KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


måndag 14 juli 2014

LIVGIVANDE REGN

Efter att ha blivit "lovade" regn av SMHI redan i lördags, så var man otroligt besviken när det inte kom någonting alls då och endast 2,5 mm på natten till söndagen. 
Men det bättrade sig något och kom ytterligare 2 mm igår, alltså totalt 4,5 mm. Inte mycket att hurra för, men bättre än ingenting.....


Så  igår såg det ut så här "kul" ut vid poolen. Inget väder att vara ute och bada i precis, men jag hann i alla fall göra en massa i lördags. Klippa gräset på "innertomten", i "förträdgården" och bakom garaget - innan vi gav oss iväg för en "loppisrunda". 

Gräset hade visserligen inte vuxit speciellt mycket beroende på solen och värmen, men alla bellis (tusenskönor) frodades och blommade - så det såg väldans tovigt ut. Efter gårdagens regn blev det därför riktigt snyggt.....


Den här gula lilla dvärgpetunian (Lemon någonting?) hade jag satt i ampeln vid vattentappen, men när jag hade lagt in bilden över den här på bloggen så såg jag att färgen inte alls passade ihop med dom aprikosfärgade rosorna i lådan nedanför. Alltså fick jag återigen göra en "rockad"..... 
Och här blev den inte bara snygg, den lilla nätkorgen höll ihop dom små  hängande grenarna perfekt!


Den lilla krukan med cerise/lila salvia fick alltså flytta till väggen ovanför vattentappen. Syns lite svagt till höger på  bilden nedan - och det blev betydligt bättre! Det växer ju också ett par låga rosa/lila/cerise rosor vid namn  `Heidi Klum´ (en favoritros) i lådan förutom dom aprikosfärgade.


Rolle ställer sig alltid frågande till varför jag flyttar om mina krukor. Men det är ju så att en del växter inte riktigt blir som man tänkt sig. En del passar inte in, en del växer mer än man tänkt sig - och en del sämre. Och så ÄLSKAR jag att möblera om, men får inte göra det inomhus. Byta möbler går bra, men inte flytta på dom! Enligt min gubbe så ska man nämligen kunna hitta och går runt överallt, även om det så är kolsvart!!


Eftersom det regnade igår så gick jag ut på altanen och tog dom här bilderna. Bl.a. på den lilla angripna blodplommonet som jag för några dagar sen var tvungen att klippa ner kraftigt.


Då hade det tappat nästan alla sina blad och dom få som var kvar såg inte heller så kul ut längre.Vad det är angripet av vet jag dock inte. Det som oroar mig nu är att för ett antal år sen så var jag tvungen att ta bort mitt lilla gråbladiga prydnaspäron som drabbades av päronpest. 
Har samma sjukdom slagit till på det här lilla trädet? Men framförallt, kommer det då att drabba alla andra Prunus jag har!? Hjälp!!


Men...det inte bara regnade igår, utan även idag har det börjat regna ordentligt! Underbart!! 
Trodde faktiskt inte jag skulle kunna bli så glad över att det regnar, men det har varit så torrt att det här med vattning har blivit ganska betungande. 


Rolle, stackarn, har fått koppla ihop 4 slangar för att nå ut till alla - ett trettiotal - små nyplanterade träd i "parken".  Han har skött det jättebra, men det hjälper inte riktigt. Det behövs verkligen en ordentlig dos med vatten över hela marken, inte bara punktbevattning. Även om varje träd fått åtminstone 20-30 l var 5-6 dag!


Själv har jag skött resten av bevattningen och det har väl gått hyfsat. Men när t.o.m. större träd har börjat fälla löv, då börjar det bli kris.....


Pallkragarna - som torkar ut väldans fort - har jag försökt vattna riktigt ordentligt. Både med en s.k. jordbevattnare (pinne man sticker ner i jorden) och ovanifrån med slang eller med vattenspridare.


Det har väl funkat hyfsat, men dagliljorna har faktiskt inte förrän nu sista veckan börjat blomma och det är nog ovanligt sent. Men dom är lite känsliga för det här med att få vatten innan blommorna slår ut. 
Efter det klarar dom sig bra, men vid knoppsättning behöver dom mycket vatten. Vilket dom normalt brukar få.....


Just idag hade vi tänkt gå ut och beskära två små träd som växer mot vägen. En katsura och en rödbladig asklönn. Båda växer nu som buskar med grenar ända nere mot marken. Nu börjar dom bli ganska stora, så grenarna är i vägen när man klipper gräset utanför staketet. Dom är alltså planterade på andra sidan gunnebostängslet. Dessutom ska dom ju vara träd och inte buskar.....


Det är ju JAS-tid nu (jul-aug-sept), en perfekt tid för beskärning. Men tyvärr får det vänta, åtminstone tills i morgon, för nu vräker det ner ute.....Det har redan kommit 3 mm idag!

8 kommentarer:

Ingrid sa...

Jag såg att de stora björkarna längs staketet vid Stenstugu börjar gulna. Det behövs massor av regn och inte bara såna här småskurar.

Jag tycker inte att jag har fått mer än några mm i regnmätaren på hela helgen.
Kram, Ingrid

Marlise sa...

Dann hat das funktioniert mit dem Regen
nach Gotland schicken.
Und deine Sonne ist bei mir angekommen.

Då kom det fungerar med regnet
Skicka till Gotland.
Och din solen har kommit med mig.

lavendia sa...

Vackert arrangemang med rosorna mot spaljen. Inte ens du badar då det regnar. Skönt att höra.
Skönt med litet regn. Växterna ser piggare ut.

Nina/Stjärnkraft sa...

Jodu, nu har det kommit vatten, tack! Rena, rama skyfallen har vräkt ner över Mariehamn och gräset, som stått stilla i tillväxt, verkar ha blivit 10 cm högre bara över en natt. Men nu är det så infernaliskt blött att det inte går att klippa :o/

Ändå är jag såå tacksam över vattnet, för här har det varit ökentorrt och det har bokstavligt talat dammat om jorden om man vågat så mycket som peta i en rabatt.

Carita och Bertel sa...

Vi har tyvärr inte fått en droppe vatten, jo vi fick 1 mm i natt. Nu måste vi ta fram vattenspridare för det här blir ohållbart. Alla växter lider av torka nu och ser inte ut som dom brukar. Det ser grönt och fint ut hos er tycker jag och nu tar det sig väl när ni fått lite regn. Ha det fint/Carita

Evas Kvarnaro sa...

Hej, vet ej vad som hände, men allt bara försvann och mkt skrivet
Vad gör man, börjar om . . .
Vacker sista bild på den orangröda
blomman i kruka.
Hoppas ni får det regn ni behöver, det är inte alltid man får det 'de' lovat.
Men utan regn ingen grönska, ingen sol ingen grönska, så är det.
I måndags firade vi 30 årig bröllopsdag, i hemmets lugna vrå.
Men inget 'galej' det orkar vi inte, (för gamla), ha ha . . .
Nä vi har ju varit ute på en massa
så vi är nöjda. En del av barnaskaran har varit här tre dagar och vi har haft mkt trevligt
och mysigt. Lille Leonard har åkt traktor med gammelmorfar, båda var nog lika glada med plutten hade stora ögon, *fniss*

God natt/ Eva

Rosor och ruiner sa...

Här i stan har vi fått en 10 mm häromdan, det kunde gärna ha kommit mer, så torrt! Men man får väl vara glad för det lilla!
Och nu blev det sommar igen, kan tro att du njuter i din "balja"

Kram Gunilla

Ölandsvindar sa...

Vi är så glada över de drygt 30 mm vi fick i helgen men tyvärr är det bara blött cirka 10 cm ner i marken. Det skulle behöva fylla på lite igen. Men jag slapp några dagars vattning i alla fall. Och jag är så glad över en liten vit dvärgbuddleja som jag har köpt och satt i en stor kruka. Jag har aldrig sett den varianten förut.
Kram /Kerstin