KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


torsdag 5 juni 2014

TRÄDGÅRDEN JUST NU

Idag är det blött ute igen, så nu ska jag vänta ett tag på att det ska torka upp innan jag går ut och fortsätter det tröstlösa jobbet med att rensa ogräs. Det är inte precis mitt favoritjobb.....


Vi - ja, gubben min var med - började rensa grusparkering och den lilla gångvägen igår. Vi fick väl bara ungefär 10% fixat på 3 timmar. Gångvägen har vi nämligen lagt en matta under och det är inte kul. Trots att det är kraftigaste sorten för infarter, så växer gräset rätt igenom. Så ruggarna sitter fast och det går inte att med skyffeljärnet få bort det utan att hugga den dom. Alltså inget kul jobb - men fint blir det efteråt, man får trösta sig med det!


Annars är det riktigt fint ute just nu när vi fått regn. I förrgår kom det nästan 10 mm och så har det kommit 3 mm i natt. Det är helt  OK - allt vatten ovanifrån är välkommet. Det enda jag ska göra idag med vatten är att vattna dom krukor som står under takutsprånget på altanen och dom som sitter på väggarna. Det är lätt att glömma dom när det regnat.....


Den här irisen vet jag inte vad den heter, det är en "fådd" iris, men jag tror jag vet vilken bloggare jag fått den ifrån. Men...för att inte trampa i klaveret igen så avvaktar jag tills givaren hört av sig! HJÄRTLIGT TACK i alla fall!!


Och det är väl irisarna som piggar upp mest i trädgården just nu. Dom flesta prydnaslökar (allium ) har börjat blomma över - det går fort i år, trots vädret - så vad som ska blomma till midsommar undrar man ju!?


Det här är också en "fådd" iris utan namn - tyvärr!


Blåklinten Bergklinten är det dock inga problem med namn på precis! (Vilket det visst visade sig vara-*fniss!!) 

Sen såg jag till min stora glädje att löjtnantshjärtat som började blomma jättetidigt och därför frös ner helt, det har kommit tillbaka och blommar nu. Egentligen är det bättre nu, än när dom blommade så tidigt!


Här är det den vita (fast den har en stor svartlila fläck som tur är) vallmon i en av pallkragslådorna som precis har börjat blomma. Den har växt till sig otroligt, så den måste jag nog dela i höst.


Likaså har den rosaröda lupinen, men den har spridit sig till en annan pallkrage - den som jag tidigare hade vita lupiner i. Dom har jag inte sett skymten av dock!


I ingångens stora plåtkruka där jag dom senaste fem åren haft jätteverbena, satte jag lite annat i år. Och dom sommarväxterna har verkligen tagit sig och blev riktigt bra. Jag har ju satt stålpinnar som jag sen hängt en liten lykta mellan - och då kan man ju inte ha blommor som växer upp runt om!


I "lyxrabatten" -  ja, den heter så för det var egentligen helt onödigt att gräva upp och göra en perennrabatt till här framför rosenspaljén vid infarten -  har det kommit upp massor av lökväxter. Detta trots att jag trodde att alla lökar var uppätna av mössen! 


Här har det funnits tulpaner, massor av dom, samt allium och nu är det en otroligt vacker iris som har börjat blomma.  Även alunroten som jag flyttade hit tidigt - i mars - har tagit sig, så nu hoppas jag dom växer igen till en matta så ogräset inte får en chans. 


Än så länge är det dock bara en enda av Gipsy Beauty som blommar, men det finns totalt 20 lökar som bär knopp. Så jag ser fram mot att massor av dom här blommorna ska slå ut i morgon. För kan det bli mer passande den 6 juni!?

10 kommentarer:

Gunilla Teckenberg sa...

Oj, så många vackra irisar du har, ingen av dem känner jag igen. Själv är jag numera ganska skeptisk till framförallt Iris germanica för den blir så enorm inom några år. Jag orkar knappt med att dela dem men så dyker någon vacker iris upp och jag planterar igen. Det finns knappast någon blomma som kan mäta sig med irisens skönhet.

Skönt med regn, här regnar det just nu vilket gläder mig, fasar redan för sommartorkan som säkert kommer i år igen.

Stressa inte med ogräset, det väntar och försvinner ingenstans!

lavendia sa...

Jaså mattan under håller inte borta ogräset, utan det blir ännu svårare att få upp det.
Vad mycket fint ni hade att titta på medan ni slet.

ormbunke sa...

Underbara rabatter. Inte behöver du rensa ogräs. Blommorna tar bort allt annat. Men det är inte roligt att rensa när allt är blött som det varit här den senaste veckan. I dag har det varit skyfall. Mina röda vallmo ligger helt ner då de var höga och fina innan. Ha de gott i helgen och skit i ogräset. Kram.

mammi sa...

Tänk vad väder kan spoliera ens planer. Har fått planera om flera gånger i dag, Visst det finns jobb även när det regnar, men lite svårt att "tycka om" det i jämförelse med det man skulle, eller hur jag nu rör till det.
Hur jag kan ha mina underbara Irisar fattar jag inte, jag har INTE satt dem, men de kan väl självsått sig, som ett foto jag såg från en äng tydligen gjort.
Ha det gott
Kram

Ingrid sa...

Så fint du gjort här på bloggen!

Nu ska jag väl egentligen inte sticka ut hakan och försöka mästra en trädgårdsexpert, men den där blåklinten tycker jag ser mera ut som bergklint. Vi har rätt gott om den här på Odvalds där den växer mer eller mindre vilt i de rabatter där man inte rensar så flitigt.

Kram, Ingrid

Susie på Stjärnarve sa...

Ingrid - du har helt rätt, det är bergsklint! Tack för rättelsen!!
Susie

Högagärde sa...

Iris som är så underbara. Man blir alldeles till sig.

Elisabeth

Knatten sa...

Ååå den sista irisen var ju bedårande. Kanske man kan få tigga lite knölar av den i framtdien=)).

Jo, jag har allt sett att du gillar min klänning. Tackar!!! Jag köpte den i vintras på rea på nätet o den kostade bara 200 kronor. Just då när jag köpte den visste jag inte alls vad jag skulle ha den till o jag gillade den inte så mycket men nu när jag har använt den så är den helt okej. Det bästa är väl att "gravidmagen" inte syns=))).
Ha det gott. /Knatten

TantGlad sa...

Det är en sån härlig tid nu, och det är underbara bilder från din trädgård som du visar.
Jag njuter av varenda bild du visar.
Iris liljor har jag med.
Kram till dig och njut av din vackra trädgård i sommar.

Evas Kvarnaro sa...

Vad många olika sorters iris du har, mycket vackra. Den gula med mörka 'fläckar' är häftig.
Jag har bara de Iris 'ufon' som jag visade sist i inlägget fr. Maria. Jag kallade dem för liljor,
ja jag är verkligen okunnig på irisar, liljor och dagliljor.
Men man lär sig av sina misstag.
Det blommar så vackert hos dig nu,
ja snart kommer jag och inspekterar trädgården. Fy bubblan om jag ser något ogräs, då blir det minus-poäng Susie, *fniss*
Regnet gör att ogräs växer som ogräs, hi hi . . . .

Må gott/ Eva