KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


måndag 24 februari 2014

VÅR ÄVEN HÄR...

...är det kanske på Gotlands snöigaste tomt som jag kallar vårt ställe lite på skoj - men med mycket sanning bakom. Men nu är äntligen all snö borta även hos oss tack vare sol flera dagar i sträck. 
Jo, det finns faktiskt en grusig hög med snö under kvar, den jättehög som blivit upplogad under vintern. 
Den dröjer det nog innan man blir av med helt!
Igår gav vi oss iväg söderut till Snoder och Kvarnåkershamns badstrand för en härlig prommis i solen.
Som vanligt när man kommer ner till havet så drar det lite, så vi höll oss längst upp på stranden. Uppe vid husen - och det var riktigt kul att få se dom på nära håll. 

Vi var faktiskt så fräcka att vi gick över en tomt, runt huset upp till den lilla vägen så vi slapp gå samma väg tillbaka till bilen. Det var ju inte precis massor av folk i sina sommarhus, även om vi såg ett par som satt på sin veranda och fikade - och vinkade glatt till oss! 
Väl tillbaka till bilen så kom jag på att jag inte tagit nått foto på havet, så det fick bli det här från parkeringen. Man ser i alla fall lite blått en bit bort!
På vägen hem hände nått kul. Mitt på vägen gick 12(!) unga fasaner, alla hanar! 
Men jag hade naturligtvis inte kameran beredd, så Rolle fick vända och då hade dom skingrats. På den här sidan av vägen var det fyra kvar...
...och på den andra var det fem. Jättekul - men väldigt konstigt att det bara var hanar!? 
Fast när vi åkt c:a 50 m därifrån så såg vi en(!) hona som sprang över vägen. Det var väl morsan till dom och hon hade väl tröttnat och tyckte dom kunde få klara sig själva..... *fniss*

 Sen har jag ju letat länge efter andra vårtecken jag kunde föreviga och äntligen så kan jag visa en tomt med massor av vintergäck. 
På vår tomt finns det inte många trots att jag försökt med att både plantera dom och att flytta hit uppgrävda ruggar från väninnors tomter. Förra året hade jag visst 4-5 stycken!
Men jag har upptäckt att det är på gamla och vanskötta tomter dom gillar att växa. Förmodligen klipper vi gräset för tidigt eller rensar bort dom eller.....
Vid infarten hemma planterade jag en orangerödblommig trollhassel (Hamamelis `Aphrodite´) för några år sen. Den verkade inte trivas, växte dåligt och så tyckte jag inte den var så snygg, så förra året flyttade jag den till den blivande "parken". Men inte 17 kom jag ihåg det.....men jag saknade den!
Alltså så jag var tvungen att gå ut till yttertomten och leta efter busken direkt när vi kom hem. Och till min stora häpnad och glädje så visade det sig att den största av alla buskar jag planterat på den gamla vägbanken, det var trollhasseln - och ovanpå det så hade den dessutom börjat blomma! Helt otroligt, jag blev MYCKET glad!!

10 kommentarer:

Yvonne Blom sa...

Härliga vårbilder och vad mycket vintergäck på samma ställe. Jag har satt "lökar" flera gånger men de vill sig inte, kommer upp några stycken våren efter, sedan är de borta. Tycker att de är så fina. Ha det fint! Kram

mammi sa...

Tack för rundturen. Elvis och jag var ute och räfsade ihop fler eklöv, bara hälften kvar. Eken som stod vid sidan om, tog Gudrun hand om. Den var "normal" fällde alla löven på hösten. Å andra sidan om hon fällt den som nu är kvar, är det knappast troligt att jag suttit här.
Ha det gott alla 3
Kram

Ingela - Mosters Trädgård sa...

Grattis till att ha sluppit undan snön hihi.
Fasanherrar är jättefina tycker jag. Konstigt nog är det oftast dem man ser, honorna är nog lite skyggare av sig.
Vad roligt att din trollhassel blommar, de är verkligen speciella.
Ha det gott. /Ingela

Ölandsvindar sa...

Jag har inte vågat mig på någon trollhassel för jag tror att de gärna vill ha lite fuktig mark att växa i.Vintergäck hör till dem som bestämmer själva var de ska växa. Jag har försökt flera gånger men det blir aldrig någon riktig fart på dem. Kul med så många fasaner! Här har vi en, jag tror att mården har tagit de flesta.
Kram /Kerstin

lavendia sa...

Trevligt att du visar runt på ön. På en av bilderna ser man att det blåser på molnen. Fasaner har vi rätt mycket i trädgården trots att vi bor i ett villaområde.
Vilda snöklockor! Jag har inte ens tama.
I ett program visades dubbla kungsängsklockor på Gotland. De växte också vilt. Har du sett dom?
Vad synd att inte snödropparna tar sig, men jag har läst att de kan vara svåra att få från lökar. Att det är bättre att få en tuva av någon, som man gräver ner. Och då ska de tydligen lättare etablera sig.

Carita och Bertel sa...

Vilka fina naturbilder och Gotland är ju ett härligt ställe, även att besöka om man nu inte råkar bo där. Ha en fin dag/Carita

Marlise sa...

Deine Fotos sehen
doch schon sehr nach Frühling aus.
Man muss immer denken:
es ist erst Feburar!
Wenn du Lust hast
guck einmal in meinen Blog
bei uns ist der Frühling schon angekommen.
Die weiblichen Fasane sieht man nicht so gut
sie sind viel unscheinbarer.

Se dina bilder
men redan väldigt mycket på våren.
Du måste alltid tänka:
det är endast Feburary!
Om du känner för att
kika en gång i min blogg
med oss under våren redan har kommit.
De kvinnliga fasaner syns inte så väl
de är mycket mer diskret.

Anonym sa...

Jag tyckte du fick med mycket trots att du inte hade kameran till hands hela tiden. Ibland är det bra med genvägar. Här börjar snödropparna och vintergäcken att få konkurrens med krokusen. Här har varit vårfint i fyra dagar. Kram Bosse

Ingrid sa...

Kul att det börjar våras på Gotland också. Jag ser med spänning fram mot att komma hem igen och se vad som hänt på 14 dagar.
Trollhassel gillar jag och brukar fota dem i Botan, men i år har det inte blivit av.
Kram

Evas Kvarnaro sa...

Trollhasseln ser verkligen rolig ut med lite 'krussiduller' här och där. Jag tror inte jag har sett en blommande trollhassel, så det blir för mig att snart spana in någon på handelsträdgård inom kort.
Några vintergäck växer inte här, jag får titta på dem på andras bloggar.
Det magiska vår-ljuset njöt jag av idag även om vinden var bitande
så var det magiskt.
Kram/ Eva