KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.


Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.


Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


fredag 20 september 2013

SENSOMMAR - ELLER HÖSTBÖRJAN!?

I går var det hyfsat jobbarväder på eftermiddagen så jag rusade ut och började flytta dom sista buxbomen.
Usch vad trist det ser ut nu! Och inte bara här, utan även i "lyxrabatten" vid rosenspaljén där jag grävt ner vårlökarna.

Tur (Eller det kanske var skicklighet för en gångs skull!?) så sparade jag jätteverbenorna så att det finns något kul att titta på. Dom är som finast just nu, så då har man ju inte nån större lust att rycka upp dom.
När jag grävde upp buxbomen så råkade jag gräva av den självsådda klematisen, alltså slapp jag flytta den. Var ju inte så förtjust i den, så det kändes rätt skönt faktiskt! Det är inte ofta man kan säga så när man förstört något i trädgården.....
Det jag trodde var sex buxbom, visade sig vara sju stycken.Den andra från vänster på bilden ovan är nämligen två stycken som växt ihop. Vilket också var tur, för den sista jag skulle gräva upp hade växt in under altanens stenar - och jag hade absolut ingen lust att flytta alla dom. Så jag tog helt sonika och klippte av den bara! Snacka om att vara hårdhänt mot sina växter!!
När jag var klar med omflyttningen så gick jag ut till förträdgården och funderade lite på vad jag skulle sätta igång med - då började det regna. Skönt - för då kunde jag med gott samvete gå in!
Det vi satt på den här första biten på 15 meter är från vänster: Gul & grönbladig kornell (det är den som blivit lite röd), amerikanskt olvon, ett litet träd från Ungern som ingen vet vad det är, en rödbladig smällspirea, en vintergrön bulgarisk lagerhägg, en brokbladig liten smällspirea (syns knappt), ett rödbladigt prydnasplommon och en turkisk ginst. Dessutom har jag lämnat efter mig två små sten- och rothögar som jag måste ta hand om snarast! Men inte i regnet!!
Det börjar ju se lite trist och tomt ut, men på altanerna blommar det fortfarande. På den "lilla altanen" är det en kruka med sommarblommor som det bara väller ur!
Den enda dahlian jag lyckades plantera i år (vet faktiskt inte varför det inte blev fler) har förnöjt oss hela sommaren. Vi ser nämligen ut hit från sovrummet, för sitta där ute har vi inte gjort en enda gång den här sommaren! Vi brukar sitta där i skuggan när det är för varmt på andra sidan, men så varmt har det inte varit i år. Som högst hade vi bara 26-27 grader. Det är när det blir uppåt 30 som det blir jobbigt under plasttaket på andra sidan!!

På väggen bredvid "lilla altanen" hade vi tidigare en spaljé med två klematis. Dom försvann när vi dränerade om - och en tom spaljé är ju inte kul, så jag hängde upp den här krukan med min favoritsommarblomma; Verbena! Och den blommar villigt fortfarande!!
Blommar fortfarande gör också den här dagliljan - och det är några få till som har knoppar. Få se om dom hinner slå ut nån dag när det är sol!

Den här vackra tidlösan blommar ibland den orangebruna alunroten nedanför en Rozanne-näva. Blev rätt snygg och ovanlig färgkombination så med den slutar jag inlägget idag!

6 kommentarer:

mammi sa...

Jag borde kanske lagt min ilska på att röja i trädgården,som Du, men jag är så arg på datorn, som inte fattar vad jag menar.Det började med att jag av misstag inte tog min testblogg !!! för att flytta rubriken i mitten !!!! sen har allt jag försökt gått åt ett visst håll. Det kan väl inte va jag som gör fel ???? Tyvärr kan inget av våra barn hjälpa mig när det gäller Blogg.
Skall försöka gå ner i varv inför helgen
Ha det så gott alla tre
Kram

Ruben sa...

Vad du är på hugget! Du verkar ha allt klart inför hösten. Och du har rätt, inte kan man ta bort jätteverbenan ännu!

Ha en trevlig helg!
/Ruben

Ingrid sa...

Tänk så olika det kan vara! Vi fick en regnskur vid 10-tiden, en kortvarig sådan och sedan var det kalasväder hela dagen. Jag har inget minne av att det regnade på eftermiddagen, för jag var ute från lunch och fram mot kvällen.

Nu skiner solen här på Odvalds, hoppas att den gör det hos er i Eksta också!

Kram, Ingrid

Anonym sa...

Anonym Jerker sa...
God morgon, töser och, i vissa fall, gamla Triumph-gubbar.
Jag är inget blomsterfreak, men gillar lite färg i naturen ändå.

Och nu har jag har en fråga.

Köpte i somras en låda med vackra, gula blommor av en dörrknackare.
Nu på hösten har dom vissnat ner.
Allihop.
Och jag undrade varför. Har jag vattnat för lite ? Eller vad har jag gjort för fel ?

Såg på webben att blommorna heter Maskum Rosum.Är dom fridlysta ?
Skriv svar. Skriv snart.
/ SkummaSpritgrändJerker

Susie på Stjärnarve sa...

Jo du, Eric - dom är helt klart fridlysta! Och du ska vara väldans rädd om om dom, så låt dom bara stå kvar tills i vår - så kanske du får fler om du har tur! *fniss*

Gitsan sa...

Jag avundas din fina trädgård! Här har jag tagit in de flesta pelargonierna och tagit sticklingar på dem jag vill ha fler av nästa år.
Nästa år, vid den här tiden, hoppas jag ha mycket mer tid och ork för att planera inför sommaren 2015 :)