KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.


Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.


Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


torsdag 13 februari 2014

FÖRRA TRÄDGÅRDEN


När vi bodde i Stockholm, eller rättare sagt i Örby mittemot Älvsjömässan, så hade vi en normalt liten trädgård. Den var på 702 kvm och den hade ett antal uppvuxna gamla fruktträd, några odlingsbäddar och så en jättehäck av amerikansk hagtorn när vi flyttade dit. En häckväxt jag enbart kan rekommendera till dom som absolut inte vill att någonting ska kunna komma in i deras trädgårdar. Ja, förutom rådjur och älgar förstås - dom tar sig ju in överallt! Den här hagtornen har inte taggar, utan långa stenhårda sylar som går rätt igenom stövlar, skinnkläder, handskar - allt!!
Vi hade dessutom en hörntomt, så vi hade två sidor på tomten med den här hemskheten. Den gjorde också att jag bestämde mig för att ALDRIG mer ha något med taggar. Trots det satte jag två mycket vackra klängrosor (Flammentanz) i ett svagt ögonblick, men där gick alltså gränsen. 


Jag vägrade släppa in fler rosor i trädgården och när vi flyttade hit bestämde jag mig för att bannlysa allt som hade taggar. Även rosor - trots att man bor på "rosornas ö".  Ha! 
Fast man är ju inte dummare än att man kan ändra sig..... *fniss*

Vi hade en väldigt solig tomt till skillnad mot här och just den här sidan var väldigt skyddad med hjälp av höga buskar, trädgårdsboden och det höga planket mot grannen (till höger om parasollet), så här kunde jag odla lite mer udda växter. 
Det som växer i den lilla fyrkanten framför trappan är t.ex. ett gulbladigt korstörne och på andra sidan trappan kan man skymta några av mina c:a 30 bonsaier. 
Ni får ursäktas bildkvalitén, men bilderna är alltså 18 år gamla!
Korstörnet blev med tiden ett mycket vackert litet luftigt träd på 3-4 m. Sen hade jag ett blåregn som växte
 mot spaljén till vänster. Det var ju som sagt mycket varmt och skyddat på den här sidan. 

Jag hade redan då utvecklat mitt intresse för bladväxter. Här kan man se en gulbladig humle till vänster, en stor bambu, ett Mischanthus-gräs, hostor, rodgersia och en japansk rödbladig lönn till höger.

Jag älskade min lilla trädgård och vi hade en fantastisk gräsmatta, rena golfgreenen, eftersom jag jämt var ute och rensade, gödslade, vattnade (och planterade nytt) samt klippte gräset med en "handjagare" 2-3 gånger i veckan.
Men...när vi väl bestämt oss för att flytta till Gotland och bara letade efter rätt ställe under 2 år, då tröttnade jag helt.. Jag kunde ju inte längre plantera något nytt eller utveckla den - vi skulle flytta!

Alltså sa jag till Rolle att jag ville ha en tomt med hällmark, alltså inte någon gräsmatta eller planteringar! 
Mina väninnor frågade vad jag skulle roa mig med då och så skrattade dom åt mig bakom ryggen. 
Och vad blev det här? Massor av gräsmatta och bördig jord - som tur var, får man väl säga nu!!

Susie


6 kommentarer:

Ingela - Mosters Trädgård sa...

Vad roligt att se foton från din gamla trädgård!
Mysigt att ha en hörna som är insynsskyddad och där man kan odla känsliga växter. Det önskar jag mig och vi håller på att försöka fixa till det, får se hur det blir... Roligt med projekt i trädgården :-)
Ha det gott! /Ingela

Rosor och ruiner sa...

Kul att få se lite foton från din förra trädgård! Ja, ditt trädgårdsintresse har väl inte blivit mindre med tiden va!? ;)
I vårt förra hus hade vi också trädgård, men jag var absolut inte trädgårdsintresserad, vi sådde igen alla rabatter, som de hade kämpat med,,,det är nästan så man skäms. Men sen kom det med åren, och det är jag så glad för!
Trevlig helg!
Gunilla

Evas Kvarnaro sa...

Men så trevligt Susie att få se hur ni hade det förr.
Vilken fin trädgård även där, jag kan förstå hur glade de nya hus-ägarna blev som fick överta en färdig ställd trädgård 'By the Susie'.

En varm Hjärtekram till er från oss denna Hjärte-dag.
Eva o Rolf

Ingrid sa...

Så roligt att få se bilder från er förra trädgård. Den ser ju riktigt mysig ut och jag kan tänka mig att ni trivdes där.
Ha en riktigt fin Kerlaiksdag!
Kram, Ingrid

Anja sa...

Det måste vara härligt att ha fått "öva" på en trädgård först och sedan med lärdomen i "fickan" börja på en ny kula i en ny trädgård!
Och, det verkar som om du skulle ha lärt dig massor! Du har ju nu en vacker trädgård!/Anja

Anonym sa...

Man har alltid rätt att ändra sig. Rosor skulle jag inte kunna vara utan. Mycket trevligt att se och läsa hur du hade det på fastlandet. Lördagskram från Bosse