KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


fredag 24 oktober 2014

BLOOMING FRIDAY - SOMMARENS VACKRASTE

Vilket härligt ämne Helena har gett oss den här veckan, men hur ska man kunna välja bland alla otroligt vackra blommor som glatt oss under säsongen!?

Nävan Rozanne


Fast jag måste erkänna att det är något visst med dom blåblommiga, så jag väljer en som blommat jättelänge och som faktiskt blommar för fullt fortfarande. Den mycket trevliga nävan `Rozanne´ som har otroligt vackra blommor!

Alunrot
Fast just nu är det inte blommor jag tänker på så mycket.
 Vi håller på att möblera om totalt i vardagsrummet, det började alltså med en enda sak och nu är det massor som måste göras. Det är ju så att när man börjat att ändra på något - vare sig det är ute eller inne - så drar det med sig en massa saker. Så att vara utomhus har vi inte tid med för närvarande, bilderna är alltså från i söndags.
Dessutom är det så ruggigt kallt och blött så man har ingen lust att vara ute alls. Inte ens Santos vill gå några längre prommisar i "hundvädret".....


Ormrot

Jag återkommer senare med ett litet referat om vad vi hittat på, det kommer säkert bli bra även om det är mycket jobb med det. Vi gillar ju att hitta på egna saker och inte bara köpa färdiga möbler,  men det har blivit en massa farande fram och tillbaka till Visby och inte är det slutåkt ännu.....


Elefantgräs, klippt forsytia med klotrobinia i förgrunden.

Jag har nu har fått klartecken på att få delta på min väninnas begravning (hon ville bara att dom närmaste skulle komma), så jag har bokat resan till Stockholm. Rolle skulle också få vara med, men han ska vara hemma och agera hundvakt - dessutom tror jag faktiskt inte att han vill följa med!


Lavendel

Det är inte bra att man inte kan ha stenkoll på blomsterhandeln som ska leverera blomarrangemanget (vilket jag alltid hade när vi bodde i Stockholm), men jag har kontaktat en firma (begravningsblomma.se) som jag har fått mycket bra respons från. 


Gulbrokig salvia samt gulbladig japansk järnek.

 Bibbi var nämligen väldigt petig när det gäller blomarrangemang. (Och vem är inte det!?) Dom fick inte vara för "svulstiga" och inte för "sockersöta", utan alla blomarrangemang skulle vara eleganta - men vackra förstås. 
Nu tror jag dock att ägarinnan Josefin Pettersson förstår precis vad jag menar och i vilken stil det ska vara efter ett antal mail fram och tillbaka. 


Hyperikum

Jag åker till Stockholm en torsdag och ligger sen över hos min kusin i Älta. På fredagen är begravningen i Älvsjö mitt på dagen och sen åker jag hem på kvällen. På så sätt behöver jag inte åka in i stan alls - och kommer hem fort. Man kommer ju inte att vara direkt pigg på något festande i Stockholm precis.....


Buskrosen Bonita TM Renaissance.

Igår var min väninna Lisa här och vi gick igenom hennes val av rosor som hon skulle beställa från www.rosenposten.dk för leverans nu i höst. Den här firman har MASSOR, verkligen MASSOR av rosor och man kan botanisera på deras hemsida i evigheter. 


Ingången till baksidan med bladen från ett tulpanträd i framkant.

Men...vi gick endast igenom dom hon bestämt sig för innan; dom engelska Austinrosorna.
Sen beställde vi dom tre olika hon skulle ha - en röd, en gul och en rosa. Hon har redan bestämt exakt var dom ska planteras, en mycket smart idé som jag aldrig lyckas med. Jag faller för någon växt, tar hem den och sen har jag inte en aaaning om var den ska slås ner! Inte bra!!


Höstanemon
Den här gången lyckades jag dock att undvika att beställa någon ros överhuvudtaget. Jag gillar inte att gräva ute den här årstiden. Innan genomgången av rosorna på datorn så åt vi lunch ihop och jag fick en jättestor blombukett som hon plockat i trädgården. Inga rosor dock..... *fniss*

Mahonia - ny sort som blommar på hösten.

Lisas anledning till att plantera fler rosor - hon har alltså redan massor - är dock att hon vill kunna gå ut i trädgården och plocka in rosbuketter. Något som jag aldrig förmår mig till att göra. Inga buketter av några blommor faktiskt.....


Pipört

Jag vet faktiskt inte varför, men jag har svårt att knipsa av blommor. Vare sig det är odlade eller vilda. Vilket är väldans fånigt när det gäller blåsippor t.ex. Här kryllar det nämligen av dom, dom växer precis överallt. Är nästan som ett ogräs, vilket vitsipporna är faktiskt. Fast ett mycket vackert sådant.....

Kruka med sedum och så nunneört.

Och på tal om ogräs, något som blommar helt otroligt just nu är den förvildade gulblommiga nunneörten. Dom växer överallt bland stenarna runt huset och i mina stenrabatter. Vilket dom får göra, för inte 17 har man hjärta att riva upp dom nu inte!?

Vissen strandiris med Choisya ternata `Lich´.

Nej, nu får man vara glad åt alla färgklickar i trädgården. Speciellt om det är någon gul eller limegrön bladväxt som jag älskar. Kanske det var något sånt som var den vackraste växten i trädgården den här sommaren..... Ska jag ändra mig!?18 kommentarer:

lavendia sa...

Mycket vackert du visar. Men visst är det något visst med de blåblommiga!

Gunborg Uhno sa...

Vackert val.Fast det var svårt att hålla sig till bara en.Så jag lade ut många bilder.
Kram.

Rost och rädisor sa...

Bland allt fint du visar tycker jag hyperikum verkar spännande. Lite kul att du väljer en "vanlig" näva som favorit fast du bor på en ö där det mesta växer och trädgården är full av sånt som får en smålänning i zon 4 att sukta av längtan och bli grön av avund:-)
Önskar dig en fin helg
Anette

Carita och Bertel sa...

Så mycket gott o blandat du visar, svårt att välja vilket som är vackrast.Du har rätt i det att det inte är kul att gräva ute nu, vi har blött och kyligt och nu har det faktiskt regnat en hel del. Ha en fin helg.Carita

Rost och rädisor sa...

Hej igen!

Du undrade över reningsverket...
Vi har ingen mark att göra långa limpor och infiltration på så det blev en nergrävd miljövänlig burk istället. Ett eget kretslopp, för gödseln har vi tillstånd att lägga på gräsmattan.
Du kanske inte såg länkarna, men jag har gjort två inlägg om detta och det finns även info bland dito kommentarer. http://rostochradisor.blogspot.se/2014/07/fulbulan-del-1.html
http://rostochradisor.blogspot.se/2014/07/fulbulan-del-2.html
Kram
Anette

Gunilla Teckenberg sa...

Hej Susie!

Ja, nävan Rozanne är väldigt fin, den klarblåa färgen lyser lång väg. En riktig långblommare, såg idag att den fortfarande blommar även här.

...jag plockar heller aldrig blommor, inte i trädgården och inte i naturen...

Ha en trevlig helg!

Kram

/Gunilla

GladiGrönt sa...

Vad mycket fint du har i trädgården. fick just några bilder från sonen som just nu är på Gotland. det var både blommor och hallon. annat än här det! Ja och så gillar jag förstås också det limegröna!

Ninnis sa...

Vilka underbara bilder.....så vackert.....=)
Trevlig helg !

Kram Ninni

Veronica sa...

Jaa, du Susie, det är svårt att välja den vackraste. Jag håller med om Rozanne... På bild :)
Men helt plötsligt dök din pipört om och faktum är att den har verkligen vuxit i mina ögon. Den finns här med och har tammesjutton blommat från midsommar och gör det ännu! Mycket vacker!
Annars gör jag exakt som du... Köper växter och inser sen att jag inte har plats för dem ;)

Kram och ha en skön helg!

Meta sa...

Massor av vackra blommor hos dig.Det är inte lätt att välja
Ha en fin helg
Kram Meta

Ingrid sa...

Jag är precis som du, jag gillar inte heller att knipsa av blommor och ta in dem. De gör sig absolut allra bäst ute. Liljekonvaljer och gullvivor är enda undantaget. Av den vill jag alltid ha en bukett på våren, det är en tradition.

Det känns bra förstår jag att du fick vara med på begravningen.

Ha en skön helg (hoppas att vi får lite sol)
Kram, Ingrid

AnnA sa...

Hej Susie!
Vilket härligt inlägg!
Jag plockar gärna in blommor från trädgården, för ibland kommer det andra som knipsar och äter upp det vackra...Och jag använder lite trädgården som min rekvisitabod,att använda till mina fotokreativiteter.
Ha det!
Hälsn
AnnA

Anette i Torsåker sa...

Mycket läckert. Ler igenkännande i vissa av dina resonemang, de skulle kunnat vara skrivna av mig.
/Anette

Trädgårdsflum, Ewa sa...

Fina bilder o arrangemang o tankar, hade lite svårt att hänga med i svängarna men :)
Trevlig helg, hälsningar Ewa :)

mammi sa...

Härliga bilder som vanligt. Skulle göra ett inlägg på min blogg, men så är vi inte överens, d.v.s. datorn och jag. Skulle bl a skriva om det vi INTE har fått i trädgården, hoppas jag kan återkomma med det senare.
Ha det gott
Kramar

Ölandsvindar sa...

Här blommar också Rozanne (som du rekommenderade). Jag tar ytterst sällan in blombuketter.Möjligen några få liljekonvaljer för att känna doften eller någon trädgårdsblomma som har gått av eller växer snett. Och igår lyckades jag avstå från rosrean på Ölands plantskola trots att vi åkte förbi utanför och maken till och med frågade om jag skulle in där. Det känns mera som tid för höststädning än nyplantering nu tycker jag.
Kram/Kerstin

Rigmor sa...

Du valde alldeles rätt, och den här årstiden behöver man allt som lyser upp! Fast du har ju mycket i din trädgård som fortfarande piggar opp en hösttrött själ...
Begravningar är energitömmande. Man blir helt slut efteråt, och man har inte lust med någonting, bara sjunka ned i något hörn,alldeles själv, och gå igenom tankar och det liv man en gång delade. Jag förstår och respekterar dom som vill ha i kretsen av de närmaste, samtidigt som man vill vara med och ta farväl eftersom man har delat så mycket tillsammans.
Ha det så gott i höstrusket!!
Kram kram

Lena/isis sa...

Det var mycket vackert .....Kram