KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.


Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.


Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


onsdag 15 januari 2014

TRÄD- & BUSKBILDER

Som syns på min väderstation så ska det bli varmare igen redan på lördag. Jag hoppas verkligen att det håller i sig, för i slutet på nästa vecka kommer poolkillen hit och sätter igång! 
Själva "baljan" är färdigplastad (det är alltså en glasfiberpool), så han ska ställa hit den och börja gräva. Det ska bli så vansinnigt kul att ta första doppet i april då vi är lovade att allt ska vara klart! 
Lika kul ska det bli att hämta hem träden och buskarna från Öland och börja plantera ut dom. Det blir en hel del att pyssla med i april!
Vi har ju tidigare planterat en del på den första biten, den närmast innertomten och huset, men nu är det alltså växterna till delen längst bort det gäller. Vi har några träd/buskar kvar sen tidigare. Bl.a. den här lilla självsådda lönnen ovan, en pytteliten ek, 2 björkar och en tall allra längst bort, en vildapel samt den flyttade Coyotepilen som tidigare stod där roslådan numera är.

Jag har ju tidigare lagt ut listan på vad det blir för något jag ska plantera, men jag ändrade mig lite så jag tänkte passa på att nu visa bilder på det jag valt. 


Det konstiga är att jag har tagit MASSOR av rödbladigt, en hel del brokbladiga men väldigt få gulbladiga - här ovan är dock en - trots att det är det senare jag är extra förtjust i!


Den här asklönnen ska vara en nyhet för året, ska bli spännande att se om den verkligen blommar så här dramatiskt!

Det här är min egen vit/grönbrokiga asklönn som jag bara älskar och som jag nu beställt 5 stycken av! Yes - hela 5 stycken!! Dom ska få bilda en "trädhäck" mot vägen allra längst bort.

Sen har det också blivit ganska många hängträd, vilket jag normalt inte är så där jätteförtjust i. Men dom blir inte så höga, utan istället ganska vida och det behövs på jätteytan.

Sen var det det här med rött. Det ska ju inte bara bli träd, lite större buskar måste ju till också.

Och den röda hasseln ihop med den illgula brukar vara något som drar ögonen till sig!


Här är ett träd som både är rött OCH häng, undrar hur jag tänkte här!?

Har ett gulbladigt korstörne planterad i stenhörnan - och jag älskar det. Nu blir det ett rödbladigt också.....


Och så blir det en brokbladig buske också, med passande färg på blommorna!

sen har jag ju väldans svårt att hoppa över dom vit- och grönbrokiga träden. Jag faller pladask.....


Det här lilla japanska körsbäret skulle jag ha redan förra året, men det var slut då tyvärr. Nu har jag beställt det i förväg så nu ska det nog gå bra!

 
Sen är jag också väldigt förtjust i svart, så jag bara MÅSTE ha det här videt!

Så blev det en rödbladig fläder till - har alltså en redan - men den här är smalväxande!


Och så ÄNTLIGEN, ett grönbladigt litet träd. Har visserligen två redan, men man kan nog aldrig få för många av just den här. I alla fall inte om man har stor tomt!
 
Och till slut ett gulbladigt träd. Jag gillar både gulbladig och vit/grönbrokiga för dom ljusar upp trädgården. Vi gränsar ju mot kohagen bakom och där är det massor av jättehöga mörka och murriga granar, så det kommer att behövas. Dessutom har vi själva två stora - visserligen upptammade - ädelgranar mellan ruinen och innertomten. Sen har vi alla dom nyplanterade träden och buskarna på den närmaste delen av "parken" och av dom är faktiskt dom flesta grönbladiga. Fast det finns naturligtvis också en vit/grönbrokig lönn och en rödbladig Prunus. 


Många träd blir det.....däremot blir det nog så att jag inte får pilen ovan. Det är nämligen en svensk namnsort, så Boel måste ta den ihop med andra växter från en svensk leverantör. Men det gör inte så mycket om jag inte får den, den blir så stor. Fast den får så vackra skott när man hamlar den (eller klappar den, som det heter här på Gotland) som piggar upp under vintern!

Susie

10 kommentarer:

Nora sa...

Det var som jag trodde - vi skall handla på samma ställe:-)
Va fint det kommer bli hos er när allt detta planteras!
Det fanns verkligen mycket fint att köpa hos Boel, jag har just nu 17 träd och buskar på min lista, men skall försöka begränsa mig lite......om jag kan:-)
Kram!

Marlise sa...

Das ist ja eine schöne Auswahl von Pflanzen für den neuen Park.
Da braucht ihr sicher einen LKW um das alles von Öland nach Gotland zu holen.
Das wird auch viel Arbeit:
neuer Pool, neues Gartenstück.
Viel Spaß bei der weiteren Planung.

Det var ett fint urval av växter för den nya parken.
Eftersom du behöver verkligen en lastbil till alla
att plocka från Öland till Gotland.
Det är en hel del arbete:
Ny pool, ny trädgård pjäs.
ha kul
i den fortsatta planeringen

Anette sa...

Oj, vilka fina träd allihop. Gissar att inte så många av dom skulle trivas i mitt klimat....Gillade den där gulbladiga näverlönnen och rödbladiga växter är ju sååå snyggt och när det blir så där olika lövfärger i hop så kan det ju bara bli perfekt! Pool det låter härligt det. Hoppas nu vädret stämmer. Fast det är klart någon tjäle är det ju inte så det går väl att gräva ändå. Kram Anette

Anonym sa...

Mycket att välja på. Japanska körsbärsträd är jag svag för. Bara de inte står för nära dörren. Vi hade ett vackert vid entrédörren till vårt porslinsmuseum. Jag minns det rosa golvet när jag inte hann städa mellan turistbussarna. Inte så kul när det var blött också.
Jag förstår att du längtar extra mycket efter april i år. Tänk att du kommer att få din pool. Häftigt och kul. Kram Bosse

Cattis och Eiras trädgårdsdesign sa...

WOW!!! Vilka fina träd du har valt ut. När du skrev på min blogg att du beställt lite träd från Öland, trodde jag att det var typ 5-7 st... Det här är ju en hel skog fniss.
Det kommer att bli hur fint som helst.

Hängblodboken väcker minnen. En sådan stod vid entrén till mitt föräldrahem när jag var liten. Den fick ofta små gröna larver och det var urkul att leta upp dem (de syntes så lätt på de mörka bladen) :-)

Kram, lycka till med både pool och träd!

Carina sa...

WOW, vad mycket du har planerat. Tänk om jag hade hälften, nej en tiondel av din energi.....det skulle räcka långt här. Jag förstår inte vad det är med mig, är bara trött och tung i kroppen, nu har ju ändå vintern kommit som tur är, måtte det komma lite sol också så att jag kan få se lite dagsljus. Det enda dagsljus jag ser på veckorna har varit nu när jag varit sjuk annars har det varit beckmörkt.
Sköt om dig och lycka till med alla planerna. Det milda vädret som ska komma till dig i helgen kan du få behålla....jag vill ha lite vinter och kyla här, fniss.
Kram

Anja sa...

Vilken fantastisk trädkavalkad! Åh, vad härligt det är med roliga träd och buskar! /Anja

Gunilla Teckenberg sa...

Så mycket fint på din växtlista, dendär Acer Negundo `Violaceum´är verkligen speciell.

Här skall det bli mera träd också men jag är försiktig med buskar, de blir ofta spretiga och stora och växer ur sin plats i en blandad trädgård men hos er med stora fria ytor är det säkert perfekt.

Lycka till med ambitionerna - det blir säkert fint!

Kram!

Evas Kvarnaro sa...

Hej Susie, det går runt i min skalle . . . . du milde tid !!!
Ja det säger jag denna gång för jag undrar om det är meningen att ni själva ska få plats i trädgården ? *fniss*
Ska ni ha alla dessa du visar i detta inlägg? Ja då behöver du hjälpe med att gräva.
Att gräva gillar jag, det är kul mycket roligare än att baka, hi hi
Vad kostar det? Eller kostar det något? det brukar vi Smålänningar alltid fråga, ha ha . . . .
Nää säg inget . . . . .
Den där asklönnen den var speciell
ja de andra med, men den sskulle jag kunna tänka mig också, fniss
Nä vi har faktiskt en hel del att fixa till våren med, vilken tur,
hi hi hi .. .
Kram/ Eva

Veronica sa...

Jaa, du Susie!
Nu har du gjort en fantastisk beställning av fantastiska träd! Den där leverantören vill jag ha koll på :)

Kommer bli supersnyggt och läckert med så många olika träd. Och du har ju plats för dem :)

Kram och JAA, jag längtar oxå till april!