KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


tisdag 25 november 2014

BIL, MAT OCH VÄXTER

Som du förmodligen har förstått, om du följt min blogg, så gillar min gubbe att meka. Han kan helt enkelt inte vara utan det, då klättrar han på väggarna. Så trots  att vi köpte en helt körbar och dessutom riktigt fin Mazda MX5 (Miata) i våras, så bara måste han plocka isär den. Tidigare har han renoverat ett antal veterantraktorer sen vi flyttade hit, men till slut tröttnade han på det, så nu har vi bara en kvar.


Som resultat av det sålde han i somras den stora bilbryggan vi hade på tomten. Ingen idé att ha en sån när han inte ska meka med stora tunga fordon längre. Istället köpte han sig en betydligt smidigare liten saxlyft som fick plats inne på verkstan´. Så nu kan han meka året runt i värme och har nära till alla verktyg.
Alltså tyckte jag faktiskt att han gjorde helt rätt. Men nu har man - alltså jag - fått lite planeringsproblem, för vad ska jag göra med just den ganska stora biten av tomten?
Fast det är ju ett trevligt "problem" som man kan roa sig med under den kommande vintern.....

Den stora självsådda buddlejan bakom garaget, på den sidan där jag måste hitta på något kul. Just nu är det en sida som används mest till att ställa från sig saker på!
Idag var det ett otroligt fint väder när jag gick rundan med Santos, så jag var tvungen att gå in och hämta kameran. Så nu följer en massa trädgårdsbilder så här i slutet på november. Inte klokt egentligen.....

Även den här lilla busken - en Strobilanthes anisophyllus `Brunetthy´ - växer vid garaget. Den hade tidigare nästan helt svarta blad, men har nu fått  sin höstfärg; grön!
 På fredag ska vi till Trädgårdsentusiasternas Julfest hos min väninna Lisa i Levide. I år är det inte bara själva järngänget som är medbjudna utan också alla makar, så trots en del återbud så blir vi  hela 15 pers. Det är knytis, alla ska ha en rätt med sig. Nu lagar ju inte min gubbe någon mat (men han är duktig på att ta hand om allt efteråt), alltså ska jag ta med mig två rätter.

En typ av flockel (Eupatorium) med vackra brunröda blad som jag haft 7-8 år men som aldrig tidigare blommat!
Nu är ju jag så funtad att jag inte gillar att göra det lätt för mig. Tvärtom faktiskt när det gäller mat! Så jag har grunnat, klurat och funderat - och t.o.m. testlagat några lite mer udda saker.

Gräs är alltid vackert -även om det börjar vissna!
En rätt blir dock vanlig, det är ULLAS LYXIGA LAXTÅRTA, den bestämde jag mig för direkt.
Har bara gjort den ett par gånger tidigare för den blir så stor och mäktig att man måste vara minst 8 personer. Så med 15 får vi bara en pytteliten bit var, vilket passar perfekt - det blir ju många rätter.....

Mer halvvisset gräs bredvid garaget!
Men sen kom vi till den andra rätten, vad skulle jag hitta på där. Ingen fisk, ingen kall rätt och gärna något som vegetarianerna kan äta. Jag vet i alla fall att dom är minst två! 
Alltså har jag bestämt mig för följande indonesiska rätter som hör ihop:

Ayam Cabai = chilikyckling
Kelapa Beras = kokosris 
Kubis Goreng= stekt kål 

Den första är marinerade och stekta kycklingstrimlor som har kraftig men mild smak, vi åt det till middag igår. Den andra är kryddat ris dekorerat med hårdkokt ägg, färsk gurka och rostad lök. Halvstarkt. Kålen däremot är söt och riktigt drag i. 
För att inte gästerna ska göra någon tabbe och få i sig nått dom inte gillar så har jag gjort små skyltar till rätterna - med termometer - så folk fattar vad det är, hur starkt det är och inte behöver fråga hela tiden!

Blommande rosaröd lupin i en pallkrage!
Sen ska alla också ha med sig varsin julklapp som ska lottas ut. Någonting trädgårdsrelaterat som inte får kosta mer än max 50:-. Vad vi har med oss får ni reda på senare...ifall nu nån gäst skulle råka gå in på den här bloggen vill jag inte spoliera överraskningen!
Men man får ha lite fantasi för att tycka att det är trädgårdsrelaterat..... *fniss*

Strålrudbeckian som blommar ännu...

Ovanpå det ville Lisa och Ingmar ha en julquiz, men eftersom dom håller på att renovera sina fönster - 38 stycken(!) och sin hall - så hade dom inte tid att göra en. Alltså fick Rolle och jag det uppdraget....och här den rosablommande bergormroten (Bistorta affinis) i stenslänten på baksidan!
Så vi har tillsammans gjort 15 frågor; 5 om växter, 5 om musik och 5 om julen. Både lätta och svåra, speciellt när man inte har tillgång till nätet!
Alltså kan vi inte vara med och tävla, men värdparet och deras dotter kan - och det är ju trevligt!
(Kom precis på att jag ska publicera frågorna här efteråt!)

Den vackra långblommande nävan Geranium `Rozanne´!
Rolle är faktiskt lika glad att han inte kan vara med, han är inte så mycket för tävlingar och lekar. Dessutom ska han åka hem direkt efter maten eftersom vi kommer ha Santos sittandes i sin bur utanför. Han är inte van vid att vara ensam annat än i bilen.
Värdparet har nämligen två små vilda hanhundar och konstigt nog har våra hundar aldrig träffats - och vi vill inte testa ett möte på deras revir när det är massor med folk och fest. Kan bli väldans stökigt!

Tänk att det är så speciellt med blåblommande växter! Undrar varför!? Fast det är naturligtvis för att det inte är så vanligt och att dom är så underbart vackra - som den här hortensian!!

För några veckor sen så köpte jag på Jysk i Visby en krans klädd med bark med lite vit färg på. Den kostade bara 10:- så jag tyckte jag kunde kosta på mig att leka med den lite. 

Kransen var jag tvungen att hänga upp direkt, lite tidigt kanske. Men med nypon på så var risken att dom skulle ruttna om dom inte satt svalt.
Så vi plockade lite "vilda" japanska lyktor (växer i dikesrenen på en del ställen), nypon och granris och så satt jag igång. Nu är jag ingen fena på handarbete i någon form (undantaget är blomarrangemang och bonsaier), så jag var lite orolig. Men det blev riktigt bra faktiskt.....

Den "hemgjorda" kransen i grönt och orange!
På turen runt trädgården idag så hittade jag några rosor som blommade, trots att dom inte varit speciellt bra det här året. Tror faktiskt att det var den heta och torra sommaren som gjorde det. Dom blommade dåligt, remonterade nästan inte alls och var angripna av både det ena och andra.
Jag har dock hört flera här som klagat, alltså var det inte specifikt för vår trädgård - vilket gjorde mig lite mindre oroad!


6 kommentarer:

lavendia sa...

Synd man inte bor på Gotland med så goda frestande rätter. Jag inser att jag har för dålig fantasi (fast min man tycker ibland att min fantasi när det gäller mat är mer än tillräcklig).
Mycket fint på er tomt. Och ny fri yta!!!

Rost och rädisor sa...

Oj, vad det händer hos dig och Rolle mekar. Vitt golv och inte en oljedroppe så långt ögat skådar. Här finns det också motorintresse, särskilt hos mannen, men numera mekas det bara när nöden kräver (och ena katten kräver ofta) i övrigt ska det bara rulla.
Låter ju jättetrevligt med julknytkalas och så snäll du är som tänker på vegetarianerna. Tror de kommer att bli förtjusta i dina rätter. Ska bli kul att få ta del både av frågestporten och vad ni bytte för presenter. Gissar att det kan bli en del frö och plantor.
Självsådd buddleija... Va!
Och sist men inte minst måste jag säga att din krans ser riktigt proffsig ut. Verkligen ett vackert blickfång! Lyxigt att kunna plocka vilda lyktor. Hade såna ett tag men eftersom jag vet att de sprider sig fick de medvetet ett tufft ställe att växa på och nu tror jag att hönsen gjort slut på de sista plantorna.
Allt gott och kram
Anette

Evas Kvarnaro sa...

Tur att Rolle har något att leka med, nä jag menar 'meka' med, *fniss*
Priset skiljer sig på män och pojkars 'leksaker', eller hur,
men Rolle är värd sitt pris.
Jag bara gapar, så mycket som blommar ännu, du kan inte vara besviken på rosorna i varje fall.
Den vita flockel är mkt vacker.
Jag har inte varit i trädgården på länge, mörka trista dagar så man ser knappt något, i varje fall inget roligt.
Så trevligt att gå på 'knytkalas'
ett mkt bra sätt att träffas på och få smaka varandras delikatesser. Du har ju egen odlad chili så självklart blir det något smakens av det.
Din krans blev ju kanon fin, att det finns vilda Japanska lyktor har jag aldrig sett eller hört.
Det är ju kanon att hitta dessa oranga små 'under, gillar dem mkt.
Men givetvis har jag inga, ännu!

Jag är frustrerad över att datorn bråkar med mig, överföringen från bild till inläggs sidan vill inte hoppa över, irriterande, grrr..
Allt ska ju gå som på räls .....

Må så gott, kram/ Eva


Marit Helene Gåsland sa...

Her er det høst og julestemning, så flott krans som lyser opp med fine farger.
Så mye som blomstrer ennå en skulle ikke tro en var i slutten av november.

Ha en fin dag fra Marit.

Gunilla Teckenberg sa...

Vilket angenämt "problem" att ha en outnyttjad yta i trädgården att ta itu med. Du gillar ju att planera har jag förstått så till våren gissar jag att det finns en färdig plan.

Må så gott!

Ölandsvindar sa...

En del rosor här kom inte igång ordentligt förrän det blev höst, svalare och fuktigare luft.Jag har sett en buddleja en bit härifrån som blommar hela sommaren ,längre än mina alltså. Ska ta med en sekatör framåt vårkanten och knipsa några grenar. Det brukar gå bra att få dem att rota sig.Mat...hm. Har tagit fram några frysta kroppkakor idag. Inte så inspirerande men behöver lite plats i frysen.
Kram /Kerstin