar vilket gott bröd det blev. Nog det godaste surdegsbröd jag någonsin ätit, för jag var ju naturligtvis också tvungen att provsmaka även om det är till Rolle jag bakat!
Så min baktest blev otroligt lyckat och nu har jag ju en surdegsgrund på gång i kylskåpet, så det är bara att fortsätta baka och lära mig mer.....

9 kommentarer:

Carina sa...

Såg det även på f-b....det ser ju vansinnigt gott ut!
Susie, jag tror inte att Kasper har något syskon på Gotland, det skulle möjligtvis vara om han själv smitit...tagit färjan över...men när jag tittade sist så låg han i sin lilla fåtölj och snusade och sov så gott.....han har nämligen varit ute och jagat idag och husse har fått skjuta sitt första djur för kasper....jag kan lova att det var spännande (jag var nämligen också medbjuden på jakt)
Ha en fin vecka.
Kram från mig och nospuss till dig från Kasper och en riktig puss till Santos från Kasper.

Veronica sa...

Godmorgon,

Jag har aldrig testat på att baka med surdeg. Men jag brukar tycka det är gott- Jag äter inte heller bröd till vardags så när jag gör det så vill jag gärna att det ska vara sådär "supergott"

Har du funderat på att lägga ut receptet nånstans ? ;)

Kram

Ingrid sa...

Det är väl en väldigt bra princip - att var och en gör det den är bäst på. Så resonerade alltid Åke och jag också. Varför skulle jag sitta ute och köra traktor som jag var dåligt på och han hålla på inne i köket som han var helt usel på.
Det där brödet ser verkligen gott ut, även om jag ibland kan tycka att det där med surdegsbröd är en aning överskattat.
Kram, Ingrid

mammi sa...

Va vad det för fel på bröden ???? Man äter väl inte det för utseendets skull!! Eftersom jag f.n. inte har nån "händig" hjälp här hemma, kunde jag kanske få låna honom några dar ???? Han har ju varit här och sett så mycket som behövdes göras !! Tänk när det gått så långt att man känner sig "lyxig" och fri för att pedykuristen kommer hem till oss. Den där vidriga gubben som är full en gång i månaden, hatar jag. Han kan väl bli så full att han kollapsar för tid och evigt. Ebb & flod klarar sig nog ändå. Har köpt nya morgondojor med sidenrosetter,vrålsnygga och sköna,
tyckte nog Elvis också !!! Man kan ju inte bli arg på nån som lägger huvudet på sned och säger " vem jaaaag"
Kram till er 3
från oss 3

Evas Kvarnaro sa...

Hej Susie, tack för den långa kommentaren hos mig.
Jo jag vet att du är en person som gillar jul, mera jul . . . .
Varför inte alla har vi olika önskningar, vi gör som vi vill, som tur är. Med åren minskar man med vissa saker, så blir det.
Alltid lär jag mig något nytt om dig och din julpyntning, *fniss*
Men det är ju du själv som tar fram och plockar in jul sakerna.

I år lämnar vi advents pysslet, sticker i mornbitti Tenerifa.
Julen firar vi sen hos Maria, är hemma på julafton morgon.
Ska berätta mera, har ej gjort stor rubrik att vi sticker bort. Men vi har hus-katt-höns- värme vakt hos oss. Sonens svärmor bor här, det känns tryggt för oss.

Jag ser framför mig hur mörkt det är på eran byaväg där i Stjärnarve. Vid klart väder är det bara Stjärnorna som visar dig vägen, reflexer skam an ha så klart, även Santos.
Huset lyser upp så fint och det ser inbjudande ut. Hade vi bott nära hade vi knackat på då och då.
Varm jul-kram till er alla tre.
Eva o Rolf

Ölandsvindar sa...

JA, det där kalaset skulle man inte ha något emot! Du pysslar verkligen och gör det trevligt för dina gäster. Själv funderar jag på mat till torsdag då några gubbar ska hjälpa oss med en del grejer under hela dagen. Det lutar nog åt baconinlindad köttfärslimpa fylld med soltorkade tomater och fetaost.
Kram /Kerstin

Knatten sa...

Ja visst är det så det ska vara .... Att man skämmer bort VARANDRA så inte det blir orättvist. Jämn fördelning av bortskämmandet är bra för alla.
Kram på dej. /Knatten

lavendia sa...

Jag tycker faktiskt att hembakt inte ska vara så där jätteperfekt. Och de ser goda ut. Har du köpt en ny hushållsassistent har du väl tänkt börja baka mer???
Jag bakar mycket, men nästan bara bröd. Hur kul som helst!

Anonym sa...

Här gör vi precis som ni gör. Perfekt lösning. Jag gick över helt till surdeg i våras. Det funkar bra. Jag gör det för att få ett stabilare blodsocker. Det finns mycket att välja på. En del är gott och en del mindre gott. Kram Bosse